1. Företagsbloggen
  2. Expertens tips - till dig som ska söka företagslån

Expertens tips - till dig som ska söka företagslån

Funderar du som småföretagare på att ansöka om ett lån till företaget? Lendo är nu Sveriges största jämförelsetjänst för privat- och företagslån.

Martin, företagsrådgivare Lendo

2021-02-24

Att söka företagslån skiljer sig en del från privatlån - här är några bra tips för dig som har företag. – Det är viktigt att titta på vad totalkostnaden blir för företagslånet, inte bara årsräntan, säger Martin, företagsrådgivare på Lendo.

För tre år sedan lanserade Lendo en jämförelsetjänst för företagslån. Redan nu är Lendo störst i Sverige för lånejämförelser för företagare och privatpersoner. Det är kostnadsfritt att använda tjänsten.

När du ska jämföra företagslån finns det några fler saker att tänka på än när du jämför privatlån. Det kan vara svårt att göra jämförelsen på egen hand, och då kan du få hjälp av Lendos rådgivare. Låneerbjudanden presenteras på olika sätt hos olika långivare, med till exempel månadsränta, årsränta eller de fasta kostnaderna vilket kan göra det svårt att få en bra överblick. Hos Lendo kan du jämföra totalkostnaden.

– Vi får många frågor kopplade till räntorna. Långivarna tar ut sina kostnader på olika sätt. Vissa har månadsavgifter, vissa inte. Ofta är räntan angiven som en månadsränta. Det är viktigast att titta på totalkostnaden, årsräntan i procent är inte alltid den bästa måttstocken, säger Martin.

Snabbt, enkelt och tryggt att ansöka via Lendo

Många tror att det är krångligt att ansöka om företagslån och att du måste ta fram många dokument och sammanställningar, innan ansökan, men det är ett missförstånd.

– Vi vill hålla det enkelt, så man slipper lägga ner för mycket tid. Det räcker med att en kreditupplysning tas och att man svarar på några korta frågor för att ansökan ska behandlas av långivarna. 

Företagare som har ordning på bokföringen och lämnar in sin bokslut i god tid har chans att få bättre kreditvärdering och lägre räntor.

– Kreditvärdigheten baseras till viss del på det senaste bokslutet, så skjut inte upp bokslutet. Och var noga med att betala skatter i tid, annars riskerar du anmärkningar som försämrar kreditvärdigheten och möjligheten att låna.

Sök inte mer än du behöver - kan leda till sämre villkor

Ett annat vanligt misstag är att en del företagare söker maxbeloppet som är möjligt att låna i stället för det belopp du behöver.

– Sök det belopp du verkligen behöver. Många drar till med maxbeloppet och tänker att bankerna erbjuder mig ändå ett lägre belopp. Det kan ge dig sämre villkor.

En av de viktigaste sakerna som företagare är att planera likviditeten när du gör investeringar. Många vill undvika att ta lån och binder upp hela kassan när de köper en ny maskin eller nya inventarier och kan då hamna i likviditetsbrist.

– Det är en svår balansgång. Men det är inte ovanligt att företagare binder upp hela likviditeten i stället för att låna pengar. Många investerar hela sin kassa och kan hamna i likviditetsproblem. Kan man ha framförhållning är det bättre.

Lendo har blivit Sveriges största jämförelsetjänst för företagslån. Även under pandemin har Lendo kunnat hjälpa fler svenska företagare att få bättre villkor och lägre kreditkostnader med hjälp av den kostnadsfria jämförelsetjänsten.

– Många som lånat är inom bygg, restaurang, transportsektorn och olika fåmansbolag. Vi ser att många inom restaurangnäringen passar på att renovera och bygga just nu. Vi har också kunnat hjälpa företag med generell likviditet i väntan på att olika stöd ska betalas ut, säger Martin.