1. Privatbloggen
  2. Renoveringsdrömmar - tips för uterummet

Renoveringsdrömmar - tips för uterummet

Sitter du och planerar inför byggprojektet uterrum i år? Ta en titt på vår lista med 13 tips för ditt perfekta bygge!

13 tips för uterumsdrömmen

2020-02-06

Trenden med ett eget uterum har vuxit sig stark i Sverige de senaste åren. Många villaägare drömmer om att förlänga sommaren och ha en härlig oas att vistas i året runt.

Här är 13 tips i jakten på det perfekta bygget.

1. Som med de flesta större projekt är det klokt att börja med en bra planering. Lista ner dina tankar och drömmar.

2. Ta kontakt med bygglovsenheten i din kommun och se hur stort uterum du får bygga och vilka bygglov som behövs. Ofta kan en enkel bygganmälan räcka.

3. Hur stort uterum behöver ni? Planera rätt storlek från början.

4. Bestäm en ungefärlig budget och planera för hur uterummet ska betalas. Det genomsnittliga uterummet i Sverige kostar från 60 000 kronor. Finns det möjlighet att spara lite extra några månader eller utöka bottenlånen för att betala? Eller behöver du ta ett renoveringslån?

5. Hos Lendo kan du jämföra lån upp till 600 000 kronor från över 35 olika långivare, kostnadsfritt.

6. Planera vart på tomten eller vid huset som du vill bygga rummet. Vilket väderstreck och vilken sol vill du ha? Det finns fördelar både med fristående uterum och sådana du direkt kan gå ut till från huset.

7. Planera för vad du vill använda uterummet till. Vill du ha en extra matplats eller även en soffa och en relaxavdelning? Vill du ha mycket växter i uterummet?

8. Gör en planering för hur du ska gjuta grunden eller plintarna till ditt uterum. Det kan gå att bygga på altanen, men ett uterum kan väga över ett ton, så det gäller att det blir stadigt.

9. Planera för om du vill använda lösvirke och göra en egen ritning, eller om du vill köpa en färdig byggsats. I dag finns det gott om företag som säljer prisvärda byggsatser. Det behöver inte bli dyrare.

10. Välj vilka fönster och dörrar du ska ha i uterummet.

11. Planera för monteringen och byggnationen. En duktig hemmasnickare kan klara att bygga ett eget uterum, men det går också att få hjälp av montörer om du köper en byggsats från en firma.

12. Planera hur du ska möblera uterummet, med möbler växter och dekorationer.

13. Bygg och flytta in!

uterum - tips för  uterummet från Lendo