1. Privatbloggen
  2. Camping hett igen - tipsen för att köpa husvagn

Camping hett igen - tipsen för att köpa husvagn

Tips för husvagn och husbil

rullande sommarhuset - tips för ditt husvagns eller husbilsköp i sommar

2025-07-11

Slopad straffskatt på husbilar leder till köprusch. För husvagnar kan skattesänkningar vänta runt hörnet. I år är campingsemestern hetare än på länge. Här är tipsen om du ska köpa husbil och husvagn. 

Efter år av kritik valde regeringen den första februari i år att ta bort den kritiserade Malus-skatten för husbilar. Skatten infördes 2018 för att gynna miljövänliga fordon och straffa fordon med höga utsläpp, men innebar i praktiken att husbilar ofta beskattades som lätta lastbilar. 

Det innebar att husbilsägare kunde bli tvingade att betala en extra skatt på uppemot 30 000 kronor om året i tre år, trots att många husbilar och husvagnar bara körs några få veckor om året.

Avskaffandet av malusskatten på husbilar har gett fart åt försäljningen av husbilar. I april ökade antalet husbilsregistreringar med 80 procent jämfört med förra året, och under årets första fyra månaderna ökade nyregistreringen av husbilar med 66 procent jämfört med förra året. Om den starka ökningen håller i sig väntas nu antalet husbilsregistreringar bli det högsta sedan 2018.

– För det första har regeringen beslutat att slopa den förhöjda fordonsskatten för husbilar – en åtgärd som länge efterfrågats av branschen. Dessutom vågar fler konsumenter investera igen, trots ett något högre ränteläge än för några år sedan, säger Jonas Karlsson, vd på husbilsförsäljaren Forsbergs Fritidscenter.

Även skattelättnader till husvagnsägare kan vara på väg inom kort. Regeringen har nyligen lagt fram ett förslag i höstbudgeten att skatten på tunga släpvagnar tas bort för släpvagnar upp till 3 ton, jämfört med nuvarande gräns på 750 kilo. Det skulle förutom släpvagnar även påverka bland annat husvagnar, hästsläp och båttrailrar.

I dag ligger skatten för tunga släp mellan 750 kilo och 3 ton på mellan 360 och 569 kronor om året. Om regeringens förslag antas föreslås skattesänkningen träda i kraft den 1 februari 2026.

– En höjning av viktgränsen för undantag från fordonsskatteplikt från 750 kilogram till 3 ton innebär att i princip alla släpvagnar som är möjliga att dra med en personbil eller lätt lastbil blir undantagna från fordonsskatt, skriver regeringen i sitt lagförslag.

Husbil - så väljer du rätt

Husbilen blir allt populärare i Sverige, och i dag finns det över 110 000 husbilar. Många uppskattar den totala friheten med att ha bilen och bostaden samlade i ett och samma fordon. Husbilen är oftast smidigare att köra än ett husvagnsekipage som blir över 10 meter långt. Den kortare längden gör det också enklare att parkera husbilen och hitta nattplatser i stan. Många som har husbil kör runt mera i stället för att tillbringa semestern på en campingplats. Vissa husbilsägare jämför det mer med båtsemester på land, eftersom du åker runt mycket och gör nya strandhugg varje dag. Husbilar är ganska dyra, så det är viktigt att välja rätt från början. 

  1. Bestäm en budget för din husbil Det första du bör göra är att planera hur mycket du vill investera i ditt nya husbil. Från knappt 250 000 kronor går det att hitta en  begagnad husbil som visserligen är lite äldre, men har mycket kvar att ge. Från cirka 700 000 kronor går det att hitta en helt ny halvintegrerad husbil. Någon övre gräns för hur dyr husbilen kan bli finns inte. Det finns rullande lyxhotell på hjul med inbyggt garage som kostar närmare tio miljoner kronor. 

  2. Välj rätt typ och storlek När du har en ungefärlig budget bör du fungera vilka egenskaper, antal sängar och storlek husbilen ska ha. Många nybörjare börjar med en så kallad plåtis, eller halvintegrerad husbil. En annan typ är alkovbil som har sängplatser ovanför förarhytten. För den som vill ha en mer bekväm och lyxig bil är det helintegrerat som gäller. Då är husbilen helt integrerad med förarhytten. Känner du dig osäker kan du få god hjälp hos en återförsäljare.

  3. Se till att du har rätt körkortsbehörighet Kontrollera noga att du får köra husbilen. Om du har haft körkort innan den 1 juli 1996 har du rätt att köra en husbil med maxvikt över 3500 kg så länge den klassas som personbil. Om du tagit körkortet efter 1 juli 1996 får du köra husbil/personbil med maxvikt 3500 kg. Vill du köra personbil över 3500 kg måste du ha minst behörighet C1. Har du varit av med körkortet är det datumet du fick tillbaka körkortet som gäller. 

  4. Kontrollera husbilen före köpet Det är lite mer att tänka på när du köper en husbil än när du köper husvagn, eftersom det är en bil på samma gång. Kontrollera mekaniken noggrant och provkör bilen så att du vet att allt fungerar som det ska. Kryp in under bilen och leta efter rost på chassit.  Se till att servicen är skött, och att kamremmen är bytt som den ska. Är du osäker, lämna in bilen till en oberoende teknisk kontroll.När du kollat det mekaniska måste du även gå igenom bodelen. Precis som för husvagnar gäller det att kolla efter fukt, även om husbilar är mindre drabbade av det. Kontrollera alla funktioner i husbilen som kylskåp, värmare, luckor och lås.

  5. Semestra och njut! Nu är det förhoppningsvis bara att ge sig ut på vägen. Kanske väljer du att övernatta utanför campingplatser, då gäller det att du har tagit reda på vilka regler som gäller för att parkera husbilen. Väljer du att övernatta med din husvagn eller husbil på en rastplats kan du i regel stanna i högst 24 timmar. På lördagar, söndagar och helgdagar får du stanna till nästa vardag. Om andra regler gäller ser du detta på en tilläggstavla under P-märket vid rastplatsen.

Husvagn - så väljer du rätt

Husvagnar har blivit mångas favorit - i dag finns det nästan 300 000 husvagnar i Sverige. En husvagn är relativt överkomlig i inköp – och du kan dra den med en vanlig personbil och åka dit du har lust. Hela familjen får plats i husvagnen. Men det det finns några saker att tänka på, innan du köper en husvagn och ger dig ut på vägen. 

1. Bestäm en budget för din husvagn Det första du bör göra är att planera hur mycket du vill investera i ditt nya semesterhem på hjul. Från cirka 100 000 kronor går det att hitta en fin begagnad vagn som inte har alltför många år på nacken. Från cirka 400 000 kronor får du en skinande ny husvagn av senaste årsmodell. Vill du ha en större familjevagn får du räkna med uppemot 600 000 kronor. Det kan låta mycket, men i förhållande med en sommarstuga eller återkommande utlandssemestrar kan det ändå bli mer ekonomiskt. Planera också hur du ska finansiera husvagnen, hos Lendo kan du kostnadsfritt jämföra husvagnslån.

2. Undersök hur tung vagn din bil får dra En viktig sak att tänka på är hur tung husvagn din bil får dra. Du hittar uppgiften i bilens registreringsbevis. Uppgiften kan också enkelt kontrolleras via olika webbtjänster. Om du köper en husvagn som är för tung för din bil kommer du att tvingas till bilbyte, vilket fördyrar affären.

3. Kontrollera körkortsbehörighet och andra regler Ta noga reda på vad som gäller för din bil och den husvagnen du planerar att köpa. På ett vanligt får den sammanlagda totalvikten för bil och husvagn inte överstiga 3,5 ton. Använd Släpvagnskalkylatorn som Transportstyrelsen tagit fram. Skriv in registreringsnumret på bil och husvagn så får du svar direkt på vilken kombination som är godkänd. Med utökat B-körkort kan du få dra en husvagn som ger ekipaget en totalvikt på 4250 kg.

4. Leta efter rätt husvagn med rätt planlösning I dag finns det ett stort utbud av olika husvagnsmodeller och det är lätt att hitta en planlösning som passar just dig. Fundera över vad du och familjen har för behov och välj en vagn som gör att ni får gott och svängrum och att vuxna och barn har separata sovplatser.

5. Kontrollera husvagnen före köp Om du köper en begagnad husvagn är det viktigt att se till så att den är i bra skick. Det är viktigt att du kollar så att det inte finns fukt och mögel. Unken lukt är en varningssignal. Att fuktmäta en vagn kostar några tusenlappar, men kan vara en god investering. Bromsar och kopplingar är andra delar som kan krångla på en vagn. Kontrollera alla invändiga funktioner och kolla så att vagnen inte är sliten. Att köpa via en handlare kan vara lite dyrare, men tryggare eftersom du får ett skydd då konsumentköplagen gäller. 

6. Provkoppla och provkör Om du köper en begagnad vagn så ska du alltid provkoppla och provköra vagnen så att du ser att allting fungerar som det ska. Det kan vara en god idé att även provköra en ny vagn efter bilen, så att du ser att vagnen och bilen fungerar bra tillsammans. 

Så håller du din husvagn i toppskick efter vintern

Bromsarna

Bromssystemet är den komponent som husvagnar oftast får anmärkningar på vid besiktning, uppger Bilprovningen. Rådet är därför att kontrollera bromsarna regelbundet med hjälp av en delkontroll eller en service, och att vara uppmärksam på hur husvagnen reagerar vid inbromsning.

– Som förare bör man vara uppmärksam på om husvagnen har en tendens att ”vrida sig” vid inbromsning. Det kan vara en indikation på att bromsarna är ojämna och behöver undersökas, säger Per-Anders Blommefors, besiktningsansvarig på Bilprovningen.

Däck

Bilprovningen uppger att däck är ett annat vanligt bekymmer på husvagnar. Det handlar framförallt om att man låter husvagnen stå oanvänd under långa perioder, vilket gör att däcken kan torka ut och få sprickor.

– En rekommendation är att kontrollera dem regelbundet inför och under säsongen. Ta gärna dagligen ett varv runt husvagnen och kontrollera däcken. Se också till att skydda dem från solljus vid uppställning och camping, menar Bilprovningen.

Bilprovningen råder också om att man regelbundet bör kontrollera däckens mönsterdjup och lufttryck.

Belysning och släpvagnskontakt

Andra mindre missar som många husvagnsägare glömmer är att inte kontrollera ventilationen, belysningen, eller släpvagnskontakten efter vintern eller ett långt uppehåll. Bilprovningens tips är att regelbundet kolla att ventilationen fungerar och att den inte är övertäckt, samt att släpvagnskontakten fungerar när den är ansluten.