1. Företagsbloggen
  2. 8 tips - ta ditt hemarbete till nästa nivå

8 tips - ta ditt hemarbete till nästa nivå

Jobbar du också hemifrån sedan pandemins början?

hemmakontor - 8 tips

2020-06-22

Miljontals svenskar jobbar fortfarande hemifrån. Många börjar få in vanan att arbeta ensamma från sina hemmakontor - och vi rekommenderas att fortsätta ett bra tag till. 

Vi på Lendo har tagit fram 8 tips som kan underlätta ditt arbete från bostaden. 

Sedan början på mars så ser arbetsdagarna annorlunda ut för miljontals svenska arbetstagare och småföretagare. I stället för att ta bilen eller kollektiva färdmedel till våra arbetsplatser arbetar vi hemifrån. Folkhälsomyndigheten rekommenderar fortfarande att vi ska arbeta hemifrån om det är möjligt och att vi håller digitala möten i stället för att ses. 

- Till en början tror jag att många har fokuserat på att lösa det tekniska och bara köra, vilket är jättebra. Men digitala arbetssätt handlar till 80 procent om förändrade beteenden, säger Mille Beckman chef för digitalisering och förändringsledning på Telia.

Många svenskar börjar nu bli riktiga proffs på att sköta sitt arbete hemifrån och har kalendern full med digitala möten. Andra har fortfarande inte riktigt vant sig och har svårt att finna sig tillrätta utan den dagliga kontakten med älskade kollegor. Hela 42 procent säger sig i en undersökning att samhörigheten med kollegorna blivit sämre. Men det finns enkla tips för att du ska få ut mer av ditt hemarbete och framförallt må bättre. Vi på Lendo har listat 8 användbara tips nu när hemarbetet för många är inne på sin fjärde månad. 

1. Bygg tydliga och bra vanor

En påtaglig sak är att dina rutiner har vänts upp och ner. Du reser inte längre till din arbetsplats och det är lätt hänt att du går raka spåret upp från sängen och sätter dig vid datorn och jobbar. Gör inte det, tydliga och bra vardagsrutiner är nyckeln till en lyckad arbetsdag. Ställ väckarklockan, ät frukost, gör morgonhygienen och ta på dig trevliga arbetskläder. Undvik att sitta hela dagen i pyjamas eller i en sunkig träningsoverall – enligt experter kan det påverka självkänslan och kreativiteten. 

2. Lägg in motion och rörelse under hela dagen

Visste du att stillasittande kan vara lika farligt som rökning? Det finns flera forskningsstudier som visar att långvarigt stillasittande är skadligt, även om du motionerar senare. Planera in pauser för rörelse, träning och motion under din arbetsdag, då kommer du att må bättre. Du kan till exempel börja dagen med 30-60 minuters morgonpromenad innan du börjar jobba. Försök sedan att bygga in minst fem minuters paus varje timme som du fyller med rörelse, det kan vara en promenad runt kvarteret, eller armhävningar. Någon gång under dagen kan det vara bra med ytterligare en halvtimmes minuters rörelse, till exempel en löprunda, cykeltur eller styrketräning.

3. Ät nyttigt och ta en riktig lunchpaus

När du arbetade på din vanliga arbetsplats hade du antagligen några favoritställen där du brukade äta lunch eller matlådor. Kanske planerade du även för mellanmål. Försök att tänka på samma sätt när du arbetar hemifrån. Planera in en nyttig lunch och undvik att småäta eller gå och hämta mackor eller fikabröd när du blir hungrig. Försök att äta lunchen på en annan plats än där du sitter och arbetar.

4. Ordna en bra arbetsplats

Försök att inrätta en arbetsplats där du kan sitta någorlunda ostört och arbeta precis som på ditt vanliga kontor. Om inte köksbordet känns bra i längden överväg att köpa ett skrivbord om du har plats. Ha helst en bra stol så att du inte får ont i ryggen. Jobba helst inte i soffan eller sängen, i alla fall inte längre stunder. Det kan vara bra att stå upp och jobba en liten stund. Diskbänken har ungefär rätt höjd. Försök att ta bort saker i hemmet som kan distrahera dig, alla klarar inte att jobba om tv:n står på. 

5. Behåll kontakten med kunder och kollegor

Även om du på kort sikt får mer gjort om du jobbar ostört och ensam så kommer du i längden att tappa i kreativitet och du kommer troligen att känna dig isolerad. Försök att behålla kontakten med kollegor och kunder och lägg gärna in videomöten varje dag så att du inte tappar de sociala stunderna. Det kan till och med vara en god idé att lägga in ett videomöte där du bara fikar med kollegor. 

6. Använd fördelarna

Det finns faktiskt en hel del fördelar med att jobba hemifrån, och det ska du dra nytta av. Det är möjligt att gå ut och jobba på balkongen eller altanen när solen skiner. Och ibland kommer du att få mer gjort för att du sparar in tid på resor och att du kan jobba ostört under långa stunder. Då kan det vara tillåtet att flexa och göra något skönt som gör att du samlar mer kraft till arbetet.

7. Använd Pomodoro-metoden

Har du svårt att hålla fokuset och bocka av dina uppgifter hemifrån kan Pomodoro-metoden vara en lösning. Pomodoro är italienska för tomat och syftar på en tomatformad äggklocka. Du ska arbeta helt fokuserat med en sak i 25 minuter, sedan tar du en paus på 3-5 minuter. Efter fyra pomodoros tar du en längre paus, gärna på 30 minuter.

8. Stämpla ut för kvällen

När tar arbetsdagen slut på hemmakontoret? Det finns en risk att du fortsätter att småjobba hela kvällen om du inte stämplar ut efter arbetsdagen på ett tydligt sätt. Din hjärna behöver vila och avkoppling och det finns en risk i att du inte gör ett tydligt avslut på arbetsdagen utan fortsätter att småjobba hela kvällen. Försök att sluta dagen på en bestämd tid och undvik i möjligaste mån att jobba eller svara på jobbmejl efter det.