1. Privatbloggen
  2. 10 smarta tips: Så klarar ekonomin julruschen

10 smarta tips: Så klarar ekonomin julruschen

Nu har julruschen dragit i gång på riktigt med julklappsinköp och planering inför storhelgerna.

julgran - 10 tips julruschen Lendobloggen

2021-12-16

Här är de smarta tipsen som gör att du har kontroll på ekonomin och julklappsinköpen inför storhelgerna. – Det gäller att hålla huvudet kallt. Sätt en budget vad som är rimligt att lägga för mat, pynt och julklappar, säger Sharon Lavie, Lendos sparekonom. 

Efter en begränsad coronajul förra året ser det ut som att vi ska kunna fira traditionellt tillsammans med nära och kära i år. Enligt prognoserna kommer julhandeln 2021 att slå rekord när vi köper fler julklappar och har större julbord med mat. 

– Julhandeln 2021 blir upptakten till en jul tillsammans efter fjolårets restriktionstunga högtid. Mer gemenskap och fler paket är att vänta, vilket talar för att ett nytt julhandelsrekord är i sikte, säger Joakim Wirén, analytiker HUI Research.

Totalt kommer svenska folket att spendera 86,7 miljarder kronor, eller 8330 kronor per person enligt HUI:s prognos. Det är lätt att december blir en hård påfråstning på privatekonomin och att det kommer en ekonomisk baksmälla i januari. Lendos sparekonom Sharon Lavie tipsar om hur du håller koll på ekonomin i julruschen

1. PLANERA INKÖPEN

– Det finns mycket att tänka på, både under black week och julruschen. Köp bara sådant som du verkligen behöver. Det bästa är såklart att göra en planering för allt du ska handla. 

2. NÄTHANDLA SMART

I år kommer många att köpa sina julklappar på nätet. Det finns några viktiga saker att tänka på så att inte nätfyndet blir dyrare i slutändan, tipsar Sharon Lavie. 

– Ha koll på de saker som kan tillkomma som gör att det inte blir så billigt. Kolla vad frakterna kostar och om du köper utanför EU så tillkommer det moms och tull om värdet är över 1600 kronor. Dessutom kan vissa transportörer ta avgift för att tullklarera varorna. 

3. BETALA SÄKERT

Ibland händer det också att nätbutiken inte är så seriös som den ser ut att vara. 

– När det gäller betalningar så handlar det mycket om hur bekant du är med handlaren. Kontrollera noga så att det är en seriös handlare. Betala helst inte i förskott innan du fått grejer. Köper du med kort kan det just i det här fallet vara bättre med kreditkort, för då kan du kräva tillbaka pengar om du inte får varan. 

4. HÅLL KOLL PÅ ÖPPET KÖP

Även för den som handlar i fysiska butiker är det viktigt att hålla koll så att till exempel kläder går att byta. 

– Öppet köp är inget som är lagstadgat om du handlar i fysisk butik, det kan variera kraftigt, från inget alls till ett helt års öppet köp. Handlar du på nätet har du alltid 14 dagars ångerrätt inom EU. 

5. HÅLL HUVUDET KALLT

Men den största risken är trots allt inte att du blir lurad i butiken. Det är vanligare att vi rycks med i julhetsen och köper för mycket av det mesta. 

– Det gäller att hålla huvudet kallt. Sätt en budget vad som är rimligt att lägga på julen för mat, julpynt och julklappar. Sedan finns det olika knep för att få ner kostnaderna, säger Sharon.  

6. SÄTT EN JULKLAPPSBUDGET

Vuxna personer behöver kanske inte byta dyra julklappar med varandra. 

– Sätt en maxsumma för hur mycket paketen ni ska ge till varandra, till exempel 200-300 kronor. 

7. GÖR EN SWISHPOTT

Barnen önskar sig ofta saker som kostar väldigt mycket pengar, till exempel mobiltelefon, dator och tv-spel. 

– Det är tufft för en person att köpa så dyra julklappar. Då är det bättre att önska sig till en pott för den julklappen. Då kan alla; farmor, farfar, mormor, morfar och alla andra swisha pengar till den potten. Då kommer man en bra bit på väg, tipsar Sharon. 

8. PRIORITERA I ÖNSKELISTAN

Många barn och ungdomar har i dag önskelistor med många dyrbara saker. 

–  Jag brukar be dem göra en lista på vad de önskar sig och att göra en prioriteringslista. Är det jättedyrt måste barnen förstå att de inte kan få allt som står på listan. 

9. SECOND HAND

Ett annat smart tips som också är klimatvänligt är att köpa second hand. 

– Barn har förståelse för att ekonomin måste gå ihop och det går att köpa second hand. Ett begagnat Xbox kan kosta en bråkdel av ett nytt och barnen blir lika glada för det. 

10. DELA PÅ MATKOSTNADEN

Trots goda intentioner är det lätt att det blir jobbigt i januari efter att ha överspenderat. Det är många och långa helger med mat och firande. 

– När vuxna firar tillsammans låt inte bara en familj ta hand om allting. Bidra med pengar eller ta med mat. Är man stora familjer och sällskap så kan man skala ner och laga mindre, det blir nästan alltid mat över.