1. Privatbloggen
  2. Bostad: Villorna har gått upp 11 procent i år

Bostad: Villorna har gått upp 11 procent i år

Bostadspriserna har fortsatt uppåt i hela Sverige under hösten - trots rådande pandemi.

vinterträdgård - villapriserna upp 11 procent Lendo bild från Fastighetsbyrån

2020-11-30

Hittills i år har villapriserna gått upp 11 procent. Men nu tror en del experter att det finns risk för bakslag. 

– Rimligen kan inte bostadsmarknaden stå emot vad som helst. Skulle vi få en mycket omfattande och långvarig andra smittspridningsvåg med ytterligare ökad arbetslöshet vore det konstigt om inte det spiller över på bostadsmarknaden, säger Robert Boije chefsekonom på SBAB.

Bostadspriserna har fortsatt att trots coronapandemin under hela hösten, och oktober blev inget undantag. Mest gick priserna upp i södra Sverige, plus tre procent.  Villapriserna har ökat mer än bostadsrätter, ett tecken på att många vill ha en större bostad när det är hemarbete som gäller under pandemin. 

På ett års sikt har villapriserna i hela landet gått upp med 11 procent, medan borätter ökat 5,7 procent. Men experterna är inte säkra på att ökningen ska hålla i sig. På slutet har det märkts att många vill vänta med att sälja nu när pandemin ökat igen och vissa talar om en andra våg. 

– Det finns fortfarande risk för bakslag. Rimligen kan inte bostadsmarknaden stå emot vad som helst. Skulle vi få en mycket omfattande och långvarig andra smittspridningsvåg med ytterligare ökad arbetslöshet vore det konstigt om inte det spiller över på bostadsmarknaden. I ett sådant läge kommer en förlängning av de krisåtgärder som regeringen vidtagit för att dämpa arbetslösheten och hålla uppe hushållens inkomster bli nödvändiga och även avgörande för utvecklingen på bostadsmarknaden, säger Robert Boije. 

Enligt Fastighetsbyrån är det villor och större bostadsrätter som det är störst tryck efter.

– På många villamarknader är utbudet väldigt lågt vilket driver upp priserna.

Mäklarna försöker göra så att visningarna blir smittsäkra och försöker hitta nya sätt att jobba utan att ha många besökare i husen som säljs. Många mäklare har börjat med digitala visningar.

– Nu när smittspridningen ökar och många regioner har skärpta krav måste vi mäklare självklart också ta vårt ansvar. Vi har ställt om vår verksamhet, framförallt kring hur vi genomför visningar och möten, och anpassar oss nu ytterligare efter det aktuella läget. Det är roligt att se att vi har hittat ett sätt att arbeta som gör att konsumenterna kan, och är bekväma med att, genomföra sina bostadsaffärer, säger Johan Engström.

Flera mäklare vittnar om att spekulanterna har en förändrad syn på vilka funktioner som är viktigast i en bostad. Många efterfrågar uteplats och hemmakontor och många har passat på att renovera hemma under rådande pandemi, för att ordna ett hemmakontor eller bara passa på att ordna saker man skjutit upp förr.