1. Företagsbloggen
  2. 5 bra saker att tänka på när du startar företag

5 bra saker att tänka på när du startar företag

Tips på vad du kan tänka på när du ska starta företag.

saker att tänka på när du startar företag

2020-02-07

Att starta eget företag ger dig möjlighet att jobba med det du tror på, när du vill och hur du vill. Men att driva ett företag handlar också om att planera, ta ansvar, ha kunskap om regler och blanketter. Och det finns en del fallgropar på vägen. Du kan förlora både tid, pengar och kanske även relationer om du inte gör rätt från början.

Här listar vi några av de viktigaste sakerna att ta i beaktande innan du startar företag:

1. Gör en affärsplan. Att inte upprätta en affärsplan som beskriver företagets affärsidé är ett vanligt misstag när man startar ett företag. Se affärsplanen som en kompass där du löpande kan stämma av att du är på väg åt rätt håll: hur ser marknaden ut – och vilka är kunderna och konkurrenterna? Hur vill jag synas på marknaden och var tror jag att mitt företag är om ett, tre och eventuellt om fem år?

2. Håller din affärsidé? En del fokuserar på att få in kapital istället för att testa och se om affärsidén verkligen håller. Innan man verkligen satsar så är det bra att testa sin idé på marknaden så snabbt som möjligt. Då får man en snabb indikation. Det är i din försäljning och inte i bidragen du hittar din inkomst.

3. Gör budget. En del företagare bara ”tutar och kör” och det kan vara osäkert i längden. Därför är en likviditets- och resultatbudget ett bra verktyg för att se hur företaget ser ut i ett större sammanhang.

4. Aktieägaravtal och äktenskapsförord. Glöms bort av många företagare när man istället sitter mitt uppe i en verksamhet. Startar du företaget tillsammans med någon annan? Många missar att upprätta ett aktieägaravtal som reglerar hur företaget ska styras och ägas. Skulle samarbetet börja knaka, eller om företaget växer för fort, är det bra att ha ett ramverk att luta sig mot för att undvika onödiga konflikter. Även äktenskapsförord är viktigt att komma ihåg vid en eventuell skilsmässa då aktierna kan bli föremål för en bodelning. Har du inte skrivit äktenskapsförord med aktierna som enskild egendom har din partner rätt till halva din del av företaget.

5. Pensionsavsättning. Som egenföretagare måste du själv spara för att kompensera för utebliven tjänstepension (som kan utgöra cirka en fjärdedel av den totala pensionen). Det är därför viktigt att du tar ut lön/överskott ur ditt bolag. Den lön eller det överskott du får och skattar för gör att du tjänar in till din allmänna pension. Vid en lön på 43 309 kronor (2019) i månaden så maximeras inbetalningen till din allmänna pension. Dessutom är din allmänna pension beroende av hur mycket du betalat in till Skatteverket via skatter och avgifter. Varje år räknas.