1. Privatbloggen
  2. 6 tips för din privatekonomi under krisen

6 tips för din privatekonomi under krisen

Ta tillfället i akt och se över din privatekonomi under coronakrisen. Genom enkla åtgärder går det att spara mycket pengar och göra din privatekonomi tryggare.

6 tips för din privatekonomi

2020-04-08

Här är 6 tips som kan löna sig.

1. Begär amorteringsfritt på bolånen Nyligen har amorteringskravet för nya bolån skärpts med en procent om du lånat mer än 4,5 gånger din årsinkomst. Just nu har dock Finansinspektionen och bankerna godkänt att det ska gå att slippa amorteringskravet under coronakrisen. Kontakta din bank och kom överens om hur du ska göra med dina amorteringar under krisen. Det kan frigöra pengar till annat nödvändigt just nu. Passa också på att se över räntan på dina bostadslån, kanske kan du få banken att sänka räntan nu.

2. Ställ av bilen Behöver du verkligen bilen just nu när du jobbar hemifrån? Om den mest står still kanske du kan ställa av den under ett par månader? En vanlig bil kostar ofta 500 kr per månad att försäkra och kan ha en fordonsskatt på 500-1000 kr per månad. Så genom att ställa av bilen kan du spara upp till en tusenlapp per månad.

3. Se över dina abonnemang De flesta hushåll sitter numera på en uppsjö av olika abonnemang. Det är ofta digitala tidningsprenumerationer, tv-kanaler, streamingtjänster, gymkort och andra betaltjänster. Använder du verkligen alla? Annars kan det vara läge att göra en digital städning och säga upp de du inte använder.

4. Jämför och skaffa bättre avtal Se över om du kan få bättre avtal för till exempel el, hemförsäkring och bilförsäkring. För många kan besparingen bli långt över 1000 kr per månad om du bor i en villa och har en dyr bil.

5. Ordna extrainkomster De flesta hushåll sitter på stora outnyttjade resurser som kan vara bra att plocka fram. Undersökningar från Blocket visar att de flesta svenskar har över 20 000 kr i sina förråd i form av outnyttjade prylar. Ta tillfället i akt att rensa förrådet och sälj det till andra.

6. Se över dina lån och krediter Små lån och krediter kan vara en stor kostnadspost för många svenska hushåll. Genom att slå ihop dina smålån och kreditkortslån till ett större lån kan du pressa ner din månadskostnad rejält. Vi på Lendo ser ofta exempel på konsumenter som sparar 1000-lappar i räntekostnad varje månad genom att lösa dyra smålån och samla det till ett större lån med lägre ränta. Genom att göra en låneansökan hos Lendo kan du kostnadsfritt jämföra låneerbjudanden från upp till 40 banker och långivare. Vi gör endast en kreditupplysning och du får de första svaren inom en minut.