1. Privatbloggen
  2. 5 ekonomiska spöken som kan ge dig mardrömmar

5 ekonomiska spöken som kan ge dig mardrömmar

Lendos sparekonom Sharon Lavie tipsar om hur du undviker ekonomiska mardrömmar!

Lendo Halloween Pumpa

2020-10-30

1.     Dålig koll – Att inte fundera överhuvudtaget på vad du vill att pengarna ska räcka till eller ha koll på vilka utgifter som kommer är ett av de största misstagen du kan göra för din ekonomi. Du kör helt enkelt på tills pengarna tar slut. Och de tar oftast slut innan nya pengar kommer in.

Tips! Kika på dina kontoutdrag för de senaste tre månaderna och försök att samla ihop dom under rubriker som boende, mat, transport, nöjen, kläder och skor, aktiviteter, media och telefoni. Det bör ger dig en fingervisning om vart pengarna tar vägen och även ge dig en indikation på vart det finns möjlighet att skära ned på , om du skulle vilja.

2.       Inget skydd – Att inte skydda din inkomst kan ge enorma konsekvenser vid arbetslöshet eller långvarig sjukdom.

Tips! Att gå med i A-kassan bör vara det första du gör när du börjar arbeta. Inom vissa fackförbund får du även en inkomstförsäkring som skyddar din inkomst ytterligare. Detta är särskilt bra om du har en inkomst som överstiger 25 025 kronor vilket är inkomsttaket för A-kassa (taket är tillfälligt höjt till 33 000kr fram till 3 januari 2021 men ett förslag ligger på att förlänga reglerna till och med 2022). Se även över om du har någon sjukförsäkring i ditt medlemskap eller om du kan teckna en till med premierabatt.

3.       Ingen buffert – att inte ha ett sparande för oväntade händelser kan slå hårt mot din ekonomi. Skulle bilen behöva en omfattande reparation, frysen sluta fungera eller din inkomst sjunka (du kan i bästa fall få ut 80% av din inkomst vid arbetslöshet) är bufferten där för att agera krockkudde för din ekonomi och för att undvika dyra lån.

Tips! Storleken på din buffert beror på givetvis på hur du bor och om du exempelvis har försörjningsansvar för barn. En tumregel är att 1-2 månadslöner kan räcka om du bor ensam i hyresrätt. Bor du i villa, äger en bil och har barn så bör bufferten vara mellan 4-6 månadslöner.

4.       Många och sprida lån och krediter – kreditkort och mindre lån har ofta höga räntor och till det tillkommer ofta aviavgifter och andra kostnader.

Tips! Genom att samla alla krediter och lån i ett större kan du ofta få en bättre ränta och bättre koll på din ekonomi. Dessutom kan en sådan uppstädning där du bestämmer dig för att samla lån påverka din kreditvärdighet positivt. En annan effekt är att du får bort många avgifter och endast har en räkning att betala.

5.       Inget sparande – Vill du köpa en bostad? Spara till barnen? Säkra upp din pension? Du väntar till slutet av månaden och ser om det finns pengar kvar som du kan spara, vilket det oftast inte finns.

Tips! Genom att göra en automatisk överföring från ditt konto till ett sparande så fort lönen kommer behöver du inte lägga mer tankeverksamhet på det. Du lurar din hjärna att anpassa din konsumtion till det som är kvar. Dessutom krävs inga stora belopp, det viktiga är att komma igång. Har du väldigt lång sparhorisont kan det vara en bra idé att spara i fonder, med låg avgift. Det går att öppna ett ISK (Investeringssparkonto) via dina digitala banktjänster och det tar bara några minuter. Låter du pengarna växa i fred så kommer du se magi hända genom ränta-på-ränta effekten som får dina pengar att växa mer och mer för varje år!

Sharon Lavie, sparekonom Lendo & Schibsted

Taggar:

SAMLA LÅN