1. Låneskola
  2. Låneskola med Sharon: Lån - hitta balansen

Låneskola med Sharon: Lån - hitta balansen

Se över befintliga lån för att hitta balans

Låneskola med Sharon Lavie, sparekonom på Lendobloggen

2021-11-22

För att få en ekonomi i balans är det bra att regelbundet se över dina lån. Använder du pengarna du lånar till ett specifikt ändamål eller har du tagit dem för att kunna betala gamla lån eller får att månaden ska gå ihop?

Att låna pengar till studier, bostad, en bil, en båt eller till att renovera är exempel på tydliga ändamål.  Vissa ändamål kan generera bättre lön eller en vinst vid framtida försäljning andra kan hyras ut när de inte används eller är rent av essentiella för att få vardagen att gå ihop.

Marginaler är viktigt

Även i detta fall går det att hamna fel. Skulle din inkomst förändras pga. sjukdom eller uppsägning ska dina lån fortfarande betalas. Se därför till att alltid ha goda marginaler i din ekonomi i förhållande till dina lån. Försök också ha en återbetalningsplan, för varje lån som är kortare än livslängden på det du lånar för.

Använder du pengarna till att betala av gamla lån eller få månaden att gå ihop finns det en risk att du är på väg i en nedåtgående spiral där varje nytt lån betungar din ekonomi mer och mer. Varje lån har sitt pris med räntor och avgifter och ska betalas tillbaka. Har du hamnat i en sådan situation är det viktigt att du inte tar nya lån. I stället är det bättre att göra en ordentlig genomlysning av din ekonomi och försöka skala av så mycket av dina utgifter du kan så att du återfår balansen.

Det kan vara allt från att säga upp abonnemang och streamingtjänster, ta med matlådor och skippa utemat, handla mindre och istället låna, hyra eller köpa second hand.  Målet är att få dina inkomster att räcka till både din vardag och till att återbetala de lån du tagit.

Tycker du att det är svårt att göra förändringen själv? Ta hjälp av en budget- och skuldrådgivare i din kommun, det är både gratis och de har tystnadsplikt.