1. Bolån
 2. Omvärdera huset eller lägenheten

Omvärdera huset eller lägenheten

Omvärdera för att veta vad din bostad är värd och se vilket bostadslån du kan få.

 • Endast en kreditupplysning via UC

 • Svar från flera långivare

 • Låna tryggt och säkert

Ansök & jämför lån till bostad hos Lendo!

TrustScore beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Lendo bjuder slumpmässigt in kunder som har använt tjänsten via mail att lämna omdömen, dessa markeras som verifierade. Andra omdömens äkthet kontrolleras inte.
Vilken typ av lån vill du ta?
För dig som har hittat ditt drömboende och behöver ett bolån!

Bostadens pris:

kr
176 47120 000 000
Illustration

Omvärdera ditt hus eller lägenhet

Varför ska du omvärdera din villa eller lägenhet? Så här säger Lendos sparekonom Sharon Lavie om saken: 

För att kunna bevilja dig ett bostadslån behöver banken veta vad din bostad är värd. Både för att se till att banken har tillräckligt med säkerhet för pengarna de lånar ut och för att bestämma ett så kallat amorteringsgrundande värde. Utifrån det värdet bestäms hur mycket du behöver amortera de kommande fem åren. 

Omfattande renovering kan påverka bostadens amorteringsgrundande värde

Ibland kan du behöva veta vad din bostad är värd, även om du inte tänkt flytta. Har det gått fem år sedan din bostad värderades sist, eller om din bostad har genomgått en omfattande renovering, om eller tillbyggnation, kan du omvärdera din bostad och få ett nytt amorteringsgrundande värde.

Exempel på omfattande renovering:

 • Du har köpt ett renoveringsobjekt där priset väsentligt skiljer sig från marknadsvärdet efter renoveringen.

 • Du har kompletterat bostaden med en utbyggnad med ett eller flera rum.

 • Du har friköpt tomträtten.

 • Du har installerat bergvärme.

 • Däremot anses inte renovering av enstaka rum, kök eller badrum vara av karaktären omfattande renovering. Inte heller tillbyggnad av balkong, altan eller carport eller omläggning av tak.

Omvärdering av bostaden kan leda till lägre amortering

Chansen är stor att bostadens värde har stigit under de senaste fem åren. Det betyder att belåningsgraden kan ha sjunkit. Belåningsgraden är andelen lån i förhållande till värdet på din bostad.

Genom att amortera kan du också sänka belåningsgraden. Det kan i sin tur innebära att du har möjlighet att sänka din amorteringstakt och sänka dina månadskostnader.

Gör en marknadsvärdering för att utöka bolån

Andra anledningar till att värdera bostaden kan vara att du vill utöka ditt bolån för att till exempel renovera. En omvärdering i detta syfte är möjlig även om det inte gått fem år.

Så går det till

 • Kontakta en mäklare som arbetar i det område du bor i. Denne kommer göra en noggrann bedömning genom att titta på läge, skick och sådant som gör din bostad unik. Ta gärna fram köpekontrakt för bostaden, nuvarande lånehandlingar, uppgifter om driftskostnader och eventuell månadsavgift (om du bor i bostadsrätt), planritning och uppgift om boarea, kvitton på gjorda renoveringar samt om- och tillbyggnader. När mäklaren är klar kan du be om en skriftlig värdering.

 • Intyget som du får av mäklaren skickas in till din bank.

 • Kontakta din rådgivare på banken och diskutera eventuell utökande av lån eller sänkning av amorteringstakten.

Så här ansöker du om ett bolån via Lendo

Det är enkelt att ansöka om att jämföra bolån via Lendo. Du ansöker digitalt direkt i formuläret på sidan. Du behöver inte besöka olika bankkontor för att se olika erbjudanden. Du ansöker digitalt och blir inkom kort uppringd av en av våra handläggare certifierad inom bostadslån som presenterar dina alternativ och erbjudanden för dig. Det är sedan upp till dig att välja huruvida du vill gå vidare med bolånet eller inte. 

En fördel när du ansöker om bolån via Lendo är att du med en enda ansökan och kreditupplysning via UC kan jämföra långivare, villkor och välja det som är bäst för dig. Betala inte mer än du måste för ditt lån - ansök via Lendo! 

Om du har frågor kring bolåneprocessen innan du ansöker finns våra handläggare tillgängliga på 0771-131310 och hjälper dig gärna. 

Våra samarbetspartners

Bluestep bolån
Hypoteket bolån
Landshypotek bolån
Marginalen bolån
Nordax bank bolån
SBAB bolån
Skandia bolån
Svea bolån

HUR FUNGERAR LENDO?

Följ de tre enkla stegen nedan för att hitta rätt bolån för dig:

Sign bubble icon

Du fyller enkelt i ansökan direkt på hemsidan. En handläggare kontaktar dig inom kort och hjälper dig vidare med ansökan. Du förbinder dig inte till något när du jämför bolån via Lendo och ansökan är helt kostnadsfri.

Rank white bubble

Bankerna och långivarnas erbjudanden presenteras för dig av våra kunniga handläggare.

Handshake bubble icon

Välj bolånet som passar dig bäst! Den valda långivaren kommer att kontakta dig för att slutföra låneprocessen.

Sign bubble icon

Du fyller enkelt i ansökan direkt på hemsidan. En handläggare kontaktar dig inom kort och hjälper dig vidare med ansökan. Du förbinder dig inte till något när du jämför bolån via Lendo och ansökan är helt kostnadsfri.

Rank white bubble

Bankerna och långivarnas erbjudanden presenteras för dig av våra kunniga handläggare.

Handshake bubble icon

Välj bolånet som passar dig bäst! Den valda långivaren kommer att kontakta dig för att slutföra låneprocessen.

customer support

Psst, våra kunniga handläggare finns på plats längst hela processen för att besvara frågor och stötta dig!

wave
wave

VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR

Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna

Lendos tjänst är kostnadsfri och du förbinder dig inte till någonting genom att ansöka om ett bostadslån hos oss. Har du frågor om hur det går till kan du ringa våra handläggare certifierade inom bolån på 0771-131310 så hjälper de dig.  

Det finns många fördelar med att gå via Lendo. 

 • Du fyller enkelt i en bolåneansökan och får det bästa erbjudandet för just dig.

 • Det tas bara en kreditupplysning via UC på dig. 

 • Vi har tillgängliga handläggare som kan guida dig och besvara dina frågor. 

 • Du kan spara pengar och betala mindre i tråkiga räntekostnader genom att jämföra olika lån och villkor.

Du får låna så mycket som långivarna bedömer att din privatekonomi klarar av. Hur mycket du beviljas i bostadslån beror även på din belåningsgrad och den bostad du ska köpa.

Räntan sätts baserat på dina personliga förutsättningar och skiljer sig från person till person. Det som är en bra ränta för dig kanske är en sämre ränta för någon annan. Du måste själv göra en samlad bedömning på vad som är en bra ränta för dig och en bra start är att jämföra flera banker mot varandra.

Räntan ändras över tid och därför är det viktigt att du med jämna mellanrum ser över din ränta och jämför med andra banker så att du inte betalar för mycket.