1. Privatbloggen
  2. 7 knep för att spara pengar på sportlovresan

7 knep för att spara pengar på sportlovresan

En sportlovsresa kan kosta 50 000 kr - här är våra knep för att spara pengar

sportlov Lendobloggen

2022-02-09

Nu drar sportloven i gång med start i södra Sverige. Fortfarande går det att hitta boende i de svenska och norska fjällorterna för de kommande veckorna. Med skidutrustning, resa, boende, mat och liftkort är det inte ovanligt att en fjällvecka kan kosta över 50 000 kronor för en barnfamilj – men det finns knep för att komma billigare undan. 

Sportlovet är ett härligt andningshål mitt i vintern när 1,5 miljoner skolelever är lediga under en vecka. I södra och västra Sverige drar sportloven i gång vecka sju, och avslutas i norra Sverige med vecka 10. 

Nu när pandemirestriktionerna har lättats är det extra många svenskar som planerar att åka till fjällen på sportlovet. Många fjällanläggningar är nästan fullbokade, men det går fortfarande att få tag på en del boenden. Mest fullbokat är det under vecka 9 då Stockholmsområdet har sportlov. 

Tack vare lättnader i restriktionerna mot covid-19 kan skidanläggningar ta bort en del av försiktighetsåtgärderna. Det väntas också fler utländska gäster under sportlovsveckorna. 

- Vi ser fram emot att välkomna våra gäster framöver och uppmanar alla att fortsatt följa myndigheternas allmänna råd att stanna hemma om du är det minsta sjuk, säger Stefan Sjöstrand, vd för Skistar. 

Dela boendet på flera familjer

Att boka boende i fjällen för en hel familj är dock ingen billig historia. Priserna för en vecka börjar på omkring 10 000 kronor, men det går också att hitta stugor för 50 000 kronor för en vecka. Om två familjer går ihop och hyr en stuga med lite fler bäddar går det att hålla ner kostnaden. 

Köp begagnad skidutrustning

För att kunna njuta av fjällsemestern behöver familjen också skidutrustning. Då finns det två alternativ, köpa eller hyra. Att köpa utrustningen kan lätt gå på över 10 000 kronor, och barnen växer snabbt ur sina skidor och pjäxor. Det blir dock inte mycket billigare att hyra utrustningen. Enligt olika fjällanläggningar kostar det cirka 3000 kronor att hyra slalomutrustning, medan det kostar 3300 kronor för en familj att bruka utrustning de köpt nya. Billigast blir att köpa begagnat, då går det att komma undan med 1560 kronor per fjällvecka för en barnfamilj, enligt en jämförelse ICA-banken gjort. 

Köp delat skipass

En annan tung kostnadspost under fjällveckan är liftkorten, eller skipass som det ofta kallas numera. Många anläggningar tar mellan 7000 och 10 000 kronor för skipats till två vuxna och två tonårsbarn under en vecka. Om föräldrarna delar på ett skipass (föräldrapass) går det att komma ner lite i kostnad. 

Ta matsäck och ät hemma

Ska hela familjen äta ute på lunchen och middagen kan det också bli dyrt. Räkna med över 10 000 kronor i restaurangkostnad om ni är en familj på fyra personer. Äter ni middagen hemma i stugan och tar med en matsäck till backen går det att spara 7000-8000 kronor. 

Låna bil om du kan

Hyr du bilen som du åker med till fjällveckan kostar det omkring 5000 kronor, samt cirka 2000 kronor för bensin eller diesel. Kanske känner du någon eller har en anhörig som inte behöver bilen så mycket under sportlovsveckan, kan du låna en bil kan du spara många tusenlappar.

Jämför med alpresa

När kostnaderna för fjällveckan ska summeras är det svårt att komma under 30 000 kronor. Det är faktiskt inte helt säkert att en resa till svenska fjällen blir billigare än att välja helpension med flyg till Alperna, där börjar prislappen på omkring 50 000 kronor per vecka för en familj på fyra personer.  

Skidturista på hemmaplan

Turligt nog finns det en hel del aktiviteter som du kan göra på hemmaplan. Många svenskar har dessutom nära till en lokal skidanläggning där du kan åka skidor under någon dag. Det kan vara ett enkelt sätt att ordna en fjällsemester i miniatyr över dagen.  

I Stockholm har till exempel Hammarbybacken öppnat som ligger ett stenkast från Stockholms City. Trots tveksam tillgång på snö i Stockholm håller backen öppet just nu. 

Även om stora delar av Sverige inte har särskilt mycket snö finns det fina isar där du kan åka skridskor på naturis. Om du beger dig ut på skridskor på sjöisar, tänk på att ha isdubbar och inte bege dig ut på svaga isar. 

Sportlovsveckor 2022

Sportlovet infaller mellan veckorna sju och tio, beroende på var du bor.
Vecka 7 Göteborg, Borås, Jönköping m.fl.Måndag 14 februari - söndag 20 februari
Vecka 8 Malmö, Uppsala, Örebro m.flMåndag 21 februari - söndag 27 februari
Vecka 9 Stockholm, Karlstad, Borlänge m.flMåndag 28 februari - söndag 6 mars 
Vecka 10 Luleå, Östersund, Sundsvall m.fl. Måndag 7 mars - söndag 13 mars