1. Privatbloggen
  2. Spara 100-lappar – gör en digital städning

Spara 100-lappar – gör en digital städning

Känner du att pengar dras utan att du har koll på till vad? Du är inte ensam.

städa abonnemang spara pengar Lendobloggen

2023-10-05

Många svenskar betalar 1000-tals kronor i månaden för olika abonnemang. Genom att lista och gå igenom abonnemang som exempelvis streamingtjänster, appar, och digitala prenumerationer kan många dra ner på sin månadskostnad och spara hundratals kronor varje månad. Här är bästa tipsen för en ”digital städning”.

Alla har nog skaffat abonnemang som man inte riktigt behöver eller använder till fullo, men som ändå kostar pengar varje månad och i slutändan bara blir en onödig och återkommande kostnad. Det är även vanligt att man lockas av en gratisperiod som sedan går över till att kosta, utan att man märker det. 99 kronor i månaden kanske inte låter som mycket, men det blir snabbt en stor summa när man adderar ihop alla abonnemang man kanske har.

För många svenskar är det inte ovanligt att man har så många abonnemang att man inte har koll på vad de kostar eller hur ofta man faktiskt använder dem. Många hushåll har dessutom flera olika abonnemang för olika streamingtjänster för bland annat film och musik som man kanske inte utnyttjar till fullo.

Enligt en undersökning från Mediavision lägger svenskar allt mer pengar på digitala medieabonnemang, och ett genomsnittshushåll lägger nu drygt 10 000 kronor per år på digitala medieabonnemang, trots att privatekonomin för många svenskar har kraftigt försämrats.

Lendo har därför listat flera råd för hur du kan gå igenom dina abonnemang och prenumerationer och för en digital städning för att spara flera hundra kronor varje månad.

Lista och gå igenom dina abonnemang 

Genom att göra en lista över alla dina abonnemang och prenumerationer kan du se vilka abonnemang eller tjänster du inte använder. Du kanske betalar för en tidning du inte längre läser, eller för en app du inte längre använder, och genom att säga upp dessa sparar du några kronor varje månad, men många bäckar små gör en stor å.

Kostnad per användningstillfälle

Du kan spara in pengar på dina abonnemang och prenumerationstjänster genom att beräkna hur mycket de kostar per gång du använder dem. Skriv ner varje abonnemang och vad månadskostnaden är, och gör en uppskattning om hur ofta du använder tjänsten. Dela sedan månadsavgiften med antalet gånger, och på så sätt får du kostnaden per användning.  Då kan du se vilken tjänst som är dyrast för minst nytta, och se över om du kan avsluta de allra dyraste tjänsterna.

Familjeabonnemang

Om ni är en familj och har flera abonnemang för samma tjänst inom familjen kan du se om tjänsten erbjuder familjeabonnemang. Ett familjeabonnemang är ett abonnemang som du kan dela med flera personer i familjen, och erbjuds av bland annat streamingtjänster, mobiltelefonabonnemang och e-tidningar. Att ha ett familjeabonnemang istället för flera separata abonnemang är ofta både billigare och mer praktiskt än att ha flera abonnemang på samma tjänst. Vissa tjänster erbjuder också par-abonnemang, som du kan dela med en annan person.

Jämför olika alternativ

Ett annat sätt att spara pengar på dina abonnemang är att gå igenom och jämföra andra alternativ som kan vara billigare eller ha bättre villkor. Genom att använda sig av jämförelsesajter kan du se om det inte finns ett bättre alternativ för dig, med villkor som passar dig bättre. Du kanske inte behöver det största och dyraste abonnemanget, utan det kanske räcker med ett mindre och billigare abonnemang.

Avsluta abonnemanget och kom tillbaka senare

Många digitala tjänster har idag abonnemang utan bindningstid som du enkelt kan säga upp om du inte behöver tjänsten just nu. Om du har sett allt du vill se på en streamingtjänst kan du avbryta tjänsten idag och prenumerera igen om några månader eller ett år om det då har dykt upp något nytt du vill se.