1. Privatbloggen
  2. Handläggarens råd: ”Gör bara en låneansökan”

Handläggarens råd: ”Gör bara en låneansökan”

Det kan vara många frågor när man ska ansöka om ett lån - våra handläggare hjälper dig gärna.

lånehandläggare - Amra Ahmetović Lendo

2021-05-25

Ibland behöver den som ansöker och jämför lån lite extra hjälp. Då kan Lendos lånehandläggare hjälpa dig att hitta lösningen som passar bäst just för dig.  – Det är stimulerande att hjälpa människor att samla krediter och sänka räntorna eller möjliggöra saker som underlättar vardagen, säger lånehandläggaren Amra Ahmetović.

Hos Lendo är det både enkelt och kostnadsfritt att jämföra låneerbjudanden från upp till 40 långivare, och du får svar på en minut. Många ansökningar genomförs helt digitalt, men ibland kan du som ansöker om lån behöva hjälp med att jämföra olika erbjudanden och få saker förklarade. Då kan det vara en av Lendos lånehandläggare som hjälper dig över telefon. 

En av de som försöker underlätta för kunderna är Amra Ahmetović, 26, som har arbetat i tre år hos Lendo. Precis som alla andra lånehandläggare har hon genomgått en utbildning och blivit godkänd vid ett prov hos Finansinspektionen. 

– Jag tycker att det är ett stimulerande arbete, det är många som behöver mer information och då är jag en av de som kan hjälpa till. 

Många som ansöker om lån via Lendo gör det för att samla andra krediter. Frågor om att samla lån hör också till de vanligaste Amra får. 

– Vi förklarar vad det innebär att samla lån om man har spridda lån och krediter. Just det här med att samla lån kan vara lite komplext. Ibland kan man ha en sämre kreditvärdighet och då behöver man samla lånen i flera steg. När kreditvärdigheten förbättras kan räntan sedan sänkas ytterligare och månadskostnaden blir lägre. Har du kreditkortslån kan snitträntan du betalar i dag ligga på över 20 procent. E-handelslånen blir allt vanligare, och där ligger den effektiva räntan ofta runt 19-20 procent, säger Amra. 

Lendo är inte en bank

Ibland tror de som ansöker att Lendo är en bank som själv lånar ut pengar. Lendo hjälper den som ansöker om lån att kunna jämföra upp till 40 olika låneerbjudanden från olika banker och långivare för att kunna välja det som är mest förmånligt. Jämförelsen är helt kostnadsfri.

– Många vill veta vad de kan få för ränta innan de har ansökt, men det går inte att svara på. Vi på Lendo styr inte räntan, det är långivarna som gör det. Många tror att jag kan sänka räntan, men det kan jag inte. 

En annan vanlig fråga är vad skillnaden är mellan nominell och effektiv ränta och om det alltid är det lånet med den lägsta räntan som är det mest förmånliga. 

– Det är viktigt att tänka på att det kan tillkomma både uppläggningsavgifter, avi-avgifter och administrativa avgifter hos vissa långivare. När allt du betalar, förutom amortering, räknats in får du den effektiva räntan. Det finns andra saker än räntan som kan vara viktiga att tänka på. Det är fri amorteringsrätt på privatlån, men hos vissa långivare så förkortas återbetalningstiden, men månadsbeloppet förblir detsamma. 

Att göra en låneansökan hos Lendo är enkelt och de första svaren brukar komma inom en minut. Sedan kan du i lugn och ro jämföra innan du eventuellt tar ett lån. Men det finns några saker som kan vara bra att tänka på innan du gör din ansökan. 

– Försök att bara göra en låneansökan med en kreditupplysning. Lendo är en bra startpunkt för det. Det förekommer att de som ansöker har sökt på många ställen i flera dagar innan de kommer till Lendo. Det påverkar kreditvärdigheten mycket och gör att räntan blir högre. Långivarna kan inte veta om du bara ansökt eller faktiskt tagit ett lån. 

– Ett annat bra råd är att deklarera så fort du kan så att deklarationen blir klar och du blir bedömd på rätt inkomstuppgifter. Du bör ha gjort så få låneansökningar som möjligt för att få den bästa räntan. Och självklart är det en fördel att vara tillsvidareanställd, men det är inget absolut krav. 

Varför ska jag välja Lendo framför andra tjänster?

– Det är en trygg tjänst som har funnits länge och vi är verkligen etablerade. Det är här man ska börja, jag tycker det är en väldigt bra tjänst, det smartaste vi har i Sverige, avslutar Amra.