1. Företagsbloggen
  2. Nya coronastöd till företagare nästa år

Nya coronastöd till företagare nästa år

Nu kommer efterlängtade besked om att coronastöden till Sveriges företag förlängs under 2021.

presskonferens utökat stöd företagare

2020-11-10

Regeringen satsar 15 miljarder på att förlänga stöd för korttidsarbete och omställningsstöd. 

– Vi befinner oss i ett väldigt allvarligt läge. Smittspridningen ökar väldigt snabbt, säger finansminister Magdalena Andersson.

Konkurserna har visserligen minskat de senaste månaderna, men många företagare i Sverige kämpar fortfarande för att få sina företag att överleva under coronakrisen. Och just när läget börjat ljusna lite så började smittan öka igen och nya restriktioner infördes. 

Förlängt stöd till sista juni 2021

Finansminister Magdalena Andersson sade under regeringens presskonferens på måndagen att 100 000 svenskar förlorat sina jobb på grund av Covid-19-krisen. Därför väljer regeringen och samarbetspartierna att förlänga stöden till Sveriges företagare fram till sista juni nästa år. 

– Många företag är hårt sargade efter att ha haft många tuffa månader. Trots de här åtgärderna kommer det att vara tufft för många företag när krisen tycks dra ut på tiden. Företag kommer att gå i konkurs, människor kommer att förlora jobb, säger finansminister Magdalena Andersson.

Stödet för korttidspermitteringar förlängs till sista juni nästa år. Däremot kommer subventionen trappas ner till som mest 52,5 procent under våren. Regeringen räknar med att 80 000 svenskar ska vara korttidspermitterade under inledningen av nästa år. 

Dessutom kommer omsättningsstödet för företag att förlängas under 2021. För att kunna söka stödet måste ett företag ha tappat minst 50 procent av sin omsättning. Stödet kan ge ett bidrag på som mest 70 procent av företagens fasta kostnader, utöver lönekostnader.

För de allra minsta företagen kan det dock vara fortsatt mycket tufft. Den som har en omsättning under 200 000 kr omfattas inte av omsättningsstödet. En ytterligare möjlighet kan vara att ansöka om anstånd med skatteinbetalning, vilket omkring 100 000 företag gjort hittills. Tidigare gick det inte att få omsättningsstöd alls för enskilda näringsidkare, men från 9 november kan även de med enskild firma ansöka om stödet.