1. Privatbloggen
  2. Fritidshus upp 54% på fem år - lugnare nu i vår

Fritidshus upp 54% på fem år - lugnare nu i vår

Planerar du också för en semester på hemmaplan i sommar?

Fritidshus - prisökning på 54% på fem år. Lendobloggen

2022-05-09

Många planerar en hemmasemester i skuggan av kriget i Ukraina – ändå har marknaden för fritidshus lugnat ner sig av en aning.  På ett år är priserna upp 18 procent, men senaste månaden minskade det med en procent. 

– Det kommer även bli intressant att följa vilken riktning priserna för fritidshus kommer ta, säger Andreas Moritz, vd på SkandiaMäklarna.

Snittpris på fritidshus - 2,4 miljoner kronor.

Priserna på fritidshus ökade nästan på ett explosionsartat sätt under pandemin. Under våren har mäklarna sett ett fortsatt stort köpintresse, men en något lugnare marknad. Under mars föll priserna med en procent jämfört med månaden innan.

Räknat ett år tillbaka är dock priserna upp 19 procent. Ökningen de senaste fem åren är hisnande 54 procent. Ett genomsnittligt fritidshus i Sverige kostar 2,4 miljoner kronor.

– Till sommaren ser vi att priserna kommer att öka men inte i den takt vi såg under pandemin. Trots att pandemin inte längre är lika stor del av vardagliga livet i Sverige har den satt sina spår, många fler väljer att utforska vad vårt avlånga land har att erbjuda och inställningen till att resa utomlands har förändrats, säger Erik Wikander, vice-vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Den som köpte ett fritidshus för fem år sedan har gjort ett rejält klipp, då priserna ökat med 54 procent. Allra störst är ökningen i Jämtland där priserna stigit med otroliga 108 procent på fem år. Största ökningen senaste året är i Kronoberg, upp med 31 procent.  Under samma period har priserna ökat nästan lika mycket i Örebros län med 104 procent, följt av Västmanland med 84 procent, allt enligt ny statistik från Fastighetsbyrån. 

Lägst prisutveckling sett över en femårsperiod har Skåne och Norrbotten med 23 procent vardera. Blekinge har i sin tur haft den lägst prisutveckling under det senaste året; där backade priserna med -7 procent. Detta trots en ökning på stadiga 40 procent under de senaste fem åren. 

Askersunds kommun i Örebro län är den kommun i landet som haft störst prisökning de senaste fem åren med hela 201 procent. 

En av anledningarna till den stora prisuppgången är att många vill jobba på distans och kunna jobba från sitt semesterboende under den varmare årstiden. 

– Förutom ett starkare intresse har pandemin även bidragit till en ny syn på fritidshus. Distansarbetet lever kvar och många drömmer om ett semesterboende som man också kan jobba ifrån, säger Andreas Moritz, VD på SkandiaMäklarna.

Här kan du läsa mer om du är intresserad av bostadspriser 2022 på Lendobloggen. På bloggen skriver vi om allt från fritidshus, kreditvärdighet, renoveringar och renoveringslån till tips från vår sparekonom. Är du intresserad av ett privatlån kan du snabbt och enkelt ansöka om att låna pengar här på Lendo - där du med en enda ansökan kan jämföra upp till 40 låneerbjudanden.