1. Privatbloggen
  2. Smarta tips – klara studentfesten trots prischock

Smarta tips – klara studentfesten trots prischock

Nu står sommaren för dörren med många fester.

studentfest Lendobloggen

2023-05-22

Närmast är det student och skolavslutning. Med inflation och chockhöjda matpriser kan det bli en utmaning för hushållskassan. Vi på Lendo har gått igenom alternativen som gör att du kan hålla nere kostnaderna. Totalt kan du spara över 10 000 kronor. 

Dags för skolavslutning eller studentfest? Då har vi några smarta tips hur det klarar av de stora festligheterna utan att det behöver gräva alltför djupa hål i hushållskassan. 

Det är lätt att pengarna sticker iväg snabbt och gör att andra sommarnöjen som semester eller charterresor blir en omöjlighet när studentfirandet ska betalas, men det går faktiskt att komma lite billigare undan utan att tumma på festkänslan. Här är sex smarta tips som tillsammans kan spara över 10 000 kronor. 

Studentkläderna

Kläder hör till det som har blivit betydligt dyrare det senaste året, kostymer och klänningar till studenten är inget undantag. Många använder bara studentkläderna en enda gång, och ett gångbart tips är att våga satsa på begagnat. Du kan få en exklusiv märkeskostym eller klänning för under 1000 kronor, en besparing på 4000-5000 kronor jämfört med att köpa nytt av ett mindre exklusivt märke. Även skor går att köpa begagnat, och du kan spara ytterligare 1000-lappar. 

Plakatet

Studentplakatet är kanske inte det allra dyraste under firandet, men det går att spara en rejäl slant på att göra det själv. Om du hittar en fin bild kan du enkelt skriva ut den på en A3-skrivare på jobbet eller biblioteket. Klistra upp den på en kartong och sätt på en pinne, voilà, studentskylten är klar och du har tjänat 500 kronor. 

Ha festen hemma

Många hyr en lokal till studentmottagningen, men ofta går det precis lika bra att ha mottagningen hemma. Om du dessutom har utrymme för ett partytält på gräsmattan går det extra bra. Då kan du spara in flera tusen kronor på hyra av lokalen till festen. 

Gör maten själv

Att beställa cateringmat till 50-100 personer blir en väldigt kostsam historia. Om du går på festlig men snabblagad mat kan du på relativt få timmar laga maten själv. Planera för mat som du själv klarar av att göra kvällen innan festligheterna. Köper du färdiglagad mat från en livsmedelsbutik blir det i regel också billigare än att beställa cateringmat från en restauratör. 

Undvik engångsartiklar

Plastglas, papperstallrik och plastbestick är varken särskilt festligt eller bra för miljön. Kan du istället använda glas, porslin och riktiga bestick sparar du dessutom pengar. Kolla med släkt, vänner och grannar om du kan låna ihop porslin så att det räcker till festen. 

Välj dryck med rimligt pris

Visst är det extra festligt med champagne och de dyraste vinerna, men studentmottagningen är ett såpass uppsluppet tillfälle att du kanske inte hinner njuta av den allra exklusivaste drycken. Om du istället går på rimligare prissatt bubbel som cava och prosecco kan du spara en rejäl slant.