1. Privatbloggen
  2. Fast, rörligt eller timpris - vilket elavtal?

Fast, rörligt eller timpris - vilket elavtal?

Hur ska jag välja elavtal?

vilket elavtal ska jag välja? Lendobloggen går igenom alternativen

2022-09-09

Vilket elavtal ska jag välja nu när elpriserna blivit så dyra? Många analytiker spår ännu högre priser i höst och vinter. Vi på Lendo reder ut skillnaden mellan fast och rörligt elavtal – och rörligt timpris. 

Ända sedan hösten 2021 har elpriserna lett till kraftigt ökade levnadskostnader för svenska hushåll. Ukrainakriget och bristen på gas och energi gör att elen riskerar att bli ännu dyrare i vinter. Därför kan det vara bra att se över dina elavtal. 

Ska jag välja fast eller rörligt elavtal?

Det är en viktig fråga att ta ställning till innan du väljer elleverantör är om du bör ha fast, rörligt eller mixavtal för ditt elpris. Mixavtal är en blandning mellan fast och rörliga priser. 

Normalt sett brukar rörliga priser vara bäst i det långa loppet, men, men den senaste tidens extremt höga priser gör att de som suttit med ett fast avtal i regel fått lägre elpriser. Den senaste tidens utveckling för att det är svårt att komma med ett handfast råd om vad som kommer vara bäst framöver. 

Under sommaren har ett ettårigt elavtal för en villa legat på strax under 300 öre per kilowatt-timme i elområde 3 i Mellansverige. Den som binder på tre år har kunnat komma ner till omkring 200 öre. 

Även om du sparar pengar jämfört med toppriserna kan avtalet bli dyrt i längden, eftersom 200 öre är en hög nivå historiskt sett. Dock vet du på ett ungefär hur hög elräkning du kommer att få under den tid du binder. Skulle elpriset gå ner sitter du fast i högre kostnader om du bundit nu. 

Bor du i elområde 1 i norra Sverige ligger priset för ett ettårigt avtal strax under 200 öre, där är sannolikheten lägre för att det bundna avtalet ska bli billigare än i södra Sverige. 

Väljer du mixavtal så sker vanligen 50 procent av din förbrukning till ett fast pris, resterande 50 procent har rörligt pris. Det kan ge en viss trygghet om du är orolig för att det rörliga elpriset ska gå mot extrema höjder. 

Ett allt populärare elavtal är rörligt timpris. Då följer din kostnad timpriserna på elbörsen och de kan variera mycket över tid. En förutsättning för att det ska bli en bra affär är att du kan styra din förbrukning till tider med lägre pris, oftast på natten. 

En vanlig vardag finns det ofta en pristopp på morgonen när vi vaknar, samt tidig kväll då de flesta kommit hem från jobbet och lagar mat. 

Har du till exempel en elbil och kan styra laddningen till en tidpunkt på dygnet när elen är billig kan det löna sig. Men det kan vara svårt att flytta på matlagningen och disken. 

När du valt den avtalsform du tror passar dig bäst bör du jämföra olika bolag. Det skiljer en hel del i pris mellan olika elleverantörer och har du en villa kan du spara tusenlappar på att välja ett billigare elbolag. 

Ta en jämförelsesajt till hjälp, till exempel den oberoende Elpriskollen, som drivs av  Energimarknadsinspektionen. Läs på noga och försök att välja det som passar dig bäst. Valet har större inverkan på din privatekonomi nu när elpriserna är så höga. 

Ofta blir vi uppringda av elleverantörer på telefon som lovar guld och gröna skogar. Inte sällan handlar det om oseriösa aktörer. Men det är ingen klok idé att hoppa på redan i telefon utan att du har jämfört noga vad villkoren innebär.  

Taggar:

BILLÅN