1. Allt om lån
  2. Ränteskillnadsersättning

Ränteskillnadsersättning - vad är det?

Ränteskillnadsersättning är något du behöver veta hur det fungerar när du har ett lån med bunden ränta.

  • Endast en kreditupplysning hos UC

  • Svar från flera långivare

  • Låna tryggt och säkert

Ansök om och jämför bolån på Lendo!

TrustScore beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Lendo bjuder slumpmässigt in kunder som har använt tjänsten via mail att lämna omdömen, dessa markeras som verifierade. Andra omdömens äkthet kontrolleras inte.
Vilken typ av lån vill du ta?
För dig som har hittat ditt drömboende och behöver ett bolån!

Bostadens pris:

kr
176 47120 000 000
Illustration

Ränteskillnadsersättning och hur det fungerar

Ränteskillnadsersättning är ett begrepp som är kopplat till lån med bunden ränta. Som privat låntagare har du rätt att betala tillbaka ett bolån när som helst. Det kan tex vara nödvändigt om du byter bank och flyttar ditt banklån till den nya banken, om du säljer din bostad och måste lösa lånet eller om du köper ny bostad, tar ett nytt lån och löser det gamla lånet.

Denna förtidsinlösen kan komma med en kostnad som du behöver betala till banken, det som kallas ränteskillnadsersättning. 

Detta gäller bara dig med bundet bostadslån som vill lösa lånet innan bindningstiden har gått ut. Har du ett rörligt bostadslån kan du lösa det utan kostnad. Ränteskillnadsersättningen kompenserar banken för de uteblivna räntor som du genom avtal med banken har förbundit dig att betala under bindningstiden. Utöver ränteskillnadsersättningen har banken inte rätt att ta ut någon ersättning för att du löser ditt lån i förtid.

Hur mycket behöver jag betala i ränteskillnadsersättning?

Vill du på ett enkelt sätt räkna ut om och hur mycket du skulle behöva betala i ränteskillnadsersättning kan du använda Konsumenternas Bankbyrås verktyg för att beräkna ränteskillnadsersättning. Ränteskillnadsersättningen får högst motsvara skillnaden mellan räntan på ditt lån och den ränta som vid betalningstillfället i allmänhet gäller för bostadsobligationer (jämförelseräntan). På jämförelseräntan görs ett tillägg på 1 %.

Generellt kan man säga att om jämförelseräntan understiger din ränta får du betala ränteskillnadsersättning. Men om jämförelseräntan är på samma nivå eller högre än din ränta slipper du betala ersättning.

Tänk på att Konsumenternas kalkyl visar vad det kostar att lösa lånet i dag, eller ett tidigare datum. Kalkylen kan inte beräkna en framtida ränteskillnadsersättning eftersom kalkylen bygger på räntor som ändras varje dag. Ränteskillnadsersättningen blir lägre om det allmänna ränteläget ökar. Skulle ränteläget sjunka kommer ränteskillnadsersättningen bli högre.

Reglerna för beräkning av ränteskillnadsersättning gäller alla som tagit nya lån från och med den 1 juli 2014, eller bundit räntan för befintliga lån från och med den 1 juli 2014. Reglerna är något annorlunda för äldre lån.

Säkerhetsbyte en möjlighet till undantag

Det finns ibland en möjlighet att göra ett säkerhetsbyte och slippa betala ränteskillnadsersättning. Ett säkerhetsbyte kan ske när du säljer din bostad och köper en ny. Det innebär att du behåller dina lån i samma bank men byter säkerheten för lånet från din gamla bostad till en ny bostad. På så sätt slipper du betala ränteskillnadsersättning eftersom du inte behöver lösa det gamla lånet.

Det är inte alltid långivaren går med på ett säkerhetsbyte. Skulle du byta från tex en villa till en bostadsrätt, brukar det inte gå att byta säkerheten. Och då återstår att eventuellt behöva betala ränteskillnadsersättning.

Därför ska du använda Lendos tjänst när du ska köpa ny bostad:

Lendo är Sveriges största jämförelsetjänst för lån. Vi vill hjälpa dig som söker att hitta bästa möjliga låneerbjudande sett till dina personliga ekonomiska förutsättningar. När du ansöker om ett lån till bostad via Lendo får du alltid hjälp av våra erfarna och certifierade lånehandläggare inom bolån.

  • Med en enda ansökan kan du enkelt nå ut till flera banker och långivare.

  • Vi tar endast en kreditupplysning via UC, vilket innebär en mindre påverkan på din kreditvärdighet än om du själv skulle gjort denna jämförelse med en ansökan hos varje.

  • Hjälp av våra certifierade handläggare att gå igenom dina erbjudanden tillsammans med dig.

  • Tryggt och enkelt. Lendo jämför lån sedan 2007, du kan vara trygg i förvissningen att vårt mål är att hitta det som är mest förmånligt för dig och dina förutsättningar.

Har du frågor eller funderingar kring Lendos tjänst, ring oss på 0771-131310 så hjälper vi dig.

Våra samarbetspartners

Bluestep bolån
Hypoteket bolån
Landshypotek bolån
Marginalen bolån
Nordax bank bolån
SBAB bolån
Skandia bolån
Svea bolån

HUR FUNGERAR LENDO?

Följ de tre enkla stegen nedan för att hitta rätt bolån för dig:

Sign bubble icon

Du fyller enkelt i ansökan direkt på hemsidan. En handläggare kontaktar dig inom kort och hjälper dig vidare med ansökan. Du förbinder dig inte till något när du jämför bolån via Lendo och ansökan är helt kostnadsfri.

Rank white bubble

Bankerna och långivarnas erbjudanden presenteras för dig av våra kunniga handläggare.

Handshake bubble icon

Välj bolånet som passar dig bäst! Den valda långivaren kommer att kontakta dig för att slutföra låneprocessen.

Sign bubble icon

Du fyller enkelt i ansökan direkt på hemsidan. En handläggare kontaktar dig inom kort och hjälper dig vidare med ansökan. Du förbinder dig inte till något när du jämför bolån via Lendo och ansökan är helt kostnadsfri.

Rank white bubble

Bankerna och långivarnas erbjudanden presenteras för dig av våra kunniga handläggare.

Handshake bubble icon

Välj bolånet som passar dig bäst! Den valda långivaren kommer att kontakta dig för att slutföra låneprocessen.

customer support

Psst, våra kunniga handläggare finns på plats längst hela processen för att besvara frågor och stötta dig!

wave
wave

VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR

Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna

Räntan sätts inte av Lendo utan av de långivare som Lendo arbetar med. Varje långivare behandlar din ansökan individuellt och den ränta som företaget erhåller bestäms baserat på den kreditupplysning som utförs samt långivarnas interna riskbedömningar av företagets (och eventuell borgensmans) återbetalningsförmåga och kreditrisk. Därför kan räntan variera mellan olika långivare och det är viktigt att jämföra så många långivare som möjligt för att hitta den lägsta räntan för företaget.

Oavsett vad ditt lån ska gå till ser Lendo till att din låneansökan kommer ut till flertalet banker och med det öppnar upp för valmöjligheten att finna det erbjudande som passar bäst. Som låneförmedlingssajt ser Lendo till att alltid visa effektiv ränta så du vet vad du tackar ja till och inte behöver oroa dig för dolda avgifter.

Att ansöka om ett lån genom Lendo är enkelt och går snabbt. Din låneansökan är kostnadsfri och även om ansökan går ut till flertalet banker och långivare, tas endast en kreditupplysning från Upplysningscentralen (UC). Du fyller snabbt i ansökningsformuläret och ofta får du de första svaren redan inom någon minut. Vi rekommenderar dock att du väntar de 24 timmar det tar för din ansökan att bli färdigbehandlad innan du väljer, för att ge alla banker och långivare en chans att titta på din ansökan.

Att ansöka om att låna pengar hos Lendo är kostnadsfritt och din ansökan är inte bindande. Vi samlar in låneerbjudanden från de banker och långivare som vi samarbetar med så att du kan ta ställning till om ett lån är rätt för dig och om det passar dina behov.

Ja, även om ditt bolån är bundet så kan det flyttas, men då kan det tillkomma en så kallad ränteskillnadsersättning. Ränteskillnadsersättningen är en schablonersättning som banken har rätt till när du löser eller omförhandlar ditt bolån i förtid. Detsamma gäller alltså även om du säljer din bostad och du har ett bundet lån som ännu inte har löpt ut. För att räkna ut ersättningen tar man fram en jämförelseränta, som baseras på dagsaktuella räntor på bostadsobligationer. Räkna ut din eventuella ränteskillnadsersättning här på Konsumenternas verktyg.  

Däremot är det inte alltid det tillkommer en ränteskillnadsersättning eller kostar särskilt mycket. Det beror helt enkelt bland annat på när du band ditt lån, till vilken ränta samt på vilket lånebelopp. Kom ihåg att du behöver flytta hela ditt bolån vid en omförhandling av lån, inte delar av lånet.