1. Låneskola
  2. Låneskola: Bra eller dåligt att låna pengar?

Låneskola: Bra eller dåligt att låna pengar?

Vår sparekonom Sharon Lavie går igenom huruvida det är bra eller dåligt att låna

Låneskola med Sharon Lavie, sparekonom på Lendobloggen

2021-11-15

Att spara först och handla sen är alltid det billigaste alternativet, därför är det viktigt att tänka till innan man lånar pengar. Att spara först är ändå inte alltid det är mest realistiska alternativet. Planerar du att köpa en bostad kan målet bli ouppnåeligt om du ska spara ihop till hela kapitalet först, men realistiskt om det räcker med att spara till kontantinsatsen. Även större köp, som en bil eller en omfattande renovering, kan innebära en stor insats av pengar som du inte hunnit spara ihop till ännu.

Det finns helt enkelt situationer där du behöver ett extra tillskott av pengar och där ett lån kan vara ett bra alternativ för dig. 

Att låna pengar innebär också en risk. Om du inte kan betala i tid tillkommer olika avgifter och förseningsränta vilket blir väldigt dyrt. Även många mindre lån kan bli till en stor kostnad som betungar din ekonomi. Om du i värsta fall slutar betala kan det gå till utmätning hos Kronofogden som då har rätt att ta både pengar från ditt konto, dina ägodelar och dra pengar direkt från din lön. 

Fundera noga vad syftet med ditt lån är, om du kan spara ihop pengarna först i stället, om din ekonomi klarar av en utgift till och slutligen är det klokt att aldrig låna mer än du absolut behöver.