Hur mycket får jag låna?

När du vill låna pengar är oftast en viktig fråga hur stort lån som en långivare kan tänka sig att ge dig eller ditt företag. Här kan du läsa om vilka faktorer som avgör den saken, vilka av dem som du kan påverka och vad vi på Lendo kan hjälpa dig med.

När du vill låna pengar är oftast en viktig fråga hur stort lån som en långivare kan tänka sig att ge dig eller ditt företag. Här kan du läsa om vilka faktorer som avgör den saken, vilka av dem som du kan påverka och vad vi på Lendo kan hjälpa dig med.

De viktigaste faktorerna när du lånar till företag är:

 • Riskbedömning - banken/långivaren kan titta på företagets omsättning, resultat- och balansräkning (för etablerade företag). För etablerade bolag tittar man generellt på ovanstående, för nystartade är det vanligare bedömning av personlig borgen.

 • Ägarförhållanden - vem/vilka äger bolaget.

 • Säkerhet - långivare kan kräva olika typer av säkerheter för företagslån, det kan röra sig om inteckning av fastigheter eller att ägaren eller en styrelsemedlem går in som borgensman. I det fall det handlar om personlig borgen är det viktigt att borgensman har en ordnad ekonomi då hen förbinder sig till att betala skulden i det fall låntagaren (företaget) inte kan betala.

 • Vid högre lånebelopp kan det utöver personlig borgen krävas företagsinteckning.

De viktigaste faktorerna när du lånar som privatperson är: 

 • Din ekonomiska situation - Typ av anställning, disponibel inkomst osv. 

 • Din familjesituation - Singel, gift, skild, sambo, barn eller ej? Dessa faktorer spelar in i hur stora utgifterna kan vara. 

 • Månatliga utgifter - Boendekostnad, eventuella lån och andra avgifter är långivare  intresserade av för att göra en bedömning av återbetalningsförmåga. 

 • Tidigare lån - Har betalningar skötts i tid? 

Din ekonomiska situation

Det viktiga för den som eventuellt ska ge dig ett lån är ju huruvida det ser ut som om du har möjlighet att betala tillbaka. Här är din ekonomiska situation så klart i fokus. Vilken typ av anställning har du? En fast anställning som du har haft under en tid brukar långivare se som positivt, eftersom det betyder att du har en fast inkomst. Men självklart spelar storleken på den inkomsten också stor roll. Ju mer du tjänar, desto mer pengar kan du få låna. Om du är egen företagare tittar man både på din och firmans ekonomi. Om den verkar solid gäller samma förutsättningar som för dig som för den som har en anställning.

Hur ser din familjesituation ut?

En del i bedömningen av din ekonomiska situation och hur mycket du får låna, är hur din familjesituation ser ut. Lever du ensam eller är du gift eller sambo med någon? Då finns kanske två inkomster i hushållet. Har du barn och i så fall i vilken ålder? Det går att räkna ut hur stora utgifterna generellt är för barn i olika åldrar och det läggs in i beräkningen av hur mycket av hushållets inkomst som finns kvar för att betala amortering och ränta på en eventuell skuld.

Hur ser dina utgifter ut?

Långivare vill se hela bilden av din ekonomi och är därför intresserade även av utgiftssidan. Det handlar om familjesituationen som vi skrev om i förra stycket, men också om hur du bor - hyreslägenhet, bostadsrätt eller villa - och om du har t.ex. bolån. Sen spelar givetvis alla andra lån och krediter som du har in i bedömningen av din ekonomi.

Hur har du skött lånebetalningar tidigare?

De långivare som granskar dig vill ju se så att du har skött dina låneåtaganden tidigare. Det är bland annat den typ av fakta som man kan se i kreditupplysningar. Betalningsanmärkningar och ärenden hos kronofogden är självfallet alltid negativt. Det finns långivare som kan tänka sig att bevilja lån, trots att en person har en dålig historik på detta område, men man får räkna med att lånet blir betydligt dyrare än om man har ett fläckfritt ekonomiskt förflutet. Att det har gjorts många förfrågningar hos kreditupplysningsföretag som UC betraktas också som negativt. Allt det här sammantaget är det som utgör din kreditvärdighet. Den i sin tur styr hur mycket du får låna.

Hur kan Lendo hjälpa till?

Om du tar hjälp av Lendo när du ska ansöka om lån, så skickas din ansökan till mer än 30 olika aktörer, men bara en kreditupplysning tas. Därför är det ett säkert sätt att stärka och bevara din kreditvärdighet. Så utnyttja vår enkla och säkra ansökan när det är dags för dig att ansöka om lån. Vi hoppas så klart att du får ett glädjande svar på frågan: Hur mycket får jag låna?

1
2
Svea Bank företagslån
Aros Kapital företagslån
Froda företagslån
Marginalen bank lån
Avida finans lån & företagslån
Balanzia lån & företagslån
Corpia företagslån
Capcito företagslån
Capitalbox företagslån
Fedelta företagslån
OPR-Företagslån
Mynt företagslån
Approva företagslån
IMH Finans

Vanliga frågor & svar

Kundtjänstmedarbetare

Kontakta oss

Öppettider

 • Måndag - Torsdag

  08:00 - 20:00

 • Fredag

  09:00 - 17:00

 • Lördag

  10:00 - 14:00

 • Söndag

  10:00 - 14:00