1. Företagsbloggen
  2. Amazon snart i Sverige - vad innebär det för dig?

Amazon snart i Sverige - vad innebär det för dig?

Experten: Amazon kommer ge stor påverkan på svenska företag

Bezoz Amazon till Sverige, expert Arne Andersson förklarar vad det innebär. Lendo lånebloggen

2020-08-21

Om några månader öppnar världens största e-handlare Amazon i Sverige. Gigantens intåg kan innebära stora förändringar både för svenska konsumenter och företag. 

– Det blir lägre priser och större utbud. Det kommer utveckla hela e-handeln, säger Arne Andersson, senior e-handelsanalytiker på Postnord. 

Ryktena har varit många de senaste åren, men nu är det på allvar. E-handelsjätten Amazon är på väg in i Sverige. De flesta uppgifterna pekar på att det sker redan i höst. 

Amazon har varit tillgängligt för svenska konsumenter och företag genom våra olika europeiska hemsidor under flera år, men nästa steg är att introducera ett komplett detaljhandelserbjudande i Sverige och det är det vi planerar att göra nu", uppger bolaget i ett pressmeddelande.

Lendobloggen analyserar vilken påverkan gigantens intåg kan få med hjälp av Arne Andersson, senior e-handelsanalytiker på Postnord. 

Amazons etablering kan innebära stora förändringar både för svenska konsumenter och företag. I USA är Amazon en stor del av människors vardag, och över 100 miljoner amerikaner handlar regelbundet på Amazon. Bolaget grundades 1994 av Jeff Bezos och är nu världens största detaljhandelsföretag.

– Amazon kan ge stor påverkan, främst på lite sikt. Det kommer att innebära lägre priser och ett större utbud i Sverige. Det blir ännu lättare att jämföra olika priser och olika produkter. Amazon kommer att tvinga hela e-handeln i Sverige att utveckla sig ytterligare för att klara konkurrensen, säger Arne Andersson.

Fysiska butiker kan bli förlorarna.

De senaste två åren har den snabba tillväxten inom e-handeln stegrats ytterligare, och Covid-19-pandemin har drivit på utvecklingen än mer. 

– Det är en enormt kraftig ökning, och den kommer naturligtvis inte stanna av på grund av Amazon. Svenska e-handlare kommer att klara sig, men e-handeln måste göras ännu mer friktionsfri och kundinriktad. Många webbshoppar kan behöva förändra sig. 

Den fysiska handeln har redan tagit stryk av e-handeln och det är de som kan bli den stora förloraren på Amazons intåg. Flera stora kedjor har redan dukat under och lagt ner. Om inte butikerna förändrar sig står fler på tur. 

– Den otroligt snabba förändringsprocessen gör att fysiska butiker måste förändras och optimera sig. De måste bli bättre på att optimera sin yta och sitt läge och de måste ha produkter både i butik och för e-handel. Jag tror att det är personalen de måste satsa på. Det är svårt att göra skillnad med skyltning och hur man exponerar varor, men bra service och ett otroligt bra bemötande kan skapa wow. Om de har en logistik som gör att jag kan få varan nästa dag kan butiken ha ett litet försprång mot e-handel. 

De flesta uppgifter tyder på att Amazon kommer att jobba från lager både i Tyskland och i Eskilstuna i samarbete med logistikbolaget Kuehne Nagel. En svaghet hos Amazon kan vara längre ledtider än hos svenska webbshoppar, men ingen vet ännu säkert hur det kommer att fungera. 

Hur ska jag tänka som företagare, ska jag satsa på en egen butik eller försöka ta rygg på Amazon?

– Jag tycker att man ska se Amazon som ytterligare en säljkanal, de flesta ska inte förlita sig på att bara sälja via Amazon, men man bör utvärdera det väldigt noga som handlare. Det är ett utmärkt alternativ för att hjälpa svenska handlare att komma ut i fler europeiska länder utan att satsa miljoner. Marginalerna blir förstås lidande, men det går att växa utan enorma investeringar.

Enligt olika uppgifter börjar Amazons nordiska satsning i Sverige, men de andra nordiska länderna står snart på tur. Redan i somras började Amazon att rekrytera svenska handlare och varumärken till sitt Marketplace. Någon lansering av medlemskonceptet Prime verkar inte vara aktuellt i starten.