1. Privatbloggen
  2. Spara smart i sommar – få råd med nöjen

Spara smart i sommar – få råd med nöjen

Sommaren är äntligen här – och med den kommer en efterlängtad semester.

sommar smultron spara smart i sommar Lendobloggen

2024-07-02

Men det är lätt att kostnaderna skenar iväg under ledigheten. Lendo har därför samlat de bästa tipsen för att hjälpa dig att spara pengar även under semestern – utan att det märks.

När sommaren är här och semestern närmar sig, kan det vara svårt att hålla koll på pengarna. Att sitta i solen på en trevlig uteservering, göra en rolig aktivitet eller shoppa kan snabbt leda till att pengarna rinner iväg. Många av oss vill också unna oss något lite extra under semestern. Men det finns sätt att njuta av semestern utan att komma hem med ett stort hål i plånboken.

Med hjälp av några smarta spartips kan du istället njuta av en oförglömlig semester utan att behöva oroa dig för ekonomin. Lendo har satt ihop en lista med de åtta bästa knepen för att hjälpa dig hålla koll på utgifterna och spara en extra slant under ledigheten.

Ta med mat istället för att äta ute

Att äta ute på restauranger och caféer kan snabbt göra ett hål i plånboken, särskilt vid populära turistdestinationer eller stränder. Ett enkelt sätt att spara pengar under semestern är att ta med egen mat. Förbered smörgåsar, sallader eller ta med färdiga snacks hemifrån. Är ni flera kan ni till och med packa en picknick eller fylla en kylväska med mat och dryck. Att ha med egen mat är inte bara billigare, utan ofta också mycket nyttigare än att behöva äta något i farten.

Gratis aktiviteter

Sommaren bjuder ofta på massor av roliga och kostnadsfria aktiviteter. Ta reda på om det finns några lokala evenemang som festivaler, marknader eller konserter. I många städer kan du också hitta gratis guidade turer eller museer med fri entré. Glöm inte bort att Sveriges vackra natur är gratis att njuta av. Ta en utflykt till ett naturreservat, eller njut av en solig dag längs vattnet.

Håll koll på valutakursen

Innan du reser utomlands, ta reda på vilken valuta som används i landet och hur växelkursen ser ut. Kontrollera också om du kan betala med kort på de flesta platserna. Att använda kort är oftast mycket billigare än att växla kontanter, och genom att ha koll på växelkursen undviker du dyra överraskningar när du ska betala. Idag finns det också betalkort utan någon växlingsavgift alls.

Budgetera

Att sätta upp en semesterbudget innan semestern kan hjälpa dig att hålla nere dina kostnader. Bestäm i förväg hur mycket du är beredd att spendera och håll dig till budgeten. Genom att på förhand planera utgifter för boende, mat, transport och nöjen innan resan, får du en tydlig bild av hur mycket du behöver spara upp och därmed slippa otrevliga överraskningar under semestern.

Pausa gymkort

Om du inte planerar använda ditt gymkort under semestern, överväg att pausa det. De flesta stora gymkedjor erbjuder idag möjligheten att pausa eller frysa medlemskapet under några månader, vilket kan innebära att du kan spara ett par hundralappar. Att träna utomhus ger dig inte bara frisk luft, utan också extra D-vitamin och mer energi jämfört med inomhusträning.

Hyr eller låna utrustning

Vill du testa en ny sport eller göra något nytt under sommaren? Då är det billigare att hyra eller låna istället för att köpa all utrustning direkt. Idag finns det både fritidsbibliotek och Fritidsbanken som lånar ut utrustning helt gratis. Många företag erbjuder också uthyrning om man bara vill testa någon gång.

Kläder

Undvik dyra impulsköp genom att se över din garderob i god tid. Ta fram och gå igenom dina sommarkläder innan sommaren eller semestern, så du vet vad du redan har. På så sätt slipper du impulsköpa nya kläder som du kanske bara kommer att använda en gång bara för att du glömt bort vad du har hemma.

Se över dina månadskostnader

Bara för att det är sommar och semester slutar inte räkningarna komma. Genom att ta en titt över dina månadskostnader kan du enkelt spara flera tusenlappar bara under semestern. Se över vilka abonnemang du verkligen använder och behöver, och glöm inte att se över dina lån och räntor. Har du flera smålån och krediter? Genom att samla alla dina lån till ett samlingslån kan du minska dina månadskostnader. Hos Lendo kan du dessutom omförhandla ditt bolån.

Har du frågor om hur det fungerar att omförhandla ditt bolån eller hur du kan samla dina lån, och om det är något för dig? Då kan du alltid kontakta oss via 0771-131310, så hjälper Lendos handläggare dig med alla dina frågor.