1. Företagsbloggen
  2. Nytt stöd till företag som drabbats av pandemilag

Nytt stöd till företag som drabbats av pandemilag

Många små företag som gym och mindre butiker drabbas hårt av den nya pandemilagen.

Nytt stöd till bl.a gymägare efter pandemilagen

2021-01-14

Den nya pandemilagen gör det svårare för mindre företag. Nu har regeringen bestämt sig för att utöka stödet till korttidspermitteringar.

– Det här är ett viktigt steg för att de ekonomiska skadeverkningarna av pandemin kan hanteras, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP) till DN.

Den 8 januari antog riksdagen den tillfälliga pandemilagen som ska hindra smittspridningen av covid-19. Med hjälp av den nya lagen har regeringen fattat beslut om ”begränsningsförordningen”, som innebär att nya begränsande regler gym- och sportanläggningar, badhus, butiker och gallerior samt platser för privata sammankomster från och med söndag den 10 januari.

Begränsningar i antal besökare i butiker, gym och sportanläggningar

Folkhälsomyndigheten har tagit fram nya mer detaljerade föreskrifter. För butiker, gym och sportanläggningar inomhus samt badhus innebär de nya reglerna att det nu bli obligatoriskt att beräkna det maximala antalet besökare eller kunder som får vistas i lokalerna samtidigt. Maxantalet ska dokumenteras, och får inte överskridas. För besökare ska det skyltas vid alla entréer vilket maxantalet är. Det ska erbjudas möjlighet att tvätta händerna, eller så ska det finnas handsprit.

Den nya lagen gäller för butiker, köpcentrum och gym. Varje besökare måste ha minst 10 kvadratmeter att röra sig på. Det betyder att varje butik eller gym har ett max antal besökare. Det är för att det inte ska bli trängsel.

Genom lagen kan det nu sägas hur mycket yta varje besökare måste ha. Det gör att butikerna och gymmen kan räkna ut hur många som får vara där samtidigt. De ska hänga upp en skylt utanför, där det står hur många besökare som får vara där samtidigt. Och om de inte följer lagen, och det blir trängsel ändå, så kan de straffas med böter. Det är länsstyrelserna som har ansvar för att kontrollera detta.

Lättare för stora kedjor att följa föreskrifterna

För många mindre butiker och till exempel gym kan den nya pandemilagen innebära ett tufft bortfall. Enligt Svensk Handel har tiden varit knapp för företagen att ställa om sig. 

Större gym som Sats klarar att göra lokalerna luftigare, men för mindre gym kan det innebära ett stort bortfall att begränsa antalet besökare kraftigt. 

– Vi har försökt hålla det väldigt luftigt. Vi har gjort som en åtgärd att till exempel stänga av varannan cardiomaskin. Där det är som mest flås och andning. För att minska spridningen så mycket som möjligt, säger Viktor på Sats på Mall of Scandinavia till SVT.

För att underlätta för de drabbade företagen förstärker nu regeringen möjligheten till korttidspermitteringar. Nu ska det gå att minska arbetstiden med upp till 80 procent under våren 2021. Regeringen lägger en extra ändringsbudget som gäller mellan januari och mars. 

– I och med att vi har en pandemilag på plats med tuffa krav på verksamhetsutövare så vill vi se till att företagen kan behålla sina anställda och att människor kan behålla jobbet, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP) till DN.

De anställda som permitteras behåller 88 procent av lönen och staten står för 75 procent av kostnaden.