1. Privatbloggen
  2. Sista minuten: Så maxar du din deklaration

Sista minuten: Så maxar du din deklaration

2 maj är sista dagen för deklarationen - missa inte våra tips innan du skickar in!

skatteåterbäring Lendobloggen

2025-04-24

Deadline närmar sig! Den 2 maj kl. 23.59 är sista chansen att skicka in deklarationen för inkomståret 2024. Men ingen panik – det är fortfarande gott om tid att få koll på det viktigaste och till och med spara pengar på vägen. Här är dina sista minuten-tips för att få deklarationen rätt – och smart. 

Dubbelkolla det förifyllda – och signera i tid

Deklarera helst via Skatteverkets app eller e-tjänst. Det är snabbast, säkrast – och du får kvitto direkt. Kontrollera att alla inkomster, försäljningar och räntekostnader stämmer. Glöm inte att signera! En osignerad deklaration räknas som obefintlig. 

ROT- och RUT-avdrag – nya regler under året

Under 2024 förändras taket för ROT-avdraget – så det är viktigt att hålla koll på när arbetet har utförts.

Fram till och med den 30 juni 2024 gäller:

  • ROT-avdraget är max 50 000 kronor per person.

  • Det gemensamma taket för ROT och RUT är 75 000 kronor per person. 

Från och med den 1 juli 2024 gäller nya regler:

  • ROT-avdraget höjs till 75 000 kronor per person.

  • RUT-avdraget ligger kvar på 75 000 kronor per person.

  • Det gemensamma taket tas bort, vilket innebär att du totalt kan använda upp till 150 000 kronor per år i skattereduktion (75 000 för ROT + 75 000 för RUT). 

Du måste ha betalat tillräckligt med skatt under året för att kunna utnyttja avdraget. Är ni två i hushållet? Då kan ni omfördela ROT- och RUT-avdrag mellan er i deklarationen för att maximera effekten. 

Ränteavdrag – flytta räntor vid behov

Du har rätt att göra skattereduktion med 30 procent på räntekostnader upp till 100 000 kronor, och 21 procent på den del som överstiger det beloppet. Om du delar lån med någon annan, till exempel en partner, kan du flytta ränteavdraget i deklarationen så att det hamnar hos den som har högst inkomst och därmed störst skatteutrymme. 

Reseavdrag – gör det rätt

För att ha rätt till reseavdrag 2024 krävs:

  • Avstånd mellan bostad och arbete ska vara minst fem kilometer.

  • Du ska spara minst två timmar per dag jämfört med att åka kollektivt.

  • Avdrag med egen bil är 25 kronor per mil.

  • Med förmånsbil utan drivmedelsförmån gäller 12 kronor per mil, eller 6 kronor per mil för elbil. 

Kom ihåg! -  Spara underlag, till exempel biljetter och dokumentation på din resväg och tider. Skatteverket kan kontrollera uppgifterna. 

Kapitalförluster och kvittning

Har du sålt aktier eller fonder med både vinst och förlust? Då får du räkna bort förlusten från vinsten (kvitta), så att du betalar mindre skatt.

  • Om vinsten är större än förlusten – betalar du 30% skatt på mellanskillnaden.

  • Om förlusten är större än vinsten – får du göra avdrag för 70 % av den del som blir över. Det kan du dra av mot andra inkomster i kapital, som till exempel ränteintäkter eller hyresintäkter.

Exempel: Du har 5 000 kr i vinst och 15 000 kr i förlust. Du kvittar först bort 5 000 kr, men har 10 000 kr kvar i förlust. Då får du dra av 70 % av de 10 000 kr (dvs 7 000 kr) mot andra kapitalinkomster. 

Inkomster från utlandet

All inkomst från tjänst, uthyrning eller kapital som intjänats utomlands ska deklareras i Sverige. Har du betalat skatt i utlandet och har rätt till avräkning, kan du minska den svenska skatten. Tänk på att alltid räkna om beloppen till svenska kronor enligt Skatteverkets valutakurser. 

Engångsutbetalningar? Ansök om ackumulerad inkomst

Har du fått avgångsvederlag, retroaktiv lön eller liknande för flera års arbete? Då kan du ansöka om särskild skatteberäkning för ackumulerad inkomst. För att få detta krävs att:

  • Inkomsten är minst 50 000 kronor.

  • Din beskattningsbara inkomst överstiger gränsen för statlig inkomstskatt med minst 50 000 kronor. 

Du ansöker under "Övriga upplysningar" i deklarationen. 

Extra granskning 2025 – tänk på detta

Försäljning via plattformar (Blocket, Tradera, Sellpy m.fl.): Försäljning upp till 50 000 kronor per år är skattefri. Det är vinsten som beskattas. Har du sålt med förlust behöver du inte deklarera något – men spara kvitton. 

Uthyrning av bostad: Skattefritt upp till 40 000 kronor per år. Därutöver beror avdragen på vilken typ av bostad du hyr ut: villa, bostadsrätt eller hyresrätt. Underskott får inte dras av och allt överskott skattas med 30%. 

Bonustips – du kan be om mer tid

Om du inte lämnar in deklarationen i tid blir det en avgift på 1 250 kronor. Lämnar du in mer än två månader för sent tillkommer ytterligare 1 250 kronor, och efter fyra månader ytterligare 1 250 kronor (totalt 3 750 kronor). 

Du kan ansöka om anstånd – men det måste göras senast den 2 maj. Har du haft giltiga skäl, som sjukdom, kan du även begära befrielse från avgift – men då krävs intyg. 

Kom ihåg! - En inskickad deklaration är bättre än en perfekt som aldrig lämnas in

Även om du inte hinner finjustera allt så är det bättre att skicka in i tid – du kan alltid rätta senare. Det viktiga är att inte ansöka för oriktiga avdrag- det kan bli dyrt. Då är det bättre att avstå avdragen och komplettera efter deklarationen och begära omprövning. Deklarationen är inte bara en skyldighet – det är också en chans att förbättra din privatekonomi.

Deklarera senast 2 maj kl. 23.59 – så slipper du förseningsavgifter!