1. Företagsbloggen
  2. Försök handla som vanligt om ekonomin tillåter det

Försök handla som vanligt om ekonomin tillåter det

Om vi ska kunna rädda fler företag under rådande kris behövs vi allihop - genom att fortsätta handla från våra lokala företag kan vi alla dra vårt strå till stacken.

konsumera mera stötta företag i krisen - Lendo

2020-04-14

Ljusningen i coronakrisen finns i sikte nu när smittan börjat minska i flera länder. Bidrag och statliga stöd är livsviktigt för företagen – men ju mer normalt vi agerar som konsumenter så länge krisen pågår ju snabbare kommer återhämtningen att gå.

Läget i den svenska ekonomin har förändrats dramatiskt på bara några veckor, enligt mätningar från bland annat SCB, Konjunkturinstitutet och Svenskt Näringsliv. Över hälften av företagen ser finansierings- och likviditetsproblem. Fyra av tio företag har redan varslat eller kommer att varsla personal. Många inom näringslivet efterlyser fler åtgärder för att underlätta för Sveriges företagare.

Men det finns faktiskt små och vardagliga saker du kan göra för att underlätta för företag i coronakrisen och göra så att återhämtningen går snabbare när pandemin börjar ebba ut. Flera europeiska länder rapporterar nu om sjunkande antal smittande, så det finns hopp om en ljusning i krisen. I väntan på det uppmanar både ekonomer och politiker att vi ska försöka konsumera så normalt som möjligt och stötta lokala näringsidkare som butiker och restauranger.

– Vill man att blomsterhandeln ska överleva ska man beställa blommor med sig hem. Det har jag gjort till min mamma. Det är ett tips om man har ekonomiska möjligheter, sade finansminister Magdalena Andersson under en presskonferens.

Restauranger och uteserveringar är ännu så länge öppna i Sverige, dock med restriktioner. Ett sätt att backa din lokala krögare kan vara att köpa hämtmat några gånger i veckan om du känner dig osäker på att sitta kvar i restaurangen. Många restauranger har anpassat sina menyer och arbete under krisen till att fokusera på mat för avhämtning och hemkörning, vissa säljer matkassar där du gör de sista stegen själv hemma i köket och på så sätt får en restaurangupplevelse på hemmaplan. 

Även många mindre butiker där du kanske köper kläder eller andra produkter i vanliga fall har det tufft. Har du möjlighet så besök gärna butiken och försök fortsätta handla som vanligt. De kan i de flesta fall erbjuda hemleverans eller skicka varan på posten om du frågar dem. Det kan göra stor skillnad att du fortsätter handla av mindre handlare i stället för att växla över till stora e-handelsjättar. Detta förutsätter såklart att du har råd att handla som vanligt på din inkomst och att du samtidigt även kan spara undan pengar varje månad.

Bilhandel och bilservice är en av Sveriges största näringar och även de har utmanande tider. För att underlätta för kunderna har många bilhandlare börjat med möjligheten att köpa bilen över nätet och att sedan få den hemlevererad. Priserna på bilar har gått ner, så det kan vara ett bra köpläge om du är ute efter ny bil. Bilverkstäder har också börjat med hämta- och lämnaservice för att du ska känna dig trygg. Ett initiativ som kan hjälpa till att hålla hjulen rullande i coronatider.

Hotell- och resebranschen har det allra tuffast - och där är det i vissa fall inte möjligt att använda företagens produkter och tjänster på resorna är inställda. Men vissa hotell har börjat med långtidsuthyrning eller att ha restaurangverksamhet på rummet för att du ska kunna äta i avskildhet och trygghet. Kanske ett initiativ värt att testa?

Även hantverkare har sett en nedgång i krisens spår. Kanske är coronakrisen ett tillfälle att få ordning på ditt hus? Handlar det om arbete utomhus med uteplats eller liknande underlättas även den sociala distanseringen mellan dig och hantverkarna och du stöttar lokala företag samtidigt som du får ordning på projektet hemma. För bara några månader sedan var det svårt att få tag på lediga hantverkare i storstadsområdena. Nu är det lättare och troligen även billigare att få jobbet gjort. Och du får fortfarande Rot-avdrag.

Staten har infört flera initiativ för att underlätta för företagen, bland annat sänkt arbetsgivaravgift, korttidsarbete och möjlighet att skjuta upp skatter och moms. Men enligt nationalekonomen Karl Johan Bergström räcker det inte, konsumenterna måste också hjälpa till om vi ska klara krisen.

– Nyckelaktörer för att undvika en allvarlig ekonomisk och finansiell kris i coronavirusets spår är jag och du, alltså vi alla som konsumerar. I korthet behöver vi samtidigt som vi lägger om våra sociala vanor även lägga om vår sällanköpskonsumtion, skriver han i en debattartikel i Svenska Dagbladet.