1. Privatbloggen
  2. Här är årets hetaste motorcykeltrender

Här är årets hetaste motorcykeltrender

7 tips för dig som planerar att uppleva friheten på mc i sommar

7 tips MC Lendo

2020-05-08

Hur upplever jag maximal frihet när jag inte får lämna Sverige? För över 300 000 svenskar är svaret: På två hjul med min motorcykel. Här är de senaste trenderna.

Fler och fler svenskar upptäcker tjusningen med att köra motorcykel och förra året tog 7400 svenskar körkort för mc. Nu finns det drygt 320 000 motorcyklar ute i trafiken sommartid. 

Mycket i Sverige har stått stilla under coronapandemin. Men motorcykelbranschen är ett lysande undantag. Friheten på två hjul verkar locka nu när vi måste hålla oss inom landets gränser de närmaste månaderna. Nya siffror från april månad visar att försäljningen av motorcyklar och mopeder har ökat med 10 procent. 

– Coronapandemin kan naturligtvis fortfarande påverka årets siffror men med det sagt är det skönt att kunna konstatera att moped- och mc-branschen hittills inte har påverkats negativt, särskilt jämfört med andra fordonsbranscher, uppger Motorcykelbranschens Riksförbund. 

Ett av de populäraste märkena i Sverige är BMW, som märker av det ökade intresset. De har precis slagit upp Sveriges största mc-butik i Upplands Väsby, norr om Stockholm. Vi tog tempen på BMW Motorrad och kollade vilka årets starkaste trender är: 

– Den nya cruisern BMW R18 med sin stora boxermotor och retrodesign får mycket uppmärksamhet. Utöver detta går allround-modellerna fortsatt starkt. Förra året var BMW R 1250 GS och BMW R 1250 GSA Sveriges två mest sålda motorcyklar och den trenden håller i sig. De två modellerna är även hittills i år våra bästsäljare, säger Adi Ravid, vd för BMW Motorrad center.

Tänk på det här när du plockar fram din MC igen. 

För den som redan har en motorcykel finns det en del att tänka på när hojen tas fram på våren och försommaren. Dels är det viktigt att fräscha upp förarkunskaperna, till exempel kan en halv dag på manöverbana göra att du blir säkrare på vägen. Dels ska motorcykeln vara i toppskick när du ger dig ut på vägen, bland det viktigaste är däcken. 

– Varje år när man plockar fram sin mc ska man göra en ordentlig kontroll. Däcken är otroligt viktiga för både köregenskap och säkerhet. Kolla lufttrycket, mönsterdjup och eventuella skador. 

Även om du bara kör lite varje år är det viktigt att byta oljan varje år så att din motorcykel håller länge. 

– Man bör också kontrollera vätskenivåerna på broms- och kylarvätska samt motorolja. Motoroljan kan behöva bytas varje år, oavsett miltal, i och med att det är en färskvara. Sen ska man självklart även kontrollera belysning, tuta och kedja om det finns.

7 tips för dig som funderar på motorcykel

  1. Gå igenom dina förarkunskaper. Om det var länge sedan du körde kan det vara bra med en repetitionskurs, så att du blir säker på vägen. Och kör inte motorcykel utan mc-körkort. Då måste du övningsköra eller ta lektioner på en körskola. 

  2. Välj vilken typ av motorcykel som passar dina behov. Det finns flera olika sorters motorcyklar som passar olika behov. Fundera på hur du kommer att använda motorcykeln och på vilken typ av mc som passar bäst; cruiser, allroad, offroad, touring eller sporthoj? Lista ned dina behov och gör research. Ofta kan du också få god hjälp av en återförsäljare.

  3. Lägg upp en budget. Motorcykelköpet kan kosta allt från 30 000 kronor för en begagnad hoj upp till 500 000 kr för en riktig värsting. Gör en helhetskalkyl. Det är inte bara inköpet som kostar när det gäller mc. Försäkring, service och delar kan skilja sig åt kraftigt mellan olika modeller. Ett bakdäck till en sporthoj kan kosta 5000 kr. Fundera också på om du ska köpa en ny eller begagnad mc.

  4. Välj en modell som passar din vikt, längd och förarförmåga. Det är viktigt att du kan sätta ner fötterna på marken när du kör motorcykel, så välj inte en för hög hoj. Och är du inte så erfaren kan en väldigt tung motorcykel vara mer svårkörd. Provkör gärna flera olika modeller och köp den som känns bäst för dig.

  5. Snåla inte in på säkerhetsutrustningen. Som motorcyklist är du mer utsatt än om du sitter i en bil. Det är viktigt att du har bra skyddsutrustning. Satsa på en bra hjälm, bra mc-handskar, ryggplatta, godkänt mc-ställ, mc-stövlar och så vidare. Utrustningen kan rädda dig vid en olycka.

  6. Provkör och kontrollera motorcykeln noga efter fel och brister om du köper begagnad. 

  7. Om du behöver låna för att finansiera ditt mc-köp - jämför innan du lånar så att du får den lägsta räntan. Hos oss på Lendo kan du få ansöka om MC-lån och få kostnadsfria låneerbjudanden från upp till 40 långivare med bara en kreditupplysning. 

Taggar:

MC-LÅN