1. Företagsbloggen
  2. Nytt stödpaket på 39 miljarder

Nytt stödpaket på 39 miljarder

Så kan ditt företag få ersättning

39 miljarder i nytt stödpaket

2020-04-30

Sedan tidigare är det klart att företag kan söka stöd för korttidspermittering och få anstånd med skatter och moms. Redan har över 300 000 svenskar blivit korttidspermitterade vilket gett företagen över 15 miljarder kr i stöd. Skatteanstånden är hittills uppe i 35 miljarder kr.

Men många företag har larmat om att de tidigare åtgärderna inte är tillräckliga för att övervintra under krisen. Regeringen har även fått kritik av oppositionen för att göra för lite för landets företagare. Och nu blir de hörsammade av regeringen och samarbetspartierna. På en pressträff i dag presenterade finansminister Magdalena Andersson tillsammans med representanter för övriga partier ett nytt paket på 39 miljarder kronor.

Det handlar om ett direktstöd som företag kan söka baserat på sitt omsättningstapp. Syftet är att stödet ska göra det möjligt för företag att överbrygga den akuta krisen och samtidigt underlätta för företag att ställa om och anpassa sin verksamhet. Det kan till exempel vara restauranger som behöver sälja en större del av maten som hämtmat, eller taxiverksamhet som kan ställa om till leveranser. Det kan också röra sig om större tillverkningsföretag som ställer om till produktion av exempelvis sjukvårdsmaterial.

Stödet ditt företag får kan variera

Storleken på stödet avgörs av hur stort bortfall av omsättningen ett företag har haft. Det kan variera mellan 22,5 och 75 procent av företagets fasta kostnader exklusive lönekostnader för mars och april 2020. Företaget måste ha en omsättning på minst 250 000 kr för att söka stöd. Det maximala stödet är 150 miljoner kr per företag. Du måste ha F-skatt och söker stödet via Skatteverket.

Enligt Finansdepartementets beräkningar kan cirka 180 000 företag ha rätt till stödet som träder i kraft från 1 juli 2020.  Ett företag som har 500 000 kr i fasta kostnader och har tappat 90 procent av sin omsättning kan få 337 500 kr i stöd. Ett företag med två miljoner i fasta kostnader som tappat halva omsättningen får 750 000 kr. För ett storföretag som har 300 miljoner i omsättning kan stödet bli ända upp till 150 miljoner kronor.

– Det är ett mycket kraftfullt stöd, det hittills största vi har presenterat, säger Emil Källström, ekonomiskpolitisk talesperson för Centerpartiet.

Regeringen vill hellre kalla stödet för omställningsstöd än omsättningsstöd. Tanken är att det ska hjälpa företag att ställa om under krisen.

– Det här ska underlätta för ytterligare företag att övervintra under den här krisen. Det är för att vara tydlig med att företag måste planera för en situation där kraven på social distansering kan bli mer långvariga, säger finansminister Magdalena Andersson.