2024-06-12
Med enkla medel kan du få en bättre ekonomi och använda pengarna till roligare saker än räkningar och undvika att få tomt på kontot i slutet av månaden. Lendo har gått igenom sju vanliga privatekonomiska misstag – så här undviker du dem.
Den höga och långvariga inflationen och små löneökningar har gjort att köpkraften för de allra flesta har minskat och för många svenskar känns det svårt att få det att gå ihop i slutet av månaden. Även det höga ränteklimatet har gjort att många med bolån och andra lån känt en påtaglig effekt i plånboken. Men genom att ha ordentlig koll på sin ekonomi går det att få pengarna att sträcka sig längre, och ha pengar kvar i slutet av månaden.
Lendo har sammanställt sju av de vanligaste privatekonomiska misstagen som snabbt kan bli dyra, och hur du kan undvika att göra dem.
Sju ekonomiska misstag som du ska undvika
Glömmer att prioritera utgifter
Att inte prioritera olika utgifter är ett av de största privatekonomiska misstagen man kan göra. Innan du gör ett stort spontanköp, se till att alla andra utgifter är tagna i beaktning. Det förhindrar att du hamnar i problem när du har prioriterat fel, där konsekvensen kan vara att pengarna inte räcker till i slutet av månaden.
Det gäller även för större planerade utgifter. Planerar du en större resa, en renovering eller kanske ett bilköp? Lägg undan pengar och prioritera att spara till det du tycker är det viktigaste först. Det kan även hjälpa dig att göra mindre onödiga köp, då du vet att du måste spara till något större och viktigare.
Ingen koll på utgifter och inkomster
Ett annat vanligt misstag är att inte ha koll på sina utgifter och inkomster varje månad. Genom att sätta upp en budget kan du enklare se vilka utgifter och inkomster du har den kommande tiden, och slipper bli förvånad att pengarna är slut innan slutet av månaden.
Omotiverat höga fasta kostnader
Fasta kostnader såsom el och vatten kan snabbt bli en onödigt stor kostnadspost. Håll koll på din förbrukning, och se till att maximera din användning. Ett par tips för att spara på energi och vatten är att ta kortare duschar, sänka värmen inomhus och se till att disk- och tvättmaskin är fulla innan de används.
Gå även regelbundet igenom dina avtal som elavtal, telefoni och bredband. Du kanske inte behöver samma avtal som idag, eller kan byta till en annan leverantör och få ett billigare erbjudande.
Många dyra smålån
Idag har det blivit allt vanligare med många smålån. Många väljer exempelvis att betala på avbetalning, med kreditkort eller med hjälp av andra dyra småkrediter. En försenad eller missad betalning på ett smålån kan snabbt göra att räntan skjuter i höjden, och ibland bli uppemot 30 procent. Försök istället betala av alla smålån, eller samla alla dina små krediter i ett enda samlingslån.
Ett samlingslån ger dig i regel en lägre ränta, och minskade månadskostnader. Att samla alla dina smålån i ett samlingslån kan även leda till att du förbättrar din kreditvärdighet då du med hjälp av ett samlingslån endast har ett lån istället för många små.
Glömmer att jämföra räntor
Många glömmer bort att jämföra räntor. Det handlar inte bara om att jämföra räntan på ett sparkonto istället för ett lönekonto, utan även att alltid jämföra räntor på bolån, privatlån och billån. Att sätta sig ned och jämföra olika räntor kan göra att man kan spara in flera tusentals kronor varje månad.
Även för mindre bolån har en liten ränteskillnad stor effekt. En förändring i din bolåneränta på 0,5 procentenheter motsvarar en besparing om 5 000 kronor om året per miljon du har i bolån.
Onödiga abonnemang
Se över dina abonnemang och medlemskap regelbundet. Det är lätt hänt att du tar en gratis månad och sedan glömmer bort att tjänsten faktiskt börjat kosta. Ta ut ett kontoutdrag över den senaste månaden och gå igenom alla dina abonnemang och prenumerationer och utvärdera. Det gäller allt från streamingtjänster, gymkort, tidningsprenumerationer, och prenumerationer på appar. Hittar du en tjänst som du inte längre har användning av men fortfarande betalar för? Säg upp eller pausa tjänsten tills du märker att du behöver den igen.
Räkningar som glöms bort
För att undvika dyra förseningsavgifter, inkasso och onödiga betalningsanmärkningar, se till att alltid betala dina räkningar i tid. Ta hjälp av kalenderpåminnelser eller automatiska betalningar som till exempel autogiro för att se till att du inte missar ett förfallodatum.
VAD MER KAN VI ERBJUDA?
Mer om våra tjänster för bättre privatekonomi
Låna pengar
Ansök om lån genom Lendo. Låna pengar utan att behöva besöka ett bankkontor, ansök online och låneerbjudanden inom en minut.
Samla lån
Genom att samla dina smålån och krediter till ett enda privatlån kan du sänka din ränta.
Billån
Ansök om ett billån genom Lendo för att finansiera ditt bilköp. Du kan låna upp till 100% av bilens värde.
Privatlån
Jämför privatlån genom Lendo upp till 600 000 kr. Du kan ansöka om privatlån trots att du har betalningsanmärkningar.
Blancolån
Ansök om blancolån genom Lendo för möjlighet att få låneerbjudanden från upp till 40 banker och långivare.
Företagslån
Jämför företagslån upp till 5 miljoner kronor via Lendo. Du kan få upp till 13 låneerbjudanden med en enda ansökan.
Jämför bolån
Jämför bostadslån via Lendo - få flera låneerbjudanden med en enda ansökan om bolån.
Lånelöfte bolån
Ansök om ditt lånelöfte via Lendo. Jämför långivare med en ansökan!
Flytta bolån
Flytta, omförhandla eller utöka ditt bolån genom en ansökan via Lendo. Jämför olika banker och långivare med varandra.