1. Företagsbloggen
  2. Nya affärsmöjligheter under krisen

Nya affärsmöjligheter under krisen

Nöden är uppfinningarnas moder. Har du möjlighet att hitta nya affärsmöjligheter under coronakrisen?

nya affärsmöjligheter under coronakrisen - Lendobloggen

2020-04-28

Flera företag har redan förändrat sin verksamhet för att klara krisen. I kristider som coronautbrottet kan nya affärsmöjligheter prövas. När en stor del av företagens vardag har vänts upp och ner på bara några veckor kan det vara läge att prova nya möjligheter och vägar. Många som är i startupbranschen har redan en mindset för att göra snabba förändringar anpassade efter kundernas behov. För äldre och mer etablerade företag kan det vara mer utmanande att förändra sig snabbt.

Här är en lista på hur företag mött de nya tiderna och anpassat sig:

Nya sätt att möta kunderna:

Restaurangbranschen är en av de branscher som drabbats hårdast då vi rör oss ute mindre. Men många restauranger har istället börjat med hämtmat och hemleveranser av mat eller olika typer av matkassar som kunderna kan laga till hemma, det har gjort det lite lättare att klara sig för många. Många andra butiker har också startat digital handel så att kunderna kan få varorna hem i stället. Den svenska whiskyproducenten Mackmyra har börjat med digitala whiskyprovningar när det inte gick att ha vanliga provningar. 

Mekonomens bilverkstäder har börjat med hämta- och lämna-service i stället för att kunderna ska behöva komma med bilen till verkstaden. Flera bilhandlare har börjat med hemleveranser av nya bilar. Listan kan göras lång. Har ditt företag möjlighet att möta kunderna på något nytt sätt?

Nya tjänster och produkter anpassade till krisen:

När de vanliga hotellövernattningarna gick ner till en bråkdel av vad de brukar vara lanserade Elite Hotels tillsammans med Blocket möjligheten att hyra rummen till lägre pris under en hel månad. Biluthyrare hyr ut bilar på långt tid i stället för under en weekend. Biltillverkare som i vanliga fall tillverkar bilar hjälper till under coronakrisen och producerar skyddsmaterial och respiratorer. Sprittillverkare har ställt om produktionen till handsprit. Det kan vara svårt att komma med nya produkter snabbt, men kanske kan du anpassa en del av dina tjänster och produkter till de nya förutsättningarna på marknaden.

Förbered dig på att ljusningen kommer

Även om det känns avlägset och långt bort i dag och allt kan kännas dystert: Det kommer ljusare tider! Var förberedd när vändningen kommer. När coronakrisen är över kommer behovet av många produkter och tjänster vara större än någonsin, då behovet kommer vara uppdämt. Var förberedd så att du kan dra nytta av den kommande uppgången, även om en tuff tid kan vänta i flera år efter coronapandemin för många branscher.