1. Privatbloggen
  2. Utbetalning av skatteåterbäringen har påbörjats!

Utbetalning av skatteåterbäringen har påbörjats!

Nu har utbetalningen av årets skatteåterbäring börjat. Till att börja med får 2,3 miljoner svenskar dela på 16,5 miljarder kronor.

Skatteåterbäring börjar betalas ut nu

2020-04-15

För många är det ett välkommet extra tillskott i coronakrisen - så här kan du tänka för att underlätta för din ekonomi i vår.

De som nu får sin skatteåterbäring i april är de som deklarerade digitalt senast den 31 mars utan att göra några ändringar eller tillägg till deklarationen. Totalt är det 2,4 miljoner svenskar, men 130 000 av dem har inte anmält in sitt konto till Skatteverket och får vänta lite på pengarna. Sammanlagt är det 16,5 miljarder i skatteåterbäring som nu betalas ut. I snitt 6900 kr per person som deklarerat. Har du inte anmält ditt konto till Skatteverket går det fortfarande att göra med hjälpa av bank-ID. Den som deklarerar på papper eller lämnar in på nätet fram till 4 maj får sina skattepengar i början av juni. Är du företagare kan det dröja längre innan du får ditt slutskattebesked.

Andrum för många under en osäker tid

För många är pengarna en välkommen liten buffert i utsatta coronatider. 1000-tals svenskar har i vår blivit korttidspermitterade eller varslade om uppsägning. Skatteåterbäringen kan ge lite andrum för den som är i ett utsatt ekonomiskt läge.

Behöver du använda pengarna inom den närmaste tiden är det sannolikt säkrast att låta dem stå kvar på sparkontot. Börsen och aktiefonder har gått både upp och ner under året, och inte ens experterna kan förutspå åt vilket håll börsen ska gå.

Om du inte behöver pengarna direkt kan det dock vara ett bra läge för att buffertspara. Många svenskar saknar i dag en ekonomisk buffert, det gäller särskilt yngre, timanställda och studenter. I det osäkra dagsläget är det dock få experter som kan ge ett råd om vilken sparform som är bäst för ett buffertsparande.

Ett annat sätt att använda skatteåterbäringen kan vara att amortera av på dyra smålån, ofta kan kreditkortslån eller e-handelslån ha en ränta på uppemot 30 procent. Ett annat sätt att ta tillfället i akt kan vara att samtidigt samla ihop dyra smålån och slå ihop dem till ett större. På så sätt kan du sänka dina räntekostnader och spara 100-tals eller 1000-tals kronor per månad samtidigt som du slipper hålla reda på flera avbetalningar och fakturor.

Egentligen innebär skatteåterbäring att du lånat ut pengar till staten i över ett år, då du betalat mer skatt än du egentligen ska göra under förra året. Om din ekonomi är lite ansträngd i år kanske det kan vara en god idé att ansöka om skattejämkning. Om du betalar räntor på bolån och andra lån eller inte jobbar hela året kan en jämkning göra att ditt skatteavdrag minskas varje månad och du får lite mer pengar i plånboken.