1. Företagsbloggen
  2. Trots coronakrisen - stor ökning av nya företag

Trots coronakrisen - stor ökning av nya företag

Allt fler svenskar väljer att starta eget företag trots coronakrisen.

fiskbutik bild från Visma

2020-10-09

Hittills i år har 53 000 nya företag startats - sedan juli är ökningen 12 procent. – Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag, så Sverige behöver hela tiden fyllas på med nya företag, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma.

Trots coronakrisen verkar många svenskar ha framtidstro och vilja att driva ett eget företag. Nya siffror från Bolagsverket visar att 53 000 nya företag redan har startats. Sedan juli är ökningen 12 procent, enligt Visma. 

Trots coronakrisen väljer allt fler att starta eget.

Mellan juli och september i år startades 12 procent fler nya företag i Sverige jämfört med samma kvartal i fjol. Hittills i år har nästan 53 000 nya företag registrerats – en kraftig ökning jämfört med 2019, visar färsk statistik från Bolagsverket som Visma har sammanställt. 

– Att fler väljer att starta eget är viktigt för att motverka den höga arbetslöshet som coronakrisen har fört med sig, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma.

Sedan juli har 16 040 nya företag startats i Sverige. Allra störst ökning stod Värmland och Västmanland för, med uppgångar på 42 respektive 38 procent.

– Var tredje svensk drömmer om att starta eget företag. När nu allt fler tar steget kan de inspirera andra som ännu inte har gjort verklighet av sina företagardrömmar och idéer, säger Boo Gunnarson.

I Sverige finns omkring en miljon registrerade företag. Av dessa är den stora majoriteten små bolag med upp till nio anställda. För den som behöver finansiering till sitt företag kan vi på Lendo erbjuda en kostnadsfri möjlighet att jämföra flera olika företagskrediter för att du ska få den lägsta räntan. 

Frilans - ett första steg?

Om du inte känner dig helt redo för att starta ett eget företag kan frilansande vara en möjlighet. I dag finns det flera företag som erbjuder en lösning för att du ska kunna anställa dig själv och fakturera utan eget företag. Till exempel Cool Company och Frilans finans. 

Enligt en Sifoundersökning som Cool Company gjort tycker fyra av tio svenskar att frilansande är ett bra sätt att få fler i arbete för att komma ur krisen. 

De branscher som ökat mest inom frilansande och klarat sig bäst under krisen är marknadsföring, byggarbeten, hemstädning och journalistik. 

– Att frilansa kan vara en väg ur krisen om man förlorat sitt jobb. Vi ser generellt att inställningen till att frilansa blivit mer positiv, säger Matilda Konkell, kommunikationschef på Cool Company.