1. Företagsbloggen
  2. Rekordmånga nya företag i landet - färre konkurser

Rekordmånga nya företag i landet - färre konkurser

Trots pandemin – det ser ljust ut för företagandet i Sverige.

rekord för antal nya företag - Lendo företagsbloggen

2021-04-09

Under årets första kvartal startades 22 116 nya företag – nytt rekord. Dessutom minskade konkurserna bland befintliga företag med 22 procent. – Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag. Därför är det enormt glädjande att allt fler svenskar gör verklighet av sina företagsdrömmar, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Det startas nya företag i Sverige som aldrig tidigare. Ny statistik från Bolagsverket som Visma sammanställt visar att 22 116 nya företag startades mellan januari och mars. Det motsvarar en ökning med fyra procent. Aldrig tidigare har Sverige fått så många nya företag under ett enskilt kvartal.

Nyföretagandet ökar i nästan hela Sverige, 15 av 21 län kan blicka tillbaka på fler nya företag än under 2020. Störst är ökningen i Sörmland, där antalet registreringar av nya företag var 16 procent högre under kvartalet jämfört med motsvarande period i fjol. Östergötland är god tvåa med 12 procents uppgång, önköpings län, Blekinge och Västra Götaland har alla ökningar på 11 procent. Och ökningen sker från en hög nivå, även under 2020 valde fler att starta företag.

– Pandemin har slagit hårt mot den svenska ekonomin. Den framtidstro som det här rekordkvartalet tyder på är en positiv signal för sysselsättningen och välfärden i landet. Nu är det viktigt att beslutsfattare ser de nya företagen och skapar goda förutsättningar för dem att växa och utvecklas, säger Boo Gunnarson.

De flesta som startar nytt väljer aktiebolag, som står för 80 procent av de nya företagen. I januari 2020 sänktes kravet på aktiekapital i privata aktiebolag från 50 000 till 25 000 kronor. Nyföretagandet steg kraftigt redan under 2020: Totalt startades 73 500 företag i fjol, en uppgång med 14 procent jämfört med föregående år.

Över 1 miljon registrerade företag - fler kan det bli

Det finns nu över en miljon företag registrerade i Sverige. De flesta är små bolag med färre än nio anställda. Bland yngre personer mellan 18 och 29 år drömmer varannan, 51 procent, om att bli egen företagare, visar en färsk Sifoundersökning. 

Trots pandemin verkar förutsättningarna gynnsamma för många företag. Ny statistik från UC visar att konkurserna i mars minskar med 22 procent, jämfört med samma månad i fjol.  Även inom hotell- och restaurangbranschen har konkurserna minskat, för första gången sedan mars 2019.

- Återhämtningen i ekonomin syns i konkursstatistiken. För ett år sedan befarade många mycket stora tapp i tillväxten, men facit visar på fall runt tre procent. Tillväxten blev oväntat hög och arbetslösheten oväntat låg. De problem med handeln som uppstod är borta. Regeringar och centralbanker världen över satte in stora finans- och penningpolitiska åtgärder för att mildra konsekvenserna för ekonomin och hindra problemen i de drabbade sektorerna från att sprida sig till övriga delar av ekonomin och till den finansiella sektorn. De kraftfulla stödpaketen och den låga räntan har hållit många företag flytande. Möjligheten till permittering har gjort det enklare att skära i lönekostnaderna och den befarade ökningen av arbetslösheten blev inte alls så stor som väntat, säger Richard Damberg, ekonom på UC.

Glädjande är att både hotell- och restaurangbranschen och detaljhandeln har färre konkurser i mars. Inom detaljhandeln där vissa segment varit hårt drabbade har konkurserna fallit med 24 procent. Inom hotell- och restaurang är minskningen 17 procent.

- Jag är positivt överraskad över att konkurserna sjunker inom hotell- och restaurangbranschen. Många bolag har och har haft det mycket tufft och försöker överleva till restriktionerna släpps. I takt med att vaccinationerna fortsätter och att uteserveringsperioden inleds tror jag att vi kommer kunna se en fortsatt positiv trend och en tid för återhämtning inom just hotell- och restaurangbranschen, kommenterar Richard Damberg.

Att konkurserna faller inom detaljhandeln är mindre förvånande, enligt UC. De har sett trenden vara på gång under en längre tid, och en av förklaringarna är att många svaga detaljhandlare redan kan ha gått i konkurs. Dagligvaruhandeln har dock ljusa tider och e-handeln visar fortsatt en mycket stark tillväxt. 

För den som funderar på att starta företag eller behöver hjälp med finansiering i sitt företag erbjuder Lendo Sveriges största jämförelsetjänst för privatlån och företagslån. Där kan du kostnadsfritt få erbjudanden från flera långivare med endast en kreditupplysning via UC (vissa av de banker och långivare vi samarbetar med kan ta kompletterande upplysningar via exempelvis Bisnode eller Creditsafe).