1. Privatbloggen
  2. Budget 2022:”Ska ta Sverige framåt efter pandemin”

Budget 2022:”Ska ta Sverige framåt efter pandemin”

Nu har finansminister Magdalena Andersson överlämnat sin höstbudget till riksdagen.

Budget 2022 - finansministern

2021-09-20

Om regeringens förslag går igenom blir det skattesänkningar, familjevecka, klimatsatsningar och höjt tak i sjukförsäkringen. - Vi lägger nu en budget med offensiva reformer för klimatet, jobben, välfärden och brottsbekämpningen, säger finansminister Magdalena Andersson.

Under måndagen gick finansminister Magdalena Andersson den klassiska budgetpromenaden och överlämnade budgetpropositionen för 2022 till riksdagen. En höstbudget som gjorts utan att socialdemokraterna kunnat förhandla med Vänsterpartiet och Centerpartiet. Det finns därför inga garantier för att den ska gå igenom i riksdagen. 

Om regeringen får som den vill blir det reformer för 74 miljarder kronor, bland annat sänkt skatt och höjt tak i sjukförsäkringen. 

- Vi lägger nu en budget med offensiva reformer för klimatet, jobben, välfärden och brottsbekämpningen. Tillsammans ska vi ta Sverige framåt efter pandemin och bygga samhället starkare och mer hållbart., säger finansminister Magdalena Andersson.

När corona-pandemin börjar klinga av visar svensk ekonomi nu tecken på stark återhämtning. Arbetslösheten sjunker i takt med att efterfrågan på många tjänster går upp. 

Det som kommer påverka enskilda mest är att skatten kommer att sänkas för de 7,5 miljoner svenskar som har en inkomst på mer än 22 000 kronor i månaden, skattesänkningen blir cirka en hundralapp per månad. 

Dessutom höjs taket i sjukförsäkringen  från 821 kronor till 1027 kronor per dag.  En familjevecka kommer att införas som innebär att den som har barn mellan fyra och 16 år kan vara hemma sex dagar per år utan att barnet är sjukt och få 80 procent av lönen. Tanken är att du ska kunna klara av studiedagar, PU-samtal och andra saker som föräldrar måste sköta. 

Själv ville Magdalena Andersson helst lyfta satsningarna på vård, rättsväsende och klimatet. Bland annat satsas 12 miljarder på klimatsatsningar. 

– Vi kommer att anställa fler poliser, beta av coronaköerna i sjukvården och genomföra stora gröna investeringar runtom i hela Sverige. På så sätt kommer jobben bli fler, men tryggheten kommer också öka, säger hon.

Några stora satsningar på småföretagare finns inte budgeten. Tidigare har det också meddelats att stödet till korttidsarbete löper ut i september. För dig som är intresserad av att läsa mer detaljerat finns en genomgång av höstbudgeten av Sharon Lavie som även tagit en närmare titt på hur höstbudgeten påverkar företagare