1. Företagsbloggen
  2. Lendohandläggarens bästa tips:

Lendohandläggarens bästa tips:

Tro på potentialen i ditt företag!

Oscar - handläggare företag Lendo

2021-11-03

Optimismen hos Sveriges företagare har börjat spira igen efter coronapandemin. Lendos företagsrådgivare märker nya behov hos kunderna. – Många vet inte vilken potential de har i sina bolag. Just nu lånar många för att kunna täcka upp med större lager under halvledar- och fraktkrisen, säger Oscar Latynski, lånehandläggare företagslån hos Lendo. 

Lendo är största sajten i Sverige för lånejämförelser för företagare och privatpersoner. Både enskilda företagare, handelsbolag och aktiebolag kan ansöka om företagslån hos Lendo. Genom att jämföra flera olika låneerbjudanden kan du vara säker på att få bästa möjliga företagslån till ditt bolag. Ansökan tar bara någon minut och är inte bindande. För företag som behöver rådgivning och hjälp inför sitt kreditbehov jobbar en stab av företagsrådgivare för att hitta bästa tänkbara lösningar för kunderna. En av de är Oscar Latynski. 

– Det är väldigt spritt vilka företag som ansöker och lånar via oss. Men det är ofta något större småföretag som har mellan en och fem miljoner i omsättning och en eller några anställda, berättar Oscar. 

Hans jobb handlar mycket om att ge kunderna råd och hjälp. Ett exempel kan vara att hjälpa kunden att räkna på hur en investering i en maskin kan öka lönsamheten trots att företaget ska betala en kreditkostnad. 

– Det är mycket rådgivning. Kunderna vet inte alltid vilken potential de har i bolaget och tror att de kommer få sämre förslag än vad de får . Många bolag kan öka sin lönsamhet genom strategiska investeringar. Lånet kostar ofta mindre än vad investeringen kan generera i intäkt. Det går också att lösa lånet i förtid, totalkostnaden för krediten kan avskräcka, men löser du det i förtid betalar du inte hela den summan, säger Oscar Latynski. 

Likviditetslån och investeringar

Just nu är det många företag som ser en stark efterfrågan på marknaden, men bristen på varor kan göra det svårt att leverera. Något som har gjort att företag hör av sig till Lendo för att förstärka sitt bolag. 

–  Just nu är det många som lånar för att täcka upp varulagret, då det är svårt att få leveranser från till exempel Kina. Företagen använder lån för att kunna göra större beställningar för att kunna bygga upp ett lager så att de inte hamnar i bristsituationer. Vi ser också att vissa säsongsberoende branscher lånar för att balansera upp likviditeten under lågsäsongen.  När det gäller fordonsmarknaden är det även brist på nya bilar och även vissa maskiner.

– Många tittar på investeringar i bilar och maskiner och lägger in ansökningar för att kunna jämföra vad som blir mest förmånligt för dem, lån eller leasing. Det är svårt att få nya bilar i rimlig tid och då tittar många företag efter lån för begagnade bilar. 

Nu på sistone har det också kommit in ganska mycket frågor om det så kallade EU-lånet, många undrar över ränterabatten och om man måste gå i borgen för hela lånesumman. 

– Många tror att det är ett krisstöd, men det är lån i rena investeringssyften. Går bolaget bra och behöver det för att växa snabbare kan det vara aktuellt. Företaget får inte ha en omsättning över 20 miljoner kronor eller ha mer än nio anställda. Europeiska investeringsfonden går in och täcker upp 80 procent av borgensåtagandet. Sedan får man en ränterabatt på två procentenheter. Lånet är på mellan 100 000 och 500 000 kronor, säger Oscar. 

Ha koll på balansräkning och bokföring innan du ansöker

För företaget är det inte lika viktigt att minimera antalet kreditupplysningar som för privatpersoner. Däremot är det viktigt att bokföringen är uppdaterad. 

– På företag sker det oftast många fler kreditupplysningar än hos privatpersoner, långivarna kollar förstås på vilka kreditupplysningar, men det har mindre betydelse än vid en privatkredit. Så färska resultat och balansrapporter som möjligt är viktigt, just nu kan kreditgivarna vilja ha rapporterna mellan januari och augusti om du tar ett lån. Har du Visma eller Fortnox är det ganska lätt att ta ut rapporterna, säger Oscar. 

En fördel med att gå via Lendo som många förbisett är att du kan få lånet snabbare, bankerna har oftast betydligt längre väntetider. 

– Det är väldigt långa ledtider hos många av storbankerna. Många företagare säger att de behöver pengarna denna vecka, men banken kan dröja en månad. Då kan det till och med vara bättre att ta en dyrare kredit, och du kan lösa krediten i förtid.

VAD MER KAN VI ERBJUDA?

Mer om våra tjänster för företag

Checkkredit

Ansök om och jämför checkkrediter genom Lendo. Du ansöker om företagslån upp till 5 miljoner & kan då även få erbjudanden om checkkredit av våra samarbetspartners.

Företagskredit

Ansök om företagskredit för ditt företag genom att göra en låneansökan för företagslån via Lendo. Vissa av våra långivare kan erbjuda företagskrediter vilket presenteras tydligt bland dina låneerbjudanden.

EU-lån

EU-lånet - ett företagslån upp till 560 000 kr med EU-garanti. Ett förmånligt lån med ränterabatt för ditt företag där du kan erbjudas att gå i personlig borgen för endast 20% av lånet. Läs mer om villkoren.

Lån till aktiebolag

Företagslån för aktiebolag, ansök om lån till företag med bolagsformen AB upp till 5 miljoner och jämför låneerbjudanden med en enda låneansökan. Ansökan tar 1 minut och är kostnadsfri.

Privatlån

Ansök om privatlån upp till 600 000 kr. Du kan jämföra upp till 40 låneerbjudanden med endast en ansökan och kreditupplysning.

Våra partners företag

Lendo har 13 partners som erbjuder företagslån och krediter. Läs mer om de banker och långivare vi samarbetar med och vad de erbjuder.

Jämför bolån

Jämför bostadslån via Lendo - få flera låneerbjudanden med en enda ansökan om bolån.

Flytta bolån

Flytta, omförhandla eller utöka ditt bolån genom en ansökan via Lendo. Jämför olika banker och långivare med varandra.

Lånelöfte bolån

Ansök om ditt lånelöfte via Lendo. Jämför långivare med en ansökan!