1. Företagsbloggen
  2. 600 000 enskilda firmor får vänta på Coronastöd -

600 000 enskilda firmor får vänta på Coronastöd -

många tvingas lägga ner

Svantesson - Moderaterna

2020-08-28

Stödet till 100 000-tals svenska företagare som driver enskilda firmor dröjer ytterligare. Medan de som har aktiebolag har kunnat få stöd är läget tuffare för den med enskild firma, den vanligaste företagsformen. Trots att riksdagen uppmanade regeringen att komma med förslag har ingenting hänt. 

– Nu har det gått två månader. Regeringen har varit på en alldeles för lång semester, säger moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Många företagare har haft det tufft under coronapandemin. Men de som driver enskilda firmor har varit extra utsatta. De minsta företagarna som ofta frilansar har inte kunnat få samma coronastöd som aktiebolag och storföretag. Regeringen har lovat att saker är på gång, men inte mycket händer. Nu växer kritiken. Bland annat har Moderaterna uttalat skarp kritik, och även olika företagarorganisationer kritiserar regeringen.

Bland annat är det i dag omöjligt för ägare av enskilda firmor att få a-kassa på deltid. I  stället tvingas man lägga företaget vilande för att kunna få a-kassa, även om uppdragen räcker till att driva företaget på deltid. I mitten på juni uppmanade riksdagen regeringen att komma med förslag som kan rädda enskilda firmor, men ingenting har hänt på hela sommaren. Det handlar om nästan hälften av Sveriges 1,2 miljoner företag som drivs som enskilda firmor. 

Små företag utan stöd

De små företagen har heller inte kunnat få stöd för permittering och korttidsarbete, då de formellt sett saknar anställda. Och många av de minsta företagen hör till de mesta utsatta. 

– Vi får nästan ingen hjälp alls. Jag har inga fasta kostnader att få omställningsstöd för, men jag har tvingats lägga ner mitt företag tillfälligt för att kunna få a-kassa, berättar en företagare inom underhållningsbranschen för Lendobloggen. 

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark bekräftar att det finns brister i systemet för a-kassa för enskilda näringsidkare. 

–  Det är viktigt att egenföretagare, kombinatörer och andra grupper omfattas av våra trygghetssystem. Dagens arbetslöshetsförsäkring är inte fullt ut anpassad till förhållandena på dagens arbetsmarknad med en mängd olika anställnings- och uppdragsformer. Därför tillsatte regeringen år 2018 en utredning med syftet att utforma en ny och effektivare arbetslöshetsförsäkring grundad på inkomster, säger hon till SVT. 

Under torsdagen hölls en debatt i riksdagen. Någon omedelbar förändring verkar inte vara på gång, även om Moderaterna och KD lade fram ett förslag om att ge enskilda näringsidkare mer stöd. 

– Arbetslöshetsförsäkringen tvingar i dag enskilda firmor att välja mellan att antingen helt pausa eller lägga ned företaget för att kunna uppbära a-kassa. Vi menar att man under en begränsad tid ska kunna ha a-kassa på deltid och samtidigt kunna bedriva viss näringsverksamhet för att inte tappa hela sin kundkrets eller kontaktnät, säger Jakob Forssmed (KD) till TT.

Under fredagen blev det klart att de som jobbar med kultur och idrott kommer att få 2,5 miljarder kronor i extra stöd, kulturen får 1,5 miljarder och idrotten en miljard. Det kan bli en lättnad för vissa egenföretagare.