1. Privatbloggen
  2. Semestertips i sista minuten - heta resmålen 2022

Semestertips i sista minuten - heta resmålen 2022

Nu börjar semestern för miljontals svenskar. Har du inte bokat något än?

visby mallorca semester sista minuten - semestertips 2022

2022-07-06

Lugn, det finns både sista minuten-resor kvar och underverk att upptäcka på hemmaplan. Men glöm inte planera för flyg- och passkaos. Här är tipsen för en lyckad semester. 

Äntligen semesterdags! Snart går miljontals svenskar på semester. De populäraste semesterveckorna i Sverige är av tradition veckorna 29, 30 och 31. I år är det en extra skön semester utan pandemirestriktioner som kan ställa till det. Många har förstås bokat semestern redan, medan andra mer tar dagen som den kommer. Det finns gott om möjligheter kvar att boka in både resor och aktiviteter i sista minuten. 

Intresset för att resa på charter- och flygresor har förstås ökat nu när nästan alla krav på munskydd och olika intyg är slopade. Charterbolagen har märkt av ett ökat bokningstryck i år och många av de hetaste destinationerna och hotellen är i princip slutsålda. Enligt en undersökning som Vagabond gjort tänker 9 av 10 svenskar resa lika mycket som de gjorde innan pandemin. 

– Det är till och med bättre sålt än sommaren 2019 som var ett normalår, vilket känns fantastiskt ,säger Claes Pellvik, informationschef på Ving.

De allra populäraste resmålen i år, enligt Ving är:

1. Mallorca

2. Rhodos

3. Cypern

4. Kreta

5. Antalyakusten

För den som vill boka en charterresa i sista minuten finns det fortfarande möjligheter. Varje dag dyker det upp resor till olika resmål till relativt attraktiva priser. Det gäller att hålla kolla hos de olika charterbolagen. Ett tips är att endast boka flyg och sedan hitta boendet på AirBnB eller någon annan bokningssajt, då går det att komma ganska billigt undan. 

Stort tryck på flygplatser och passpolis

Det ökande resandet har dock tagit både polisen och flygplatserna lite på sängen. Den som behöver ett nytt pass måste vara ute i extremt god tid, och dubbelkolla att det verkligen går att få ett pass i tid till resan. När det väl är dags att resa iväg är det oftast mycket långa köer på Arlanda. Swedavia uppmanar resenärer att vara på plats i avgångshallen tre timmar före avgång, men inte tidigare. Det finns ändå exempel på resenärer som missat sitt flyg efter att ha stått i långa incheckningsköer.  För att underlätta för resenärer om vilken tid incheckning öppnar för respektive flygbolag finns en ny funktion på Arlandas webbplats, klicka på din avgång. Information om incheckningstid finns för de allra flesta avgångar.

Hemester är fortsatt populärt

Kanske är det ändå enklare och mer klimatsmart att stanna på hemmaplan. Det finns ju massor med spännande resmål att upptäcka i vårt avlånga land. I en ny Sifo-undersökning korar nu svenskarna Sveriges sju underverk. Listan toppas av ringmuren i Visby, där nästan en tredjedel (31%) av de svarande i undersökningen menar på att den niohundra år gamla muren är Sveriges främsta byggnadsverk.

På en andra plats kvalificerar sig Göta kanal, en favorit hos en av fyra (25%) svenskar. Bygget av kanalen, som i sommar firar 200 år, tog start redan 1810 och förbinder Östersjön med Vänern, för att sedan fortsätta ut i Kattegatt via Trollhättankanal. 

Tredjeplatsen togs av Ishotellet i Jukkasjärvi, där 24 procent av de svarande uppger att hotellet är deras favorit bland Svenska byggnadsverk. Ishotellet byggdes till en början upp inför varje vintersäsong men har sedan 2017 erbjudit året-runt-boende.

Sveriges 7 underverk

1. Ringmuren i Visby

2. Göta kanal

3. Ishotellet i Jukkasjärvi

4. Kungliga slottet i Stockholm

5. Regalskeppet Vasa

6. Uppsala Domkyrka

7. Öresundsbron

Källa: Göta Kanalbolaget

10 underverk som inte platsade på topp 7 

8. Högakustenbron

9. Ale stenar

10. Turning torso

11. Stockholm stadshus

12. Karlsborgs fästning i Karlsborg

13. Globen

14. Bohus fästning i Kungälv

15. Ölandsbron

16. Kina slott Drottningholm

17. Friends arena

Källa: Kantar Sifo