1. Privatbloggen
  2. E-handla smart under reorna och inför jul

E-handla smart under reorna och inför jul

Titta noga på prisutvecklingen och beställ i tid

Sharon Lavie - sparekonom på Lendo och Schibsted

2021-11-29

Hela 79 procent handlade någon vara på nätet under andra kvartalet 2021. Inför Black week, Cyber Monday och julhandeln förberedde sig PostNord för hantering av ökade volymer av e-handeln. Att e-handeln ökar i popularitet är i sig inte konstigt och många branscher har sett ytterligare ett uppsving sedan coronautbrottet.

Bättre betalmetoder, smidigare och snabbare leveranser samt möjligheten att beställa hemifrån är några av fördelarna. Du som gillar att vara ute i god tid har möjlighet att göra riktigt bra fynd och fylla tomtesäcken med rabatterade julklappar, men det finns några saker du behöver tänka på. 

Var lite kritisk när det gäller reor och röda prislappar Black week är startskottet för julhandeln och från och med den sjuder det av erbjudanden, nedsatta priser och unika rabatter som ibland bara gäller en viss dag. Visst går det att göra bra fynd men det kan vara klokt att kritiskt granska erbjudandena. För ibland höjs priserna några veckor innan dessa erbjudanden presenteras och nedsättningen innebär att du faktiskt betalar lika mycket som förr.

En del butiker tar in varor som de aldrig sålt förut och märker dem som nedsatta priser direkt. Det är inte OK enligt Konsumentverket. Mitt råd är därför att ha god koll på vad det är man vill köpa och hur mycket varan har kostat, samt använda jämförelsetjänster för bästa pris.

Avgifter Vissa sajter tar höga avgifter för frakt, andra ger dig gratis frakt. Glöm inte bort att kolla detta innan du beställer. Beställer du varor från USA kan fraktkostnaden uppgå till flera hundralappar.

Tull, moms och skatter Moms tillkommer vid alla köp utanför EU och nu även från Storbritannien. Innehåller leveransen varor som är värda mer än 1600 kronor tillkommer dessutom tull. Tullsatsen varierar från 0-20 procent beroende på varan. Många gånger tillkommer importtulldeklarationsavgift, exempelvis tar Postnord 75 kr medan andra transportörer kan ta mer. Gå in på Tullverkets Tullräknare för att räkna ut slutsumman för ditt köp. Beställer du varor från ett EU-land behöver du inte betala tull, moms eller några andra skatter för varan eftersom det omfattas av principen om fri rörlighet.

  • Beställer du varor som har ett sammanlagt värde av 1 600 kronor eller mindre betalar du moms.

  • Beställer du varor som har ett sammanlagt värde över 1 600 kronor kan du behöva betala både tull och moms. Om du har en ursprungsförsäkran där säljaren intygar att varorna har ursprung i Storbritannien kan du slippa betala tull (varan kan då endast bli tullfri men aldrig momsfri).

Ångerrätt När du e-handlar inom EU har du 14 dagars ångerrätt från den dag du tog emot varan. Med ångerrätten kan du returnera varan och få pengarna tillbaka. Returportot får du oftast bekosta själv. Ångerrätten gäller även reavaror, men det finns en rad undantag t.ex. om du köper livsmedel eller resor och boenden. Spara orderbekräftelse, betalningskvitto och returkvitto med kollinummer så att returen kan spåras. När du e-handlar utanför EU finns ingen automatisk ångerrätt och reklamationsrätt. Det är upp till säljare och köpare att komma överens om vad som gäller.

Betalning Kan du undvika förskottsbetalning bör du göra det om du inte har erfarenhet av försäljaren. Du får chans att få din vara inom den tid du vill ha den och undersöka den innan du betalar. Ångrar du dig så slipper du ligga ute med betalningen.

  • Betala med ett kreditkort– Om du måste betala i förskott, betala med kreditkort. Om något går fel, leveransen uteblir, varan är skadad och säljaren inte kan nås så kan du ställa samma krav på kreditkortsutgivaren som på säljaren.

  • Ha ett särskilt kort som du bara använder när du e-handlar. Det minskar risken för stora ekonomiska förluster ifall dina uppgifter skulle bli kapade. Det ger även bra överblick över inköpen. 

Ha god framförhållning inför jul Tänk på att leveranstiderna kan variera och att många företag har på grund av corona drabbats av försenade leveranser. Det kan därför vara en god idé och att beställ med god marginal inför jul då många beställningar sker. 

Taggar:

LÅN