1. Företagsbloggen
  2. Miljarder i stödpengar för Coronakrisen blev över

Miljarder i stödpengar för Coronakrisen blev över

Krångligt att söka - Sveriges företagare har sökt mycket mindre stödpengar för coronakrisen än vad regeringen hade tänkt.

Finansminister Magdalena Andersson

2020-08-17

Bara 621 miljoner av väntade 39 miljarder i omställningsstöd har gått åt. 

– Jag tror det har överraskat alla att inte fler ansökningar har kommit in, säger finansminister Magdalena Andersson till SVT.

Den sista augusti är det för sent att söka om omställningsstöd för företag som har stora fasta kostnader och tappat mycket i omsättning. Hittills är det bara en liten del av pengarna som gått åt. 11 000 företag har sökt stöd, trots att regeringen bedömde att 180 000 företag skulle kunna ta del av stödet. Av budgeterade 39 miljarder kr har bara 621 miljoner gått åt. Ännu sämre åtgång har det varit på hyresstödet, bara 25 miljoner av budgeterade fem miljarder kr har gått åt. 

Stödpengarna finns inte i statskassan, men nu kräver många att de används för nya stödformer till företagare, som är enklare att ansöka om. 

Korttidspermittering populär bland företagare

Stödet för korttidsarbete har däremot blivit populärt. Det beräknas kosta 95 miljarder kr för statskassan i år. Det finns dock ingen insyn för utomstående vilka företag som får stödet, något som nu kan ändras. Sekretess skyddar de företag som har sökt, vilket enligt vissa bäddar för fusk. 

 – Om det här stödet förlängs eller om det behövs liknande stöd i framtiden är det här en av frågorna man behöver titta på och jag kan förstå om tycker att det verkar konstigt att inte till exempel journalister ska kunna granska företag som har fått det här stödet, säger Magdalena Andersson till SVT.

Trots att alla pengar inte gått åt är många företagare missnöjda med de stöd de fått. En del av kritiken går ut på att omställningsstödet inte täcker krismånaderna mars och april som ses som helt förlorade för många. 

Till exempel har Företagarna kritiserat ansökan för omställningsstöden för att den är krånglig och kostsam och ställer till stora problem för företag som redan har det extremt tufft. För att få stöd över 100 000 kr krävs ett revisorsintyg. 

En utväg för den som måste vänta på stödpengar på grund av komplicerade regler kan vara ett företagslån för att klara likviditeten. Hos Lendo kan du kostnadsfritt få förslag och jämföra låneerbjudanden från upp till 16 långivare, utan att du förbinder dig till något vid en ansökan.