1. Privatbloggen
  2. Bästa tipsen: Kör säkert på sport- och påsklov

Bästa tipsen: Kör säkert på sport- och påsklov

Sportlov – och snart påsklov.

sportlov påsklov tips för hur du kör säkert Lendobloggen

2023-02-24

Då beger sig många till fjälls eller på långresa med bil i Sverige. Men det finns en del att tänka på för att köra säkert. De stora lovveckorna innebär högre olycksrisk och det gäller att ha bilen rätt packad och utrustad. Här är tipsen som gör dig säkrare på vägen. 

Olycksrisken ökar under sportlovsveckorna och påskloven till följd av högre trafiktryck på vägarna mot de populäraste turistdestinationerna. Du bör planera för att resan kan ta längre tid än du tror. 

 – Ta med bogserlina, snöskyffel och startkablar. Ha filtar och varma extrakläder tillgängliga och ta med något att äta och dricka. Glöm inte reflexväst, helst till alla i bilen, om ni behöver röra er utanför bilen vid stopp på vägen, säger Tony Gunnarsson, sakkunnig i trafiksäkerhet på Riksförbundet M Sverige.

För att köra säkert är det bra att välja större vägar, gärna sådana som är mötesseparerade, det är den säkraste vägtypen. Har du bytt till elbil finns risk för kö på laddstationer när det är högtryck på vägarna.

– Planera din resa i förväg, ta gott om tid på dig och planera in några pauser på vägen. Välj mötesseparerade vägar där det går, håll hastighetsgränserna och avstånd till andra bilar. De som kör elbil bör även betänka risken för köer vid laddstationer under sportlovet och att räckvidden är kortare vid låga temperaturer, säger Tony Gunnarsson.

Populära skidorter som Sälen och Idre gör att trafiken på riksväg 70 från Enköping och E16 från Gävle mot Dalarna kommer att vara mer intensiv än vanligt. Längs E14 mot Åre och E45 från Karlstad ökar trafiken under skidorternas bytesdagar vid veckosluten.

Många bilförare har bråttom att komma fram och gör farliga och onödiga omkörningar i den intensiva trafiken. Ofta färdas många personer i bilen och det innebär att fler riskerar att skadas om en olycka sker. Både polisen och M Sverige manar förarna att ta det lugnt och inte stressa på resan.

Det är också viktigt att ha bilen i bra skick innan du ger dig ut på långresa. Du ska ha bra vinterdäck som ger grepp på både isiga och snöiga vägar. Kontrollera att alla lampor fungerar, se över torkarbladen och fyll på spolarvätska. 

Något många lätt glömmer är hur viktigt det är att packa bilen rätt. Har du takbox kan tyngdpunkten förändras på bilen och den blir farlig i en paniksituation om du lastat för tungt på taket. 

Så packar du bilen rätt

Stuva lasten mot ryggstödet och bagageutrymmets sidor. Lägg den tyngsta lasten underst och i mitten. Lägg ingenting på hatthyllan – det kommer farande vid en kraftig inbromsning. Lägg ner last som kan tippa vid kurvor eller inbromsning. Lägg bogseröglan i handskfacket i stället för under bagagerumsgolvet. Måste bilen bärgas så slipper du packa ur hela bagagerummet vid vägen.

Så packar du takboxen

Kolla takets maxlast (vikt för takräcke, takbox och last). Kolla takboxens maxlast – den kan vara lägre än takräckets. Ha inte alltför tunga saker i takboxen, fäst allt med spännremmar. Packa så tätt som möjligt.

Källa: M Sverige

Vill du ha tips på roliga aktiviteter att göra med familjen har vi tidigare samlat tips för loven här.