1. Privatbloggen
  2. Vad kostar det att ladda en elbil?

Vad kostar det att ladda en elbil?

– hur mycket kan jag spara på elbil?

vad kostar det att ladda elbil

2022-07-15

Vad kostar det att ladda en elbil? Och lönar det sig att köpa elbil? Vi på Lendo reder ut hur mycket du kan spara – och vilka kostnadsskillnader som finns. För många lönar sig elbil – trots att inköpskostnaden är högre.  

Många frågar sig just nu om det lönar sig att köpa en elbil efter att priserna på bensin och diesel gått upp. Vad det kostar att ladda en elbil är också en vanlig fråga efter att elpriserna rusat i höjden. 

Det senaste året har elpriserna stigit kraftigt och vissa månader har det kostat mer än dubbelt så mycket med el jämfört med föregående år. Dessutom skiljer sig elpriserna kraftigt åt mellan de olika elprisområdena i Sverige. De vanligaste elbilarna i Sverige drar mellan 1,6 och 2,1 kWh per mil, beroende på årstid. Men det finns också elbilar som drar mellan 2,5 och 3,0 kWh, framförallt tunga suvar. 

För det mesta hemmaladdar man sin elbil och det är det billigaste sättet att ladda, om du inte kan ladda gratis vid till exempel en livsmedelsbutik. Elpriserna har hoppat upp och ner de senaste månaderna, så det är svårt att säga exakt vad hemmaladdningen kostar. Om du har en tjänst som till exempel Tibber har du rörligt spotpris och kan ladda när det är som allra billigast. Men för de flesta kostar det just nu mellan 1,50 kronor och 4 kronor per kWh att ladda elbilen hemma inklusive avgifter och skatter. Det innebär att milkostnaden för el kan hamna mellan 2,50 och 8 kronor.    

Om du laddar mestadels på snabbladdningsstationer vid långresor blir det betydligt dyrare. Det kan kosta ända upp till 13 kronor för en kWh på de allra dyraste stationerna. Det innebär att det blir lika dyrt som att tanka bensin. Men det finns också snabbladdare som kostar ner mot 4 kr / kWh med rabatter. Ett vanligt pris hos Tesla eller Ionity ligger på 7-8,70 kronor. 

Vad kostar det att tanka?

Vad kostar det då att tanka en bensin- eller dieselbil idag? En vanlig verklig förbrukning hos en mellanstor bensinbil ligger på omkring 0,8 liter per mil. Med dagens bensinpris på 22 kronor per liter så kostar drivmedlet 17,60 kronor. Dieseln är ännu dyrare än bensinen, men i gengäld drar bilarna lite mindre. En dieselbil som förbrukar 0,65 liter per mil har idag en drivmedelskostnad på 17 kronor per mil. 

Räknar vi med att du kör omkring 1500 mil per och kan ladda för i genomsnitt 4 kronor per mil så innebär det att du spar cirka 19 000-20 000 kronor, eller 1600-1700 kronor i månaden på att köra elbil jämfört med en bensin- och elbil. 

Kör du en nästan ny bensin- eller dieselbil betalar du dessutom en malusskatt på 8000-12000 kronor per år för en mellanstor bil. Elbilen har en skatt på 360 kronor per år, så där kan du spara ytterligare tusenlappar. Utslaget per månad sparar du 600-1000 kronor på lägre skatt. Även servicekostnaderna brukar vara något lägre för elbilar, men i gengäld förbrukar de mer däck än en traditionell bil. 

Inköpspriset för elbilen är dock betydligt högre än för en jämförbar bil som drivs av bensin- eller diesel. Till en laddhybrid är steget något mindre. Medianpriset på en begagnad elbil är just nu 522 000 kronor, enligt färsk statistik från Blocket. Liknande bensin- eller dieselbilar är ofta 200 000 kronor billigare. Det innebär att värdeminskningen på bilen kan vara 2000 kronor högre per månad, till det ska läggas något högre räntekostnader om du behöver låna mer för att finansiera elbilen. 

Så här mycket sparar du som kör elbil

Summa summarum sparar den som kör elbil och kör 1500 mil per år ofta minst 500 kronor i månaden jämfört med en bensin-eller dieseldriven bil vid hemmaladdning. Kör du 2000 mil per månad sparar du åtminstone en 1000-lapp i månaden trots att elbilen är dyrare.

Kör du väldigt lite har drivmedelskostnaden inte så stor betydelse, och en billigare bil med förbränningsmotor kan vara billigare. 

Gör en kalkyl, och se hur mycket just du kan spara på skatt och drivmedel, och jämför elbilslån hos Lendo för att se hur du kan finansiera elbilen jämfört med den bil du har idag. När du ansöker om ditt billån via Lendo ansöker du om ett lån utan säkerhet och du kan jämföra upp till 40 låneerbjudanden med en ansökan.