1. Privatbloggen
  2. Tvätta bilen själv – höj värdet på din bil

Tvätta bilen själv – höj värdet på din bil

Ge din bil extra kärlek i vår.

svart bil tvättas - biltvätt vårfin bil Lendobloggen

2024-04-03

Nu när våren anländer kan det vara dags att ge bilen lite extra kärlek och omsorg genom att tvätta den fin. Vinterns smuts och väggrus har satt sina spår, men med hjälp av de rätta teknikerna kan du få bilen att se ut som ny igen. För att lyckas få bilen vårfin igen har Lendobloggen tagit reda på de bästa tipsen för att lyckas med att tvätta bilen själv.

Sveriges tuffa klimat och vintervägar kan slita hårt på din bil. Efter ett par månader av vinterkörning sätter vintern sina spår i form av flera lager smuts och andra partiklar som gör att bilen ser riktigt trött och sliten ut.

Att låta gammalt smuts sitta kvar för länge kan därutöver göra att bilen drar på sig rost och andra skönhetsfel. Därför är det ett bra tillfälle nu när snön och slasket äntligen smält bort, och allt vägsalt och grus långsamt sopas bort att fräscha upp bilen och göra den skinande vårfin.

En stor vårtvätt av bilen gör inte bara att den ser snyggare ut och behagligare att köra. Det kan även bidra till att öka eller bibehålla värdet på bilen vid en eventuell försäljning, då eventuella spekulanter och köpare vill se bilen i sitt toppskick, snarare än smutsig och ofräsch.  

– Det är tydligt att bilvård blivit allt mer populärt. Kanske är det för att bilägarna inser vinningen i att ta hand om sin bil, man kan ju på så vis bibehålla bilens värde över tid, påpekar Gustav Fredin, e-handelsansvarig på Mekonomen.

Det gäller dock att inte skada bilen genom att dra på sig repor och andra onödiga skador. Ett dumt misstag under tvätten kan snabbt kosta många tusenlappar om det resulterar i att du måste lackera om bilen eller behöver köpa nya bildelar. Lendo har därför tagit fram en lista över de åtta bästa tipsen över hur du tvättar din bil på bästa sätt för att återfå bilen till toppskick utan att orsaka repor eller andra skönhetsfläckar.

Hos Lendo kan du enkelt och kostnadsfritt ansöka om billån om det är dags för att köpa en ny bil eller byta ut din nuvarande bil. Du kan låna upp till 100% av bilens värde då du ansöker om ett privatlån, och det tas endast en kreditupplysning via UC. Har du frågor om hur Lendos billån fungerar eller vilka krav som ställs? Då kan du alltid ringa till Lendos handläggare på 0771-131310 så svarar vi på alla dina frågor.

Åtta tips på hur du på bästa sätt rengör bilen

Tvätta i rätt ordning

Om du väljer att handtvätta bilen är det viktigt att göra det i rätt ordning för att undvika repor. Inled med att noggrant spola bort allt gammalt smuts och lera med hjälp av en högtryckstvätt, och använd ett förtvättmedel/avfettningsmedel vid behov. 

Applicera sedan bilschampo med hjälp av två hinkar så att du undviker att smuts och grus hamnar på bilen igen. Spola sedan noggrant av bilen igen, och se till att minimera att schampot hinner torka på bilen innan du spolar av bilen. Torka sedan noggrant bilen med hjälp av en torkduk och avsluta med att eventuellt applicera bilvax eller skydd.

Miljö

Det är inte tillåtet att tvätta bilen hemma i många områden på grund av miljöpåverkan. Om du planerar att tvätta bilen se till att alltid göra det på en godkänd plats som exempelvis en tvättplats eller tvätthall. Där finns det filter som ser till att kemikalierna och det smutsiga vattnet inte hamnar i naturen eller förorenar vårt vatten.

Tänk på takboxen

Om du ska använda dig av en automatisk biltvätt så kom ihåg att ta av takboxar, lastkorgar, skidställ och andra liknande prylar innan du tvättar bilen om du inte är helt säker på att tvättprogrammet är anpassat för det. Rådfråga personalen och dubbelchecka så att det går att åka in i biltvätten med takboxen eller skidstället på för att undvika onödiga skador.

Gör rent inuti

För att bilen ska kännas helt ren, glöm inte att städa bilens insida. Börja med att noggrant rengöra mattorna, dammsuga golven och plocka ur allt skräp. Fortsätt sedan med att rengöra de invändiga ytorna med en ren och fuktad trasa. Behöver du använda ett rengöringsmedel så se till att alltid använda ett milt rengöringsmedel som är framtaget för bilinteriör så att du inte skadar bilens inre detaljer. Glöm inte att göra rent i hörn och andra svåråtkomliga utrymmen.

Högtryckstvätten

Se till att vara försiktig med högtryckstvätten. En alltför stark stråle kan lätt orsaka skador på lacken, framför allt på utsatta delar som hörn, kanter och lister. Håll alltid ett lagom avstånd på cirka 30 centimeter och jobba nedifrån och upp på bilen. På det sättet rinner allt smuts och grus av bilen utan att fastna någonstans.

Bilens elektronik

Var extra försiktig när du gör rent elektronik som touchskärmar, heads-up-displayer och andra känsliga enheter. Använd allra helst en ren och fuktad duk. Se dessutom till att aldrig spraya rengöringsmedel direkt på känsliga komponenter eller använda starka rengöringsmedel.

Använd rätta produkter

För att undvika onödiga skador och repor är det viktigt att bara använda produkter som är framtagna för att användas på bilar. Undvik hushållsprodukter som disksvampar, diskmedel och andra frätande rengöringsprodukter från hemmet då dessa kan lämna fläckar eller bränna lacken. Välj istället alltid produkter som är speciellt framtagna för att vara skonsamma för bilens ytor.

Rena verktyg

Använd alltid en ren tvätthandske eller tvättduk. Se även till att använda två hinkar under tvätten, en för bilschampo-blandningen och en annan med vatten för att tvätta bort smutsen från tvättsvampen så att du förhindrar att du för över grus tillbaka på billacken.