1. Privatbloggen
  2. 6 bra tips när du ska köpa motorcykel

6 bra tips när du ska köpa motorcykel

Våren och sommaren är riktig högsäsong för motorcyklar.

motorcykel tips inför köpet Lendobloggen

2024-05-24

Men innan du bestämmer dig för ett köp finns det ett par tips du bör ha koll på. Lendo har därför listat de bästa tipsen för dig som funderar över att spendera sommaren på två hjul.

I Sverige har motorcyklarna blivit allt mer populära, och det finns numera över 330 000 motorcyklar ute på de svenska vägarna under somrarna, och intresset ser ut att fortsätta öka. Det finns en hel del att tänka på när du ska köpa en ny motorcykel, inte minst för förstagångsköparen. 

Bland annat ska man tänka på vilka egenskaper motorcykeln ska ha, om det ska vara en ny eller begagnad hoj och hur man kommer att använda motorcykeln.

– Många har också insett hur smidigt och kostnadseffektivt det är att använda hojen för pendling. Men för en förstagångsköpare kan det kännas lite överrumplande när man inser hur många olika varianter som finns, säger Andreas Styff på Yamaha Motor Scandinavia. 

Vi på Lendobloggen har därför listat de sex bästa tipsen som du bör tänka på innan du köper en motorcykel. Bra att komma ihåg är att motorcykelkörning är betydligt mer riskfyllt än bilkörning. Kom ihåg att följa regler, visa hänsyn och att alltid sätta säkerheten först.

– Håll avståndet till andra trafikanter och skapa egna utrymmen. Kör mitt i din vägbana, det är tillåtet att ta plats och du syns bättre. Gena aldrig över i motsatt körbana. Ha handlingsberedskap - om något oväntat händer ska du kunna stanna inom siktsträckan, uppmanar Sveriges MotorCyklister.

Bästa tipsen inför köpet av MC

Vilken motorcykel får jag köra?

Det allra första steget i processen med att köpa en hoj är att ta reda på vilken motorcykel du får köra. Har du redan ett MC-kort, eller måste du ta ett? Trafikverket har delat upp de olika behörigheterna för motorcyklar i tre. Lätt, mellanstor och tung motorcykel. För att köra en lätt motorcykel behöver du ett A1-körkort, för medelstora motorcyklar ett A2-körkort, och för de tunga motorcyklarna krävs ett A-körkort. Ett A-körkort ger dig behörigheten till att köra alla två- och trehjuliga motorcyklar. 

Köp utifrån din erfarenhet

Om du är helt ny till att köra motorcykel kan det vara klokt att undvika vrålåken till en början. Välj istället en mindre kraftfull motorcykel som din första motorcykel och bygg upp erfarenhet och körvana med tiden. Då lär du känna dina gränser och förmågor innan du hoppar på en mer kraftfull och avancerad modell.

Vad ska du använda den till?

Vad planerar du att använda motorcykeln till? Är det mestadels för nöjesåkning eller planerar du också att göra längre resor? Eller planerar du att pendla till och från jobbet med motorcykeln? Dina behov och dina planerade användningsområden bör styra ditt val av motorcykel, eftersom det finns en uppsjö av olika modeller och tillverkare av motorcyklar som passar olika behov bättre.

Inspektera noga

Innan du köper en motorcykel är det nödvändigt att inspektera den grundligt. Provkör en längre sträcka och se till att allt fungerar som det ska, inte minst om du köper en begagnad hoj. Kontrollera i serviceboken och besiktningsprotokoll så att service och underhåll har gjorts i linje med tillverkarens rekommendationer. Gå igenom och inspektera motorcykeln del för del. Lägg lite extra fokus på bromsarna och motorn, då dessa slits hårt. Bedöm skicket på underdelarna och titta så att det inte finns onormalt slitage. 

Ta gärna med någon som du vet är kunnig för att hjälpa dig med inspektionen innan ett eventuellt köp.

Bakgrundskontroll

Innan du köper den bör du alltid göra en noggrann bakgrundskontroll. Se till att besiktningsuppgifterna stämmer, och att den ägaren du planerar att köpa av faktiskt står som ägare av motorcykeln. Titta även så att det inte finns några lån eller krediter som är kopplade till motorcykeln. I så fall måste lånen lösas i samband med affären.

Finansiering

Jämför priser från olika återförsäljare och handlare innan du gör ditt köp. Jämför även olika försäkringsalternativ, då priset på en motorcykelförsäkring kan skilja sig stort mellan olika aktörer. 

När det kommer till finansiering av din nya motorcykel så kan Lendo hjälpa dig att hitta det bästa mc lånet. Hos oss kan du kostnadsfritt jämföra låneerbjudanden från upp till 40 långivare med bara en ansökan. När du ansöker om ett MC-lån via Lendo ansöker du om ett privatlån, vilket innebär att du kan låna upp till 100% av motorcykelns värde, och slipper då tänka på kontantinsatsen. När du ansöker om ditt lån via Lendo tas endast en enda kreditupplysning via UC trots att du kan jämföra långivare.