1. Privatbloggen
  2. Gröna Black Week

Gröna Black Week

Hållbara tips som gör plånboken glad

sustainability - Green Black Week

2023-11-22

Nu under Black week och inför jul når konsumtionshetsen sin spets och vi handlar mer än vanligt, både till oss själva och presenter till andra. Mellan alla frestande erbjudanden och lockande kampanjer kan vi göra medvetna val för att minska vår påverkan på miljön - Istället för att låta oss överväldigas av köpfesten, låt oss utforska vägen mot hållbar konsumtion.

Vill du hålla ner kostnaderna samtidigt som du bidrar till en bättre och miljövänligare värld? Här kommer några tips på vad du kan göra:

Mat

1. Se alltid till att använda alla matrester –  Enligt matsvinnet.se, ett forum för minskat matsvinn slängs mycket mat i de nordiska länderna. Uppskattningsvis slängs det i Sverige till exempel 225 miljoner frukter per år, Norge 225 miljoner brödskivor och Danmark 204 miljoner knytnävsstora portioner matrester per år. Det som oftast blir matsvinn är frukt, grönsaker, bröd och matrester.

Det är pengar som bokstavligen slängs bort. Ett första steg mot billigare matkostnader är därför att se till att använda alla rester och frysa in mat som inte ska användas här och nu.

2. Ät mer vegetariskt – Kött och fisk är dyrare än proteiner från växtriket (bönor, linser, ärtor) vilket kan motivera till att byta ut vissa måltider mot dessa vegetariska alternativ. Enligt Världsnaturfonden är vegetariska proteinkällor ett mycket mer effektivt sätt att föda befolkningen eftersom avsevärt mindre markyta behövs samt att de ger mindre klimatgasutsläpp än animalier. Det bevarar också den biologiska mångfalden i områden där värdefulla marker ofta skövlas för att odla soja som går till djurfoder.

3. Köp nedsatta matvaror med kort hållbarhet – de klarar sig oftast en bra bit efter bäst före datumet. Bäst före-datum handlar inte om hur länge ett livsmedel är säkert, utan till vilket datum livsmedlet förväntas behålla sin kvalitet, det vill säga smak, färg, krispighet, spänstighet och tuggmotstånd. Det som händer efter bäst före-datum är alltså att kvaliteten så småningom blir sämre. Du kan ofta hitta varor med kort bäst före datum till nedsatt pris.

4. Rädda mat – köp fikabröd, lunchmat och matvaror som annars blivit matsvinn i bagerier, restauranger och butiker till kraftigt rabatterade priser genom exempelvis appen Karma i Sverige, To good to go i Norge, Danmark och Sverige.

5. Odla din egen mat – Att odla sin egen mat är bra för både miljön och plånboken. Du slipper bekämpningsmedel och långa transportvägar. Kryddor, tomater och gurka, jordgubbar, potatis och zucchini är populär bland hobbyodlare. Många bibliotek i Sverige har börjat med så kallade fröbibliotek. Det är en hylla på ett ordinarie bibliotek som helt enkelt har vigts åt fröpåsar i stället.

Reglerna kan se lite olika ut från kommun till kommun men vanligen bygger det på interaktion och solidaritet: låna fröpåsar, odla innehållet, och lämna tillbaka frö från grödan du odlat fram. Helt gratis. Idén är lika enkel som genial.

Hem, fritid och kläder

6. Sälj dina oanvända prylar- Det finns flera plattformar där du kan sälja dina begagnade prylar och få ett extra tillskott i kassan. På Blocket kan du sälja allt från barnutrustning till bilar och på Plick kan du både köpa och sälja begagnade kläder, särskilt riktat mot ungdomar. Detta är ett utmärkt sätt att ge ett längre liv åt saker vi längre inte har användning för, minska miljöavtrycken och fylla på hushållskassan.

7. Köp second hand - ibland går det att handla secondhand varor till en billig peng på Röda Korset, Erikshjälpen, Frälsningsarmén, Finn, Tise.

8. Hyr kläder – Behöver du kläder till ett särskilt tillfälle men vill slippa lägga ut pengar på plagg som sällan används? Nu kan du hyra din garderob oavsett om du ska på fest eller på en vandringstur i fjället. Exempelvis Houdini hyr ut funktionskläder och på H&M kan du hyra en festutstyrsel. I Norge finns exempelvis tjänsten Fjong och i Danmark ShareOne.

9. Byt kläder – har du tröttnat på dina kläder och vill ha något nytt att ha på dig, då kan du byta med andra. Via t.ex. Swopshop i Sverige, Byttemarked i Danmark, får du möjlighet att byta dina kläder mot andra begagnade kläder utan kostnad.

10. Laga i stället för att köpa nytt- en trasig dragkedja eller sliten sula kan med fördel lagas i stället för att hela plagget ska kasseras. Det samma gäller givetvis en trasig diskmaskin eller en skadad möbel. Genom at försöka laga och inte skaffa nytt kan man många gånger komma undan billigare  

11. Fynda på återbruket – Vi är duktiga i Norden att lämna oanvända prylar till återbruket. Nu går det även att hitta själfyllda leksaker, möbler och kläder genom att fynda på just återbrukets returshop. Ett exempel är Gjenbruken i Norge och ReTuna (Eskilstuna) i Sverige.

12. Hyr verktyg om du har ett tillfälligt behov- Behöver du en mattvätt, gallersläp eller en borrhammare? Spana då in tex Hygglo där du både kan hyra och hyra ut dina prylar för att få en extra slant.

13. Låna sportutrustning - Är du nyfiken på paddel eller kanske åka skidor, men vet inte om din grej? Spendera inte pengar på dyr utrustning, besök istället Fritidsbanken i Sverige  eller BUA i Norge där du kan låna fritidsutrustning helt gratis, precis som ett bibliotek.

14. Hyr sportutrustning – Utövar du en sport endast en eller ett fåtal gånger per år? Då kan det vara mer ekonomiskt att hyra i stället för att köpa nytt. Det blir även bra för miljön att fler delar på samma produkt än att nya outnyttjade prylar köps för att samla damm. Perfekt även för dig som har barn där utrustningen riskeras att växas ur redan efter en säsong.

Energi

15. Skruva ner inomhustemperaturen- du sänker energikostnaden med 5% för varje grad du sänker temperaturen och bidrar till att nöd-elverk som använder eldningsolja inte behöver tas i bruk.

16. Byt till energieffektiva vitvaror – Den 1 mars 2021 infördes en ny energimärkning som gör det enklare för konsumenterna att jämföra och hitta de mest energisnåla produkterna till sitt hem. Energimärkning på vitvaror och hushållsprodukter är obligatorisk och gemensam för EU-länderna. Energimärkningen finns för att informera dig om varje produkts energiförbrukning vilket låter dig göra mer energieffektiva val. Behöver du byta vitvaror kan det vara klokt att välja ett en produkt med så hög energiklass som möjligt. Det betyder att de förbrukar mindre energi och din elräkning blir lägre.

17. Täta bostaden - En av hushållens absolut största energislukare är uppvärmningen under vintern. Genom att täta dörrar, fönster och tak ser man att värmen stannar i huset och värmepumpen inte behöver arbeta lika mycket.

18. Byt till effektivare värmesystem -Direktverkande el kan bli väldigt dyrt när elpriserna stiger. Därför kan det vara en idé att byta till vattenburen värme eller komplettera med en luftvärmepump om du inte bor för långt norrut. Från och med 3 juli 2023 kan du som småhusägare i Sverige ansöka om bidrag för energieffektivisering, om du har ett el- eller gasuppvärmt småhus. Du kan få max 60 000 kr per hus. Småhuset ska värmas upp med antingen direktverkande el eller genom ett vattenburet distributionssystem som värms upp av el eller genom gasförbränning.

19. Installera solceller – Varför betala för dyr el när du kan producera en del själv och sälja överskottet? Den 1 januari 2023 höjs skatteavdraget för grön teknik för solcellsinstallationer från 15 till 20 procent i Sverige. Vill man kalkylera på hur lönsamt en anläggning är kan man exempelvis använda Energimyndighetens kalkyl för solel. Idag räknar man med att återbetalningstiden ligger på ca 13 år. Ju högre elpriset är desto snabbare blir anläggningen lönsam.

20. Undersök dina möjligheter till att utnyttja ett timprisbaserat elavtal. Kan du styra om uppvärmningen av huset och vattnet, samt laddning av elbilen till nattetid kan du ofta spara många tusenlappar. Likaså om du tex väljer när på dygnet du tvättar, torktumlar och kör diskmaskinen. Exempelvis Tibber har en bra app där du kan se när elpriset är lågt och därmed planera din elförbrukning. En annan populär app är "Min strøm", som visar elpriset och ger bra underlag för dig som vill planera din elförbrukning utifrån när det är billigast.

21. Ställ inte möbler och gardiner för element- Soffor, sängar, skrivbord, sideboards etc kan dölja ett fult element men blockerar också värmen den utstrålar, vilket påverkar luftflödet negativt. Gör inte heller egna elementskydd av draperad textil. Det reflekterar inte värmen, bara stänger in den.

22. Fyll diskmaskinen istället för att diska för hand – Visste du att du att du använder upp till fyra gånger mer vatten när du diskar för hand än när du kör ett vanligt diskmaskinsprogram. Diskmaskinen värmer också upp vattnet mer effektivt vilket resulterar i mindre värmeförlust än när vattnet värms upp i varmvattenberedaren och sedan transporteras till vattenkranen.

23. Tvätta smartare- Innan du tvättar ett plagg kan du fundera på om det faktiskt räcker att vädra. Är kläderna smutsiga kan du ha som vana att fylla tvättmaskinen och på så sätt minska antalet tvättar. Det mesta blir rent även i lägre temperaturer, vilket sänker energiförbrukningen och kostnaden per tvätt, men tänk på att tvätta i högre temperaturer då och då för att undvika mögel och legionella i tvättmaskinen. Använd bara förtvätt när kläderna är riktigt smutsiga och överdosera inte tvättmedel. Det är bättre för naturen och din plånbok.

Bil

24. Dela bil – Om du inte har behov av bil på daglig basis kan ett alternativ vara gå med i en bilpool. En bilpool innebär att ett antal personer samsas om en eller flera bilar. Fördelen är att du bara betalar för bilen då du använder den. I en bilpool får du tillgång till nya, bensinsnåla, säkra och bra försäkrade bilar. Bilpooler är mycket vanliga i storstäder. Fördelen för miljön är att bilarna ofta miljövänliga samtidigt som det kan bli mycket billigare för dig istället för att äga en bil som du behöver köpa, försäkra och betala eventuell parkering för.

Det finns bilpooler som ägs av företag som till exempel Sunfleet men det går också att anmäla din egen bil till en bilpool och få betalt tex via Share Now, Go More, Getaround  eller snappcar.

25. Samåka – Åker du samma rutt som din granne till jobbet eller åker dina barn på samma aktiviteter som kompisarna på gatan, då kanske inte samåkning är nytt för dig. Samåkning ger minskad bränsleåtgång och mindre CO2-utsläpp per person samt mindre trängsel på vägar. Dessutom kan ni dela på bensinkostnaden vilket även gynnar plånboken. 

Övrigt

26. Panta burkar och flaskor – Att minska mängden plast och aluminium i naturen är ett viktigt arbete för miljön. När du köper en flaska eller burk behöver du också betala pant och när du returnerar dessa får du tillbaka dina pengar. Vissa går steget längre och samlar aktivt burkar och flaskor, till exempel under festivaler och kan på så sätt få ett tillskott i plånboken samtidigt som de håller naturen ren.

27. Smartakartan – Vill du lära känna alla verksamheter där du kan hyra, byta, låna, dela, ge och få, samt reparatörer och second-hand? I Sverige kan du använda dig av Smarta kartan och se vad som erbjuds just i din stad.