1. Företagsbloggen
  2. Rekord för nya företag under 2020

Rekord för nya företag under 2020

Nya siffror visar att 2020 blev ett rekordår för nyföretagande.

rekord för nya företag 2020 - Lendo företagsbloggen

2021-01-20

73 500 nya företag startades i Sverige - en ökning med 14 procent. Just nu är det ett gyllene läge för att starta nytt företag, enligt experterna.

Aldrig tidigare har så många nya företag registrerats i Sverige som under förra året. Trots pandemitider drogs 73 500 nya företag i gång i Sverige, visar statistik från Bolagsverket som Almi tagit fram. 

De flesta valde att starta ett aktiebolag. 78 procent av alla nya företag var aktiebolag. Det tros vara en följd av att kravet på aktiekapital har sänkts från 50 000 kr till 25 000 kr. Nyföretagandet ökar i alla svenska län, men allra störst är ökningen i Värmland, där nyföretagandet gick upp med 28 procent. 

 - Det är fantastiskt att se att det skett en så kraftig ökning av nyregistrerade företag trots ett så annorlunda och utmanande år som 2020 har varit, säger Billy Bergåker vd Almi Mälardalen. 

Trots pandemitider tror experterna nu att rekordet kan överträffas under 2021. Anledningen är att det kan vara ett gyllene läge just nu att starta eget företag för den som har möjligheten att satsa. 

Enligt företagarnas vd Günther Mårder finns det såväl tillgångar till salu, tillgänglig arbetskraft som efterfrågan att möta.

En annan positiv nyhet för företagare är att växastödet utökas. Det gör att företag får tillfälligt nedsatta arbetsgivaravgifter för anställning av både den första och andra medarbetaren från den 1 juli.

Om du behöver hjälp att komma i gång med ditt nya företag så kan du kostnadsfritt jämföra företagslån från upp till 17 banker och långivare via Lendo.