1. Privatbloggen
  2. Hur mycket kan jag låna?

Hur mycket kan jag låna?

Vi reder ut det viktigaste när det gäller hur stort ditt lån kan bli.

hur mycket kan jag lana Lendobloggen kvinna vid dator

2024-01-10

Hur mycket kan jag låna? undrar många. Det finns flera faktorer som påverkar ditt maximala lånebelopp för ett privatlån – här reder vi ut de viktigaste. Tänk på att du aldrig ska  ansöka om ett större lånebelopp än du behöver. 

Innan du gör en låneansökan är det inte alltid lätt att veta hur mycket du får låna. Det beror på att banker och långivare alltid gör en individuell bedömning av din personliga situation och olika ekonomiska faktorer för att ta reda på hur mycket du kan låna. Det som har allra störst betydelse för hur mycket du får låna är hur din ekonomiska situation ser ut. 

Banker och långivare tittar först och främst på din anställningsform och din inkomst, eftersom det i stor grad påverkar din förmåga att betala tillbaka lånet. Är du egenföretagare så görs en bedömning av både din personliga ekonomi och företagets ekonomiska ställning.

En annan faktor som påverkar hur mycket du får låna är din familjesituation. Både din civilstatus och om du har barn eller inte är något som påverkar hur mycket du får låna. Om ni är två som bor tillsammans och har varsin inkomst, kan det förbättra chanserna att bli beviljad ett lån

Det beror på att ni kan ansöka om ett lån gemensamt, som huvudlåntagare och medsökande. Banker och långivare tittar även på hur dina utgifter ser ut. Det kan handla om du har har andra lån och krediter som du betalar av varje månad, som exempelvis bolån eller billån. Men också om andra stora kostnader som du har, som boendekostnader och andra fasta utgifter.

Din övriga kreditvärdighet påverkar hur mycket du får låna. Har du en god historik av att sköta dina låneantaganden kan det öka chanserna till att få bra villkor och bli beviljad din tänkta lånesumma. Har du istället betalningsanmärkningar eller gjort många kreditförfrågningar hos UC kan det istället försämra dina chanser till att få bra villkor och negativt påverka vilken lånesumma du kan få.

Det är viktigt att komma ihåg att du aldrig bör ansöka eller låna mer pengar än vad du faktiskt behöver låna.Du kan inte få ett estimat på hur mycket du kan låna utan att först göra en låneansökan. 

Hos Lendo kan du ansöka om privatlån från 10 000 kronor upp till 600 000 med endast en ansökan. Hos Lendo kan du få låneerbjudanden från upp till 40 olika banker och långivare, och det tas bara en kreditupplysning via UC.