Vad är ett medlemslån?

Många fackförbund och andra organisationer samarbetar med banker för att kunna erbjuda sina medlemmar förmånliga lån. Och visst kan det vara förmånligt att teckna ett medlemslån, men det kan faktiskt också vara mer förmånligt att välja en annan typ av blancolån

Många fackförbund och andra organisationer samarbetar med banker för att kunna erbjuda sina medlemmar förmånliga lån. Och visst kan det vara förmånligt att teckna ett medlemslån, men det kan faktiskt också vara mer förmånligt att välja en annan typ av blancolån

Samma lån för alla medlemmar

Det enda som krävs för att få teckna ett medlemslån, (förutom de vanliga krav som långivare brukar ställa), är att vara just medlem i en förening eller organisation. Eftersom det ofta är fackförbund som erbjuder medlemslån, så kallas den här lånetypen ibland också facklån. Medlemslån är enkla att söka och eftersom räntan är lika för alla, så är det ganska okomplicerat att räkna ut sin lånekostnad. Men som vi på Lendo alltid rekommenderar: När du står i begrepp att låna, jämför lån - ränta och villkor och avgifter - hos olika långivare.

Likadana villkor

En speciell sak med medlemslån är att räntan är lika för alla medlemmar. Det är enkelt och överskådligt, men måste inte nödvändigtvis vara en fördel för alla. Det beror på att när du söker ett vanligt lån, så avgörs räntan av din kreditvärdighet. Om den är hög, erbjuds du en lägre ränta än om den bedöms vara lägre.

Så fungerar inte medlemslån. Där är räntan alltid lika för alla låntagare, vilket kan betyda att du får högre ränta om du tecknar ett medlemslån än du kanske skulle få om du tecknade ett annat lån. Återigen är det viktigt att jämföra olika alternativ när du ska låna pengar, så att du inte betalar för mycket i onödan.

Låneskydd

Med medlemsförsäkringar följer ofta ett erbjudande om någon form av låneskydd. Det ska skydda dig som låntagare om något inträffar som gör att din betalningsförmåga försämras eller i värsta fall helt upphör. Det vanliga är att man kan välja mellan två olika skydd, alternativt välja att kombinera dem. 

 • Betalskydd ska vara en trygghet om låntagare drabbas av sjukdom, olycksfall eller arbetslöshet,  som medför att arbetsförmågan blir nedsatt och den ekonomiska situationen förändras. Då ska betalskyddet täcka den månatliga kostnaden för lånet - amortering plus ränta - upp till ett visst belopp. 

 • Livskydd ska skydda de efterlevande om låntagaren går bort. Det handlar då om en engångssumma som kan lösa delar av ett lån, eller i bästa fall hela lånet. Här kan det variera hur stor engångssumman är. 

 • Låneskydd är ingenting som enbart erbjuds vid tecknandet av medlemslån. De flesta långivare erbjuder den här typen av låneskydd enligt samma modell, där man väljer vilken typ av skydd man som låntagare vill ha.

Nackdelar med medlemslån

Som vi redan varit inne på kan konstruktionen med samma ränta för alla visa sig vara mindre förmånlig om du har en hög kreditvärdighet. Då kan du få bättre ränta och villkor om du ansöker om ett vanligt privatlån. Så undersök alltid noga vilken typ av lån som just du skulle tjäna på att teckna. 

kr
år

Ungefärlig kostnad 2 838 kr/mån

Genom att skicka in ansökan godkänner du användaravtalet och personuppgiftspolicyn

1
2

Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 5.56 %. Ett lån på 300 000 kr kostar då 2 838 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 408 733 kr. Ingen start-/aviavgift. 5.42 % nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar). Uppdaterat 2020-04-01

Återbetalningstid 1-15 år. Maximala räntan är 29,95%. Räntespann mellan: 2,95%-29,95%.
IKANO Bank lån
SEB lån
Swedbank lån

Vanliga frågor & svar

Kundtjänstmedarbetare

Kontakta oss

Öppettider

 • Måndag - Torsdag

  08:00 - 20:00

 • Fredag

  09:00 - 17:00

 • Lördag

  10:00 - 14:00

 • Söndag

  10:00 - 14:00