1. Privatbloggen
  2. Välj rätt sommarbil – kan bli billigare än hyrbil

Välj rätt sommarbil – kan bli billigare än hyrbil

Blir det en bilsemester i år? Så här väljer du rätt sommarbil!

sommarbil folkabuss - välj rätt sommarbil med Lendo!

2023-07-06

Med lite mer normala priser på bensin och diesel kan det vara läge att skaffa en sommarbil till semestern i år. Om du väljer rätt bil och säljer den efter semestern kan det bli billigare än en hyrbil. Här är tipsen som hjälper dig att köpa den bästa, säkraste och mest ekonomiska sommarbilen. 

Utlandsresorna har blivit betydligt dyrare på grund av den svaga svenska kronan, och många måste hålla lite hårdare i pengarna under 2023. Då kan en sommarbil som låter dig uppleva vårt underbara Sverige vara en bra lösning. 

Det går naturligtvis bra att hyra en bil också, men ofta kostar det 15 000-20 000 kronor om du vill hyra bilen en hel månad. Om du bara satsar lite mer pengar får du en helt egen bil, som du sedan kan sälja när semestern är över. Men det gäller att se upp, det finns fällor. Går bilen sönder eller om du köper en svårsåld bil kan det bli dyrare i slutändan. 

Men sommarbil kan också innebära flera saker: Det kan vara en tillfällig bil du köper för att använda för bilsemestern. Det kan vara en bil du äger hela året men bara använder på sommaren, kanske en klassisk veteranbil eller en cabriolet. Vi på Lendo ger dig råden för att du ska lyckas med sommarbilen. 

LISTA: Bilarna som säljer bäst bland privatpersoner

1. Volvo V70Medianpris 30 000 kr
2. Volkswagen GolfMedianpris 45 000 kr
3. BMW 3-serien Medianpris 65 000 kr
4. Saab 9-3Medianpris 20 000 kr
5. Volvo V50Medianpris 31 000 kr
6. Audi A4Medianpris 57 000 kr
7. Saab 9-5Medianpris 15 000 kr
8. Renault ClioMedianpris 26 900 kr
9. Ford FocusMedianpris 24 500 kr
10. Volkswagen CaddyMedianpris 45 500 kr
Källa: Blocket

LISTA: Bilarna som sålde bäst bland handlare 

1. Volkswagen GolfMedianpris 179 900 kr
2. Volvo XC60Medianpris 374 500 kr
3. Volvo V60Medianpris 289 000 kr
4. Volkswagen PassatMedianpris 219 800 kr
5. Kia Cee'd Medianpris 294 900 kr
6. VolvoMedianpris 326 000 kr
7. BMW 5-serien Medianpris 319 900 kr
8. Volkswagen TiguanMedianpris 269 900 kr
9. BMW 5-serienMedianpris 299 000 kr
10. BMW X-serien Medianpris 329 900 kr

Källa: Blocket

Sätt en budget för sommarbilen - ordna finansiering

Köp inte en för billig och risig bil, tänk på att bilen ska vara trygg och trafiksäker på vägen. Det går att hitta en relativt säker bil mellan 50 000 och 100 000 kronor. Om du behöver låna till bilköpet kan det vara klokt att ordna ett lånelöfte via oss på Lendo innan du slår till. Det är kostnadsfritt och du kan jämföra billån från upp till 40 långivare. 

Välj en säker och lättsåld modell 

Välj en bil från de vanligaste bilmärkena idag; Volvo, Volkswagen, Mercedes, Kia, Toyota och BMW. Det är också de märken med modeller som säljs snabbast och oftast på Blocket. De mest krocksäkrast bilmodellerna bland äldre bilar är Toyota RAV4, Volvo XC90, Mercedes E-klass, BMW 5-serie och Audi A4.  Undvik helst mindre bilar, då de är mer osäkra om olyckan skulle vara framme. 

Välj en bil i fint skick

Det du minst av allt vill är att bilen går sönder i sommar så att du  måste reparera den. Var kräsen när du väljer ut din bil och försök att hitta en bil i fint skick där allting fungerar felfritt. Enligt konstumentköplagen kan du få ersättning i två år för ursprungliga fel om köper hos en bilhandlare, men köper du av en privatperson finns inga garantier alls. Kolla också att däcken har ett bra mönsterdjup på åtminstone tre millimeter. Helst ska bilen var anyservad, bilen bör också ha en fullstämplad servicebok så du ser att den är väl underhållen. Det finns över 100 000 bilar till salu i Sverige, så välj en fin bil!

Testa bilen innan du slår till

Det kan vara knepigt att avgöra bilens skick utifrån en provkörning. Men du bör ändå försöka att göra en så noggrann kontroll som möjligt. Starta bilen och låt den gå på tomgång. Lyssna på motorn så att den går jämnt och inte slamrar. Öppna motorhuven och kolla så att det inte finns några läckor. Kolla gärna på motoroljan, den får absolut inte se ut som kaffe latte, då har topplocket gått! Ta en provtur i bilen, provbromsa och se till att det inte finns några vibrationer eller konstiga missljud. Och dra på AC:n på full kyla, en sval bil kommer ge dig en härligare sommar!

Jämför försäkringar

Försäkringen är en relativt stor kostnad i dag, så ta dig tid att jämföra flera olika försäkringserbjudanden. Det finns jämförelsesajter som gör det enkelt, eller så kollar du med ditt nuvarande försäkringsbolag om du kan få extra rabatt för att du samlat alla dina försäkringar. 

Jämför lån och försäkring 

Du kan spara en avsevärd summa på att jämföra olika låneerbjudanden om du behöver ha hjälp att finansiera din sommarbil. Vi på Lendo låter dig kostnadsfritt jämföra billån från upp till 40 långivare. Jämför lån för att vara säker på att få bästa låneerbjudandet sett till dina ekonomiska förutsättningar.

Kör försiktigt i sommar!

Var alltid utvilad och kör med ordentliga marginaler i sommartrafiken. Låt gärna resan ta lite extra tid så kommer du säkrare fram till slut. Glad sommar och trevlig resa!

Sälj bilen smart

När sommaren är över vill du kanske sälja bilen. Oftast kan du få det högsta möjliga priset om du säljer bilen själv via Blocket som är den största begagnatsajten. Det är viktigt att skriva en bra och informativ annonstext och ta fina bilder på en nytvättad bil. Det kan också vara möjligt att sälja den till en bilhandlare som köper upp bilar. Det kostar i alla fall ingenting att be om ett inköpsförslag från till exempel Riddermark eller Kamux.