1. Privatbloggen
 2. Spara el – tips som ger 1000-lappar snabbt

Spara el – tips som ger 1000-lappar snabbt

Elpriserna fortsätter att ligga på rekordnivåer - så här kan du spara

spara el tips - Lendobloggens tips på hur du sparar el och pengar

2022-10-03

Priset på el är det högsta någonsin och många är oroliga inför vintern. Men som tur är går det att påverka sin energiförbrukning en hel del både om du bor i villa och lägenhet. Vi på Lendo listar tipsen som snabbt gör att du kan spara flera 1000-lappar på el varje månad. 

Elpriset slår nya dystra rekord så gott som varje vecka. I januari kan det bli ännu dyrare och terminspriserna pekar på ett pris på 7,50 kronor per kilowattimme. 

I vinter blir det därför viktigare än någonsin att spara på el. Vi på Lendo har redan gått igenom hur du kan spara på elavtalet. Eftersom tiden är knapp kan det vara svårt att hinna göra energibesparande ombyggnationer och förbättringar av ditt boende. 

Lyckligtvis finns det ändå många saker du kan börja göra redan idag för att försöka minska din elräkning. Vi på Lendo har gått igenom de dyraste förbrukarna i ditt hem och hur mycket du kan spara genom olika åtgärder. 

Den allra största kostnadsposten är värmen. Oftast står den för 80 procent av förbrukningen i en villa. Men visste du att förbrukningen går ner med cirka fem procent för varje grad du sänker temperaturen? Kanske klarar du dig med 18-19 grader i vinter istället för 21 grader? Tjocka strumpor och en mysoverall är definitivt billigare än elström i år. Tänd levande ljus och försök mysa i ditt svala mörka hus. 

Flera andra åtgärder är både enkla och gratis. Genom att ha rätt energivanor kommer du att kunna sänka din elräkning med många tusenlappar denna vinter. Dessutom sparar du på miljön och på marginalen kan det innebära att Sverige inte behöver använda oljekraftverket i Karlshamn eller importera smutsig kolel. 

Spara el - tipsen du kan börja med direkt

 • Sänk inomhustemperaturen.  Ett ungefärligt riktmärke är att varje grad minskar energianvändningen med 5 procent. Om du kan sänka tre grader kan du spara över 2000 kWh, vilket kan innebära över 10 000 kronor i besparing i vinter!

 • Duscha mer sällan, och kortare tid. Många har vant sig att duscha både en och två gånger per dag. Men ska vi vara ärlig är det varken det bästa för huden eller håret, och definitivt inte för plånboken. Experterna tror att den dusch på 15 minuter kan kosta 45 kronor i vinter. Om hela familjen drar ner på duschandet till varannan dag och halva tiden kan ni spara över 1000 kronor i månaden i vinter!

 • Stäng av golvvärme och handdukstork. Både golvvärmen och handdukstorken är riktiga energitjuvar som mest är till för din bekvämlighet. Om du använder tofflor och låter handduken lufttorka kan du stänga av dem. Golvvärme och handduktstork kan kosta 65 kronor om dagen i vinter. På en månad är det nästan 2000 kronor.

 • Använd bara torktumlaren till det mest nödvändiga. Torktumlaren är faktiskt en av de största energitjuvarna i hemmet. När strömmen är som dyrast i vinter kan det kosta uppemot 30 kronor att köra en tumling. Häng tvätten och låt den torka inomhus eller utomhus i stället. Om du undviker 20 torktumlingar kan du spara 600 kronor per månad i vinter.

 • Sluta handdiska. Visste du att det går åt mer energi när du handdiskar än kör diskmaskinen? Ju mer du kan köra i diskmaskinen, desto mer el kan du spara.

 • Diska i diskmaskin och undvik att spola av disken före. Välj Eco-programmet. Att diska för hand drar upp till fyra gånger så mycket energi som att diska i maskin.

 • Tvätta med full tvättmaskin och välj inte högre temperatur än nödvändigt. Väljer du eco-programmet får du både låg energianvändning och ren tvätt.

 • Vädra smart. Om du måste vädra: öppna mycket och vädra under kort tid, i stället för att vädra lite under lång tid.

 • Skippa standby. Stäng av apparaterna helt när du inte använder dem. Och dra ur laddare när de inte används.

 • Släck lampor i rum du inte är i. Det är onödigt att leva i mörker i vinter, för lågenergilampor drar otroligt lite ström. Men om du är i ett annat rum kan det ändå vara värt att släcka. Men en lampa kostar bara 7 öre i timmen.

Så mycket kan förbrukning av el kosta i januari 2023

15 minuters dusch, 6 kWh: 45 kronor

Tvättmaskin: 2 kWh per tvätt = 15 kr / tvätt

Diskmaskin: 0,75 kWh per disk = 5,50 kr / tvätt

Torktumlare: 4 kWh större torkning = 30 kr per tork

Använda ugnen 1 timme på 200°: 7,50 kr.

Spisplatta, 1 timme: 10 kr.

Handdukstork 2 kWh per dag = 15 kr om dagen

Elektrisk golvvärme, 10 m2: 51 kr per dag.

Stationär dator: 3,75 kr per timme, standby: 7 öre per timme.

Bärbar dator: 35 öre i timmen, 3 öre i timmen standby.

Kyl: 1,3 kWh per dygn: 9,75 kr per dygn.

Frys: 1,5 kWh per dygn: 11,25 kr per dygn

Dammsugare, 20 minuter: 3,75 kr

Brödrost, 1000 watt: Rosta bröd i minut: 12,5 öre

Torka håret i 5 minuter: 1 krona.

Kaffebryggare som står på i 30 minuter: 3 kronor.

LED-TV, 42 Tum, titta på tv i tre timmar: 1,80 kronor

Lampa: 9W per timme = 7 öre

Värme: Ofta 80 procents av hushållets energiförbrukning, men varierar kraftigt beroende på boende.

Källor: Energimyndigheten, EON, Cornucopia m.fl. Uträkningen bygger på ett energipris på 7,50 kr per kWh, som är den senaste prognosen för januari.