1. Privatbloggen
  2. 7 tips: fixa det perfekta rullande sommarhuset

7 tips: fixa det perfekta rullande sommarhuset

Semester på hemmaplan behöver inte betyda att man sitter kvar hemma - rulla ut på vägarna i år!

rullande sommarhuset - 7 tips för ditt husvagns eller husbilsköp i sommar

2020-06-17

Man ska ha husvagn, så är semestern redan klar! Sällan har den klassiska sången varit mer sann än under 2020. Men husbilar är numera nästan lika populära. Vi på Lendo tipsar om hur du hittar det perfekta rullande semesterhuset. 

Coronapandemin och hårda reseregler i flera länder har gjort att intresset för både husbilar och husvagnar ökat rejält i Sverige. Husvagnsbranschens riksförbund rapporterar om jättetryck, särskilt för begagnade bilar och vagnar. 

husbil på väg - 7 tips inför köpet

Under maj månad ökade försäljningen av husvagnar till 510 stycken, jämfört med 503 förra året. Husbilarna minskade dock till 443, vilket beror på kraftigt höjd skatt. 

Blocket rapporterar om högtryck på begagnatmarknaden och husvagnar och husbilar låg högt på söktopplistan under maj månad. 

– Coronapandemin har påverkat hela vårt samhälle, även hur svenska folket köper och säljer saker på Blocket. Vi har sett en fin utveckling för Blocket under en lång tid även innan pandemin, men såg en accelererande effekt när allt fler tillbringade mer tid hemma och började planera för en semester på hemmaplan, säger vd Pernilla Nissler.

I år det extra många förstagångsköpare som köper husvagn och husbil, enligt handlarna. Så vad ska man tänka på när man väljer husbil eller husvagn? Vi på Lendo har sammanställt 7 tips inför semestern.

Husbil eller husvagn - vad passar dig bäst?

Husbilen är betydligt dyrare än husvagnen både när det gäller inköp och driftskostnader, så vill du komma någorlunda billigt undan så är det husvagn som gäller. Om du planerar att tillbringa din mesta tid på ett och samma ställe kanske en husvagn fungerar lika bra. Ska du åka runt mycket kan husbilen vara en smidigare lösning. En vanlig husbil kan kosta omkring 6000 kr i månaden att äga och bruka. För en normalhusvagn är 2500 kr i månaden en vanlig kostnad. Många par eller mindre familjer väljer husbil - större familjer har ofta husvagn. Vårt bästa råd är att du åker till en återförsäljare och provsitter, provligger och provkör både husvagnar och husbilar.

Nytt eller begagnat - och vad får det kosta?

En helt ny husbil kan kosta mellan 500 000 kr och upp till flera miljoner. Genomsnittet ligger på knappt 800.000 kr. En mindre husvagn har ett nypris på cirka 150.000 kr, men många vanliga vagnar ligger på 300 000 kr. Väljer du begagnat minskar inköpspriset, men har du otur kan du åka på reparationer. Ett gott råd är att sätta en ungefärlig inköpsbudget och göra en kalkyl på vad ägandet kostar inklusive drift, försäkring och bränsle för semestern. Vi på Lendo kan hjälpa dig med ett lånelöfte innan du slår till. Då kan du jämföra upp till 40 olika långivare och få den lägsta möjliga räntan.

Är du osäker - börja med att hyra

Passar campinglivet för dig och din familj? Att hyra en husbil eller husvagn under en semesterperiod kan vara ett bra sätt att testa. Kanske kan du till och med testa husbil under en vecka och sedan en husvagn. En vecka med husbil kan kosta från 10 000 kr och en husvagn går på från cirka 4000 kr per vecka. 

Kolla upp ditt körkort

Nya husbilar är personbilar klass II och får därför köras av förare med B-körkort utfärdat före 1 juni 1996. Äldre husbilar är ibland klassade som lastbilar och kräver C-körkort om de har totalvikt mer än 3,5 ton. Om du ska dra en tung husvagn kan du behöva b-körkort med utökad behörighet. Då får du köra personbilar eller lätta lastbilar med en totalvikt på högst 3 500 kg. Släpvagnens och bilens sammanlagda totalvikt får inte vara högre än 4 250 kg. 

Tänk på krocksäkerheten

I fjol krocktestade Trafikverket två husbilar. Resultatet visar att det är mycket stor risk att omkomma i en frontalkollision. Konstruktionen i husbilarna är inte tillräcklig för att kunna skydda förare och passagerare vid krock. Testerna visar också att det är viktigt för familjer som färdas i husbil att använda lika säkert barnskydd som de använder i sin personbil

Jämför lån och försäkringar

Innan du genomför köpet bör du jämföra flera olika låneerbjudanden. Det kan vi på Lendo hjälpa dig med helt kostnadsfritt och via en enkel låneansökan av ett husvagnslån-husbilslån. Jämför även flera olika försäkringar, skillnaden kan vara stor. 

Glöm inte att husbilen eller husvagnen ska förvaras

Hur tråkigt det än låter så kommer sommaren och semestern att ta slut. Och då behöver du någonstans att förvara ditt nya sommarhem. Har du en stor villatomt kanske det går att ställa det rullande huset där, annars kommer du att behöva hyra en plats, till exempel hos en bonde.